skip to Main Content
Nieuwe enquête laat de PSOE opnieuw als grootste partij zien in Spanje
20 Minutos

Nieuwe enquête laat de PSOE opnieuw als grootste partij zien in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nieuwe enquête laat de PSOE opnieuw als grootste partij zien in Spanje

20 Minutos

MADRID – Op zondag zijn de resultaten van de nieuwste enquête van Metroscopia bekend gemaakt. Deze werd gehouden tussen 17 en 19 september en wordt in Spanje gezien als een van de meest correcte. Hieruit blijkt dat bij een mogelijke verkiezing de PSOE-partij van de huidige premier Pedro Sánchez de grootste zou zijn ten koste van Podemos, de PP en Ciudadanos.

Volgens de resultaten van deze enquête zou de socialistische PSOE-partij de meeste stemmen krijgen met een percentage van 27,7%, 1,1% meer dan bij de laatste Metroscopia enquête van juli. Het gaat hierbij om de uitslag van een van de vele enquêtes die er zijn in Spanje waarbij meestal elke keer een andere uitslag bekend wordt. Het zijn echter wel goede graadmeters wat betreft de meningen van de bevolking.

Bij de Partido Popular (PP) ziet het er minder rooskleurig uit want ondanks dat de conservatieve partij met Pablo Casado een nieuwe partijleider heeft, is het aandeel van de stemmen van 24,4% in juli gedaald naar 22,2% bij deze enquête in september. Het probleem van de PP is dat veel stemmers overgaan naar twee andere partijen, te weten het rechtse VOX en het centrumrechtse Ciudadanos.

Deze laatste partij van Albert Rivera had in juli nog 20,1% van de stemmen en dat is nu in september gestegen naar 20,8% van de stemmen.

De partij die ook minder stemmen zal hebben bij een mogelijke verkiezing is Podemos die nu niet verder komt dan een aandeel van 15,1% terwijl deze partij bij de verkiezingen in 2016 nog 22,1% wist te halen. Bij die verkiezingen twee jaar geleden had de PSOE nog 22,7%, de PP 33% en Ciudadanos 13,1%.

Vertrouwen

Uit de Metroscopia enquête blijkt ook dat de partijen PSOE en Ciudadanos het beste imago hebben bij het merendeel van de Spanjaarden. Als er echter gevraagd wordt naar wat men vindt van de corruptie en hoe de politieke partijen ermee omgaan dan komt er volgens 25% van de deelnemers geen enkele partij goed uit de bus. Ciudadanos doet het bij de vraag naar corruptie het beste gevolgd door Podemos.

Ondanks alles lijkt het er toch op dat de PSOE het beste imago heeft van Spanje met 26% terwijl Ciudadanos volgt met 21%, Podemos met 20% en bijna onderaan de PP met slechts 10%. 33% van de ondervraagden zegt ook dat de PSOE er het beste vanaf komt wat betreft onderhandelingen, compromissen sluiten en dialoog.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. De eerste conclusie is dat de tijd dat de absolute macht afgewisseld werd tussen twee grootte politieke families (PP en PSOE) definitief voorbij is. De tweede conclusie is dat er noch langs linker noch langs rechter zijde voldoende stemmen aanwezig zijn om een coalitie te vormen die kan leiden tot een pure rechtse of linkse meerderheidsregering. Volgens mij gaat Spanje nu dus zeer turbulente politieke tijden te gemoed (te vergelijken met wat in de Italians politieke gebeurt is) en dit tot het ogenblik dat zullen leren omgaan met het systeem van meer partijen en vormen van complex coalities.

 2. Podemos is niet voor niets gezakt in de polls. Hun zwalkend gedrag bij de diverse stemmingen in het parlement, werd het voor velen compleet onduidelijk waar ze nu eigenlijk voor staan. Een duidelijker koers is noodzakelijk om ooit nog verder te kunnen groeien. Overigens hadden de C’s hier ook last van enn voor hen geldt hetzelfde adagium. Anders is het dadelijk gedaan met deze kanshebbers!

  1. Wat een onzin om Venezuela weer te noemen dat was een verzinsel van de PP om Podemos zwart te maken. De PP heeft niets anders gedaan dan leugens lanceren over Podemos. Podemos is ook de enige partij waar er hersens aanwezig zijn in plaats van de puinhopen genaamd PP, PSOE, en Cs waar de meesten maar 1 hersencel meer hebben dan een koe anders zouden ze in de keuken schijten.

   1. Ik ben verheugd dat die pp even weg is en heb voorlopig in de psoe vertrouwen ze zijn duidelijk economisch en maatschappelijk sociaal democratischer geworden.
    Het rechtse liberalisme heeft het voorlopig afgedaan vele Spanjaarden hebben terug wat vertrouwen en voelen zich gesterkt dank zij de Psoe.

  2. Heftige reactie uwerzijds WIZZA. Heeft u daar ook argumenten bij? Liefst gebaseert op feiten! Bent u bekend met het feit dat “ socialisme “ in Spanje iets heel anders is dan wat “
   men “ in Venezuela socialisme meent te moeten noemen?

 3. “…33% van de ondervraagden zegt ook dat de PSOE er het beste vanaf komt wat betreft onderhandelingen, compromissen sluiten en dialoog…”. Uiteraard, 33% lijkt me zelfs zeer weinig gezien de betere aanpak van het Catalaanse probleem.
  Ook doet het feit dat de PSOE vooruit gaat in tegenstelling tot de PP vragen rijzen over het eerdere, eveneens op een enquète gebaseerde, bericht dat meer dan de helft van de Spanjaarden verkiezingen of maw een andere regering wil.
  Ik blijf erbij: enquêtes en peilingen zijn waardeloos nepnieuws en worden vooral gepubliceerd om minder kritische lezers te misleiden.

 4. We spreken over verkiezingen, maar als we dan kijken naar de huidige president, dan is die niet verkozen, en is ook zijn partij niet gekozen door de kiezer als grootste partij bij de laatste verkiezingen.
  Deze zelfde man werd eerst door zijn eigen partij de wacht aangezegd, stapte op als partijleider om vervolgens daarna weer doodleuk gekozen te worden als partijleider.
  Kennelijk verder geen mensen in die partij die het voortouw konden nemen? Pure armoe dus.
  Dat iemand zegt dat hij nu al een betere president is dan Rajoy???
  De man heeft al 2 keer zijn keutels ingetrokken, eerst zouden er snel verkiezingen komen, en toen die er eenmaal zat, wilde die toch de rit uitzitten….das keutel 1.
  Keutel 2, ze zouden geen wapens meer leveren aan SA en een week later onder druk van wat gegoochel met contracten en geld, moest het dan toch maar gebeuren.
  Let op heh, ik vel er geen oordeel over, maar dat zijn in zeer korte tijd toch 2 vrij drastische koerswijzigingen die geen respect tonen voor wat het volk wil.

  Ik vrees dat welke uitslag er ook komt, er daarna een lange tijd nodig zal zijn om een werkbare meerderheid regering te krijgen, laten we toch AUB allen toegeven dat hoe het nu loopt ook niet echt wenselijk is. Een regering zonder meerderheid is toch aan handen en voeten gebonden, dat zag de PP gebeuren op het laatst en nu zit de PSOE in een zelfde situatie. Ze moeten nu handje klap spelen met partijen waar ze anders niet naar zouden kijken, dat kan voordelen hebben, maar soms moet je dan ook teveel wisselgeld betalen.

  1. De minister-president wordt niet verkozen, niet in Spanje, niet in Nederland en niet in België. Hij wordt na coalitievorming door de parlementaire meerderheid aangeduid en voorgedragen aan de koning die hem benoemt.
   Verkiezing van het parlement is grondwettelijk verplicht om de 4 of 5 jaar. Er is grondwettelijk gezien echter geen verplichting tot herverkiezing van het parlement bij de val van een regering, niet in Spanje maar ook niet in Nederland en België. Enkele jaren geleden werd in België een nieuwe regering gevormd zonder verkiezingen en dat zou morgen in Nederland kunnen gebeuren. Ook in de Belgische deelregeringen is dat best mogelijk.

   1. Dus hij wordt aangewezen door de parlementaire meerderheid Miel?
    Dat is toch een verkiezing of niet soms?
    Feit is dat zijn partij NIET de grootste was bij de laatste verkiezingen en ook geen coalitie heeft kunnen vormen of een steun partij achter zich heeft.
    Dat de Spaanse grondwet dit toestaat hebben we mee te leven, maar het is in andere landen onmogelijk zoiets.
    Valt de regering, dan dienen er nieuwe verkiezingen te komen anders is het puur kiezersbedrog.

    1. “Dus hij wordt aangewezen door de parlementaire meerderheid Miel?
     Dat is toch een verkiezing of niet soms?”
     –> OK, in dat geval is Sanchez ook verkozen.

     “Feit is dat zijn partij NIET de grootste was bij de laatste verkiezingen en ook geen coalitie heeft kunnen vormen of een steun partij achter zich heeft.”
     –> Dat de partij niet de grootste is en of er al dan niet een coalitie is doet er niet toe. Het enige dat telt is een meerderheid in het parlement.

     “Dat de Spaanse grondwet dit toestaat hebben we mee te leven, maar het is in andere landen onmogelijk zoiets.”
     –> Het is al gebeurd in België en evengoed mogelijk in Nederland.

     “Valt de regering, dan dienen er nieuwe verkiezingen te komen anders is het puur kiezersbedrog.”
     –> Als de (grondwettelijk vereiste) meerderheid van ‘de verkozenen des volks’ zijn steun geeft kan je moeilijk van kiezersbedrog spreken.

     1. In Nederland is zoiets niet mogelijk. Als daar een heel kabinet moet opstappen dan komen er nieuwe verkiezingen. Valt alleen de minister president, dan zou je in theorie kunnen doorregeren en een nieuwe president in het parlement verkiezen.
      Dit komt in de praktijk echter niet voor, als de minister president weg wordt gestemd, dan biedt hij of zij doorgaans het ontslag van de hele regering aan in Nederland.

 5. Ik blijf achter Podemos staan want ook de PSOE is corrupt en Cs waait als de wind en steekt een mes in je rug en de PP nooit weer het land regeren want dan wil ik hier zoals velen niet meer blijven wonen.

  1. Zoals de peilingen wel tonen, kan Podemos wel vergeten dat ze ooit mede aan de bak mogen in een regering. Ze zitten te ver van de andere 3 grote partijen af. En zullen wat aan hun imago moeten doen. Van het meewaaien met alle winden weten ze daar ook al alles van, kijk maar even hoe de partijleden stemden toen Iglesias ineens wel een duur huis mocht kopen, terwijl de partij daar als partij toch een andere mening over verkondigde.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by