skip to Main Content
Minder hotelovernachtingen in Catalonië in de maand oktober

Minder hotelovernachtingen in Catalonië in de maand oktober

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl in andere autonome deelstaten zoals Andalusië, Comunidad Valenciana, Balearen, Canarische Eilanden en de Comunidad de Madrid het aantal hotelovernachtingen in de maand oktober van dit jaar in vergelijking met oktober 2016 gestegen zijn, is dat aantal in het door het onafhankelijkheidsconflict geplaagde Catalonië gedaald. Er waren een 4,4% minder overnachtingen in hotels in de deelstaat Catalonië aldus de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE).

Of de daling van hotelovernachtingen in Catalonië te maken heeft met de problematiek en politieke spanningen rondom het afscheidingsproces in die regio is niet bewezen maar de hotelsector meent echter van wel. Het waren de verenigingen van hoteleigenaren in Catalonië die al eerder aan hebben gegeven dat het aantal reserveringen flink gedaald was en dat er daarnaast ook annuleringen binnenkwamen op die momenten dat de spanningen in Catalonië het hoogst waren.

Terwijl in heel Spanje het aantal overnachtingen in de maand oktober van dit jaar in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar met 2% zijn gestegen, is dat alleen in de autonome deelstaat Catalonië met 4,4% gedaald. Dit heeft dan niet te maken met het feit dat er veel “vakantie” of “strand” hotels aan de Costa Brava en Costa Dorada gedurende die maand reeds gesloten waren (men vergelijkt met dezelfde maand het jaar daarvoor) maar meer met de politieke en sociale spanningen in de regio, aldus de krant 20 Minutos.

Regio’s

Catalonië is de enige regio van Spanje waar het aantal overnachtingen daalde (-4,4%) en waar de toeristen gemiddeld ook minder nachten verbleven. De regio Andalusië zag het aantal overnachtingen in oktober stijgen met +2,5%, iets wat ook gebeurde op de Canarische Eilanden met +8,2%, op de Balearen met +3,7%, in de Comunidad Valenciana met +4,9% en in de Comunidad de Madrid met +1,7%.

Aantallen Catalonië

In totaal overnachten er 1.730.997 personen in hotels in Catalonië wat er 76.000 minder waren dan dezelfde maand vorig jaar. Dit is op het totaal een klein deel maar gezien dat in alle andere deelstaten het aantal overnachtingen juist zijn gestegen is het wel noemenswaardig. Toeristen die van een zorgeloze vakantie willen genieten kunnen in plaats van een mogelijkerwijs conflictief verblijf aan de Catalaanse kust zoals de Costa Brava of Costa Dorada ook kiezen voor een verblijf aan de Costa Blanca, Costa Azahar of Costa del Sol. Als er gekeken wordt naar de Catalaanse kust valt op dat de Costa Brava 12,8% minder hotelovernachtingen registreerde, de Costa de Barcelona 4,3% minder maar er weer een stijging was van 8% aan de Costa Dorada.

Aantallen Spanje

In totaal waren er gedurende de maand 9.461.838 personen die verbleven in hotels in Spanje waarvan 4.296.732 Spanjaarden waren en 5.165.106 buitenlanders waarvan er weer 3.625.311 afkomstig waren uit andere EU landen. Zoals altijd was de grootste groep de Britse hotelgasten met 957.941 personen gevolgd door de Duitsers met 895.390 gasten en Fransen met 527.397 hotelgasten. In de maand oktober waren er ook 210.015 Nederlanders die in een hotel verbleven in Spanje en 122.416 Belgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Toeristen blijven niet weg voor geweldloze manifestaties of stakingen maar wel voor politiemensen die als razenden te keer gaan en vooral voor een dreigend militair ingrijpen. Het voorstellen alsof de vreedzame protestacties in Catalonië verantwoordelijk zijn voor die slechte cijfers is de waarheid geweld aan doen. Maar ja, dat jullie daar geen punt van maken is intussen voldoende bekend.

  1. Luister Miel, ik werk ook in het toerisme en ik weet dus heel goed waar ik het over heb. Aan de Costa Dorada (waar ik woon en werk) hebben we in oktober niet veel last gehad van de problematiek maar ik zie nu al dat de boekingen die gemaakt worden voor volgend jaar flink gedaald zijn. De politieacties en het non-stop herhalen van de separatisten van de beelden daarvan en dan een flauwe en zwaar overdreven video publiceren om Catalonië af te schilderen als een “staat” die onderdrukd wordt is zwaar overdereven en daar trapt buiten Catalonië (en dan alleen dat deel wat afscheiding wil) niemand in. In oktober waren er mensen die op excursie wilden naar Barcelona maar dat uiteindelijk niet deden omdat er manifestaties of stakingen waren etc. Toeristen willen daar simpelweg niet mee geconfronteerd worden tijdens een dure vakantie. Praat a.u.b maar eens met de toeristensector in Catalonië dan weet je dat ze in oktober en de tijden die zullen komen te lijden hebben onder de drang van een deel van de Catalanen die afscheiding wil van Spanje.

 2. Veel mensen krijgen alleen te lezen wat de Spaanse overheid wil. Het is normaal dat de toerisme percentueel een klein beetje gedaald is in Catalonië en dat heeft ook misschien wat te maken met de huidige politieke situatie (deze is uitbreiding hand gelopen door de gewelddadige inbreng door de politie).
  Misschien wanneer de anti-Catalanen of mensen die alleen maar de Spaanse pers lezen (en dit is het grote deel van de spanjevandaag lezers). Misschien weten jullie niet dat:
  Er in de zomer door de staking er geen 15 Guardia civil agenten beschikbaar waren om de lange rijen op de vliegvelden te doen verminderen (later 10.000 agenten om het referendum tegen te gaan) en ook de aanslag in Barcelona heeft natuurlijk geen positieve invloed gehad.
  Erg flauw is dat de stijging van de toerisme in Tarragona niet vermeld wordt (nee natuurlijk niet).
  Maar dan het meest belangrijke: sinds dat de statistieke zijn bijgehouden (1999) was het jaar 2016 het grootste record sinds het begin (17,7%)…. met al die negatieve invloeden (ja, ook de politieke situatie), is het niet vreemd dat deze ten op zichte van vorig jaar gedaald is.

  1. De daling heeft niet alelen iets met de politieactie te maken en het vertrek van de vele berijven uit Catalonië ook niet. Wat de Catalaanse politie gedaan hebben is niet goed geweest voor die regio, zo simpel is het. In de zomer is de Guardia Civil uiteindelijk wel op komen dagen om te helpen de privé bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het veiligheidsbeleid bij te staan. Dat had ook de Mossos kunnen doen toch? De stijging in Tarragona (Costa Dorada) wordt wel vermeld in het artikel “…maar er weer een stijging was van 8% aan de Costa Dorada”.

    1. maar zoals ook in dat artikel staat “zonas exteriores” dus niet binnen bij de veiligheidcontroles (waar zij niet toe bevoegd zijn) maar goed, gracias voor de update maar is eigenlijk alweer oud nieuws. Daarnaast zijn door die staking die alleen bij de veiligeheidscontroles plaatsvond, niet minder toeristen naar Catalonië gekomen … wellicht wel door de stakingen later door wegen af te sluiten, bussen stil te zetten, verplicht winkels te laten sluiten, barricades, treinsporen af te sluiten etc. Dat zijn stakingen waar toeristen direct door getroffen kunnen worden en daar heeft men geen zin in tijdens een vakantie.

 3. “…Toeristen die van een zorgeloze vakantie willen genieten kunnen in plaats van een mogelijkerwijs conflictief verblijf aan de Catalaanse kust zoals de Costa Brava of Costa Dorada ook kiezen voor een verblijf aan de Costa Blanca, Costa Azahar of Costa del Sol…”

  Dat dit ‘conflictief verblijf’ uitsluitend te wijten is aan het gewelddadige optreden van de niet-Catalaanse politie is uiteraard niet het vermelden waard. Anderzijds wekt het opsommen van voor Catalonië negatieve detailcijfers, die eigenlijk niemand interesseren, het vermoeden van een misplaatst plezier in deze door Madrid veroorzaakte evolutie. Tenslotte is Catalonië een van de grootste pijlers van de Spaanse economie en schijnt men in Madrid niet te beseffen dat ze hun eigen ruiten inslaan. Mensen die wegblijven uit Catalonië gaan niet noodzakelijk naar een andere Spaanse regio !

  1. Heeft echt niet alleen met het optreden van de Spaanse politie te maken dat er minder mensen komen. Als je op vakantie bent wil je niet geconfronteerd worden met stakingen, wegafzetteingen, manifestaties en van alles en nog wat. Of dat nou passief is zoals tot nu toe bij de separatistische catalanen of niet, als je op vakantie bent wil je dat niet om je heen hebben … logisch toch. Dat politieoptreden was fout en niet goed doordacht maar mede door de lakse houding van de catalaanse politie en catalaanse autoriteiten uitgelokt die nu die ene dag gebruiken alsof catalonië al jaren onder druk van de politie wordt geregeerd … erg overdreven allemaal

   1. Toeristen blijven niet weg voor geweldloze manifestaties of stakingen maar wel voor politiemensen die als razenden te keer gaan en vooral voor een dreigend militair ingrijpen. Het voorstellen alsof de vreedzame protestacties in Catalonië verantwoordelijk zijn voor die slechte cijfers is de waarheid geweld aan doen. Maar ja, dat jullie daar geen punt van maken is intussen voldoende bekend.

    1. En hier weer ene die iets plaatst zonder met feiten te komen. WELK militair ingrijpen? Waar zijn jouw bewijzen?
     En wie is verantwoordelijk voor het wat jij noemt ‘razende’ optreden vd politie? De separatisten hebben het allemaal van in den beginne zélf uitgelokt door in eerste instantie een illegaal referendum te willen houden. Politie optreden komt overal voor bij manifestaties en als men ‘passief’ ertussen gaat staan om alzo de politie hun werk te saboteren dan krijgt men van oom agent een paar tikken vd gummiknuppel, dus niet bleiten achteraf. Nog een laakbaar feit waar de separatisten mooi niet willen of kunnen op antwoorden en al dikwijls vermeldt op dit forum: wat voor en soort mensen gebruikt hun eigen kinderen als schild door ze mee te nemen naar conflictgebieden zoals scholen met stemlokalen??? Wat voor een soort mensen pesten nadien kleine kindjes van bepaalde politiekorpsen uit scholen (vooral leraars en directies?)??? Of gaat u nu even een trumpke doen door te zeggen dat het fakenews is? Hou toch op man met te doen alsof het allemaal de schuld is van Madrid. Al wat er gebeurd is is een gevolg van wat die hardcore separatisten in gang hebben gezet.

 4. En waarom zouden de mensen minder naar Catalonië komen, integendeel ik ga er een huis kopen. Het zijn niet de Catalanen die geweld gebruikt hebben maar wel de parti populair die in de jaren 1933-36 met de hulp van Hitler kunnen winnen heeft met veel geweld , zoals ze nu gedaan hebben, schaam je Spanjaarden. Leer eens jullie geschiedenis.

  1. Helemaal gelijk dat de Franco periode een zwarte tijd was, maar woon nu al geruime tijd in Spanje en wel in Catalonië en ken weinig landen die meer vrijheid kennen als Spanje. Wat afgelopen tijd is gebeurt en behoorlijk uit de hand gelopen is te danken aan de groep separatisten die genoemde periode helemaal niet mee heeft gemaakt en door hun arrogante houding een heleboel kapot hebben gemaakt.
   Kom net uit het vliegtuig uit Amsterdam en alweer heleboel lege plaatsen, ongekend dit

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken