skip to Main Content
Bij eventuele verkiezingen in Spanje zou de PP partij zware verliezen lijden

Bij eventuele verkiezingen in Spanje zou de PP partij zware verliezen lijden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl er nu gesproken wordt over vervroegde verkiezingen in Catalonië is men ook met enquetes bezig om te kijken wat er zou gebeuren als er verkiezingen zouden zijn op dit moment in heel Spanje. Volgens de enquête van de krant Público zou de hele Catalonië crisis de Partido Popular (PP) geen windeieren leggen en veel zetels in het Spaanse parlement kosten. Grote winnaar is de Ciudadanos (C’s) partij van Albert Rivera.

De PP partij van minister-president Mariano Rajoy is op dit moment de grootste partij en dat zouden ze bij mogelijke verkiezingen ook blijven. Tijdens de laatste verkiezingen in juni 2016 wist de PP 137 zetels binnen te halen maar dat aantal zou als er deze maand nog verkiezingen zouden zijn gedaald zijn naar 111 zetels, 26 zetels minder dus.

De grote winnaar in dit verhaal is de Ciudadanos (C’s) partij van Albert Rivera die van 32 zetels bij de verkiezingen in juni 2016 zou stijgen naar 63 zetels mochten er nu verkiezingen zijn in heel Spanje. De socialistische PSOE partij van Pedro Sanchez zou ook een verlies lijden van 85 zetels naar 81 zetels waarbij ze nog steeds de tweede grootste partij zijn van Spanje. De partij van Pablo Iglesias, Unidos Podemos, zou nu goed zijn voor 68 zetels terwijl ze in juni 2016 nog 71 zetels hadden.

De Catalaanse vertegenwoordiging in het Spaanse parlement bestaat uit ERC die 2 zetels vooruit zou gaan en PDeCAT die op 8 zetels zou blijven steken. Overigens willen deze twee partijen uit Catalonië gewoon nog in het Spaanse parlement blijven zitten, ook als Catalonië een eigen republiek zou worden en dus eigenlijk niets meer met de Spaanse politiek te maken zou hebben.

Als jij zou mogen stemmen in Spanje, op wie stem jij dan? Wordt dat de PP van Rajoy, Ciudadanos van Rivera of de PSOE van Sánchez en Podemos van Iglesias … of ga je voor de Catalaanse vertegenwoordiging in Madrid?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ik weet dat nog niet zo zeker of dat de PP bij eventuele vervroegde verkiezingen zoveel zullen verliezen. Natuurlijk zijn de meeste mensen het helemaal niet met het beleid van de PP eens tav. Spanje en de economie etc. Maar juist nu, met de Catalaanse crisis, zullen vele Spanjaarden zich achter Rajoy scharen ware het alleen al omdat ie in de ogen van velen wel op een redelijk gematigde manier de Spaanse belangen verdedigd.
  Zeker, CC zullen ook winnen, ten koste van Podemos en de PSOE. Die laatste is een tanende partij en die hebben bij de Catalaanse crisis niets te winnen nog te verliezen. Ze verliezen door hun bijna ‘onzichtbaarheid’ net en vastgeroeste ideologie. Net zo als dat de PVDA in Nederland allang geen potjes meer kan breken geldt dat ook voor de PSOE. Podemos daarentegen heeft veel geappelleerd bij velen aan het gevoel dat er inderdaad iets drastisch moet veranderen in het corrupte 2 partij stelsel van Spanje met zijn vriendjes politiek. Maar ja, juist hun Catalaanse roots zijn nu een belemmering voor verdere groei onder de Spanjaarden en hun te weigering om vol voor onafhankelijkheid te gaan zal ze in Catalonie nu ook stemmen kosten ben ik bang.
  CC is misschien wel een opkomende partij, vooral in de steden, maar op het platteland (waar ik woon) is het zeker nu weer gewoon als vanouds de PP die de vaandel draagt.
  Nee, de PP, hoe ongewenst dan ook, heeft met de huidige stand van zaken de beste, of beter gezegd; “de minst slechte” papieren om bij de verkiezingen weer als grootste uit de bus te komen.
  Maar zoals we ook wel geleerd hebben in het verleden (De aanslagen op de Metro van Madrid) kan een enkele gebeurtenis met impact en het daaropvolgende optreden van de MP grote gevolgen hebben bij de uitslag van verkiezingen. Kiezers hebben nl. alleen maar een korte termijn geheugen en emotie is vaak een stemwijzer ten koste van het verstand.
  Dit geldt in de meeste landen, maar zeker in Spanje….

 2. Voordeel van dit alles is dat Spanje langzaam naar een 4-partijenstelsen gaat in plaats van de 2 partijen die altijd aan de macht waren. Van links had Podemos al flink ingehakt op de PSOE, en nu doet Ciudadanos dat van rechts met de PP.

  Naast dat ene voordeel valt er verder weinig te vieren. Podemos waait met alle winden mee en is net zo radicaal als de CUP dus ik hou mijn hart vast als ze ooit zouden regeren. De leider van de PSOE is veel te veel bezig met macht voor zichzelf. Links maakt hierdoor weinig kans om te regeren, dat houdt de PP ook aan de macht, ondanks de vele enorme corruptieschandalen blijkt het het minste kwaad te zijn. Ciudadanos is gelukkig niet radikaal maar valt de PP aan of verdedigt het naarmate het ene of het andere beter uitkomt.

  Deze partijen zijn met zichzelf en tegen elkaar bezig, en ik vrees dat de partij die gaat over de mensen, het bedrijfsleven en het land nog opgericht moet worden en dat de laatste 30 jaar nog niet gelukt.

 3. Zijn de meeste die hier reageren ook Rutte-aanhangers?
  Een vrije realistische mening van mijn kant, Pedro Sanches gaat voor eigen gewin en status, en zal grotendeels de uitgezette lijn van Brussel volgen. Albert Rivera is een hielenlikker van Rajoy die zal niets veranderen.
  De radicale partij van Pablo Iglesias lijkt de meesten een luis in de pels, maar dat komt omdat de meeste Spanjaarden PP gericht en dus ook met oude tradities blijven zitten, ondanks het juk en alle opgelegde Brusselse regels.
  Podemos wil echt veranderen, dat roept Pedro Sanches ook, de jonge partij kan je vergelijken met die van Geert Wilders, waar ook de Nederlandse elite tegen aan schopt en er niets van wilt weten. Maar de gevolgen van dit maffiabeleid zijn voor Nederland al duidelijk waar te nemen. En de afkeer van alles wat de Nederlandse cultuur en zijn gewoontes doet afbreken stijgt met de dag. Het roven houdt niet op en we mogen allerlei verhogingen blijven ophoesten. Nederland komt langzaam in opspraak en dit geldt ook voor Spanje.
  Voor veel Spanjaarden is het dan ook genoeg geweest, na alle corruptiepraktijken en zelfverrijking van de PP-elite (lees als ook VVD), worden ze de PP spuugzat. Eindelijk gaat het gerecht overstag en zijn er momenteel veel processen te voeren en worden gevangenisstraffen opgelegd.
  Zolang er niets daadwerkelijk veranderd voor de gewone Spaanse burger, zal de PP de zure vruchten van hun beleid mogen plukken, merkbaar in de volgende verkiezingen.

  1. En het tweede schijnproces tegen Wilders heeft alweer een foute kant van een van de rechters. De Staat komt steeds meer in het nauw.

  2. Don Tessers; Ik weet niet hoe je Podemos met de PVV denkt te vergelijken. Ze hebben maar weinig met elkaar gemeen. Het zijn eerder tegenpolen. Geert en de zijn nationalistische xenofoben, moslim haters en bekrompen ‘tegen alles en iedereen die het niet met ons eens is’ partij. Pedro Sanchez en zijn Podemos zijn eerder verfrissend helder tav. van mensen uit de rest van de wereld, zijn maar gematigd nationalistisch (ondanks dat ze hun oorsprong in Catalonië hebben en ze uiteraard kritiek leveren op de manier waarop Rajoy en de rest met de huidige crisis omtrent Catalonië omgaan hebben ze ook kritiek op de separisten en zijn ze zelf lang niet zo fanatiek in hun wens tot meer autonomie. En geeneens afscheiding dus…) en zitten tav. van vele andere standpunten flink aan de linker kant van het politieke spectrum terwijl de PVV toch zeker wel ‘rechts’ genoemd kan worden. Dus vergelijking van Podemos met de PVV slaat de plank toch wel erg mis.

 4. beste remco,
  zie opmerking van bert.
  als je jouw berichten leest is er maar een conclusie:
  je schrijft verbazend slecht nederlands
  en valt in domme herhalingen.

  is er geen eindredactie die al je woord- en stijlfouten uit je tekst haalt??
  ergerlijk!

  1. Wat word ik hier moe van. Elke keer opnieuw dat azijn zeiken over taal- en spelfouten. Meld je af en val ons er verder niet mee lastig. Tuurlijk de gemiddelde lezer weet dit ook wel, maar het gaat toch om de boodschap. Gewoon zelf een nieuwe nieuws groep opzetten en opzouten met dat gezever.

 5. Beste redactie. Als het de PP geen windeieren zou leggen zou het betekenen dat ze veel zetels zouden winnen ipv verliezen!

 6. Het feit dat er zoveel mensen (nog) op podemos stemmen komt omdat men wat betreft de sociales voorzieningen heel weinig gedaan heeft in Spanje. Men liet de mensen eenvoudig verrekken in de krisistijd. En geld was er genoeg getuige de grote corruptieschandalen. En dan krijg je verschuivingen in het verkiezingspatroon. De beste partij is voor mij ciudadanos, maar de bevolking denkt daar nog anders over. Van Podemos moet ik helemaal niets hebben, want die komen de grondwet niet na. Maar zolang de korruptie niet hard aangepakt wordt en men een andere kant heenkijkt hebben dergelijke partijen ook een kans en is het best mogelijk dat andere partijen ook uit de grond komen. Dat alles is goed voor een democratie, want het is gebleken dat wanneer er twee partijen steeds aan de macht zijn de korruptie schandalen niet aangepakt werden, doch groter werden. Volgens mij draait Spanje democratisch erg goed en moeten de partijen die met korruptie te maken hebben wel goed oppassen, want de bevolking is beslist niet dom.

  1. Ciudadanos leek in het begin heel verfrissend maar daar is helemaal niets van terecht gekomen. Rivera en Mevr. Arrimadas zijn (media) ijdeltuiten zonder een duidelijk programma. In plaats van een gedegen plek in het centrum van de politieke spaanse sahara te krijgen blijken ze nu de PP aan de rechter kant te willen inhalen. Een spaanse VVD of D66 zou enorm positief geweest zijn maar daar is helemaal niets van terecht gekomen. Weer een gemiste kans binnen de spaanse politiek. Podemos is ook niet mijn club maar ze brengen in ieder geval dingen op tafel door vroeger in de PP / PSOE doofpot bleven.

 7. Ciudadanos waait zoals de wind waait daar heb je ook helemaal niets aan, hopelijk komt Podemos ooit een keer aan de beurt. Dat de PP weg moet moge zeer duidelijk zijn.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken