menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-vaccinatie begint op zondag 27 december in Spanje

Corona-vaccinatie begint op zondag 27 december in Spanje
Beeld: 123rf

Corona-vaccinatie begint op zondag 27 december in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Volksgezondheid heeft woensdag gemeld dat Spanje van de Europese Commissie bijna 4,6 miljoen corona-vaccins zal ontvangen. Deze moeten zaterdag 26 december in Spanje aankomen waarna de dag erna op zondag 27 december het vaccineren op beperkte schaal in Spanje kan beginnen.

De circa 4,6 miljoen Pfizer-BioNTech zullen niet meteen in Spanje aankomen maar verdeeld over 12 weken in het land beschikbaar zijn. Met deze 4.591.235 corona-vaccins kunnen 2,5 miljoen inwoners van Spanje gevaccineerd worden. Het gaat dan om de eerste van de vijftien groepen, de bewoners van zorgcentra.

Deze informatie heeft de minister van Volksgezondheid bekend gemaakt op de dag dat diverse regionale overheden, met name die waar de oppositie regeert zoals Andalusië en de Madrid regio, ontevreden waren over de informatie over het wanneer en het aantal vaccins dat ze krijgen.

De eerste lading vaccins zal in de autonome regio Castilla-La Mancha aankomen en zal reeds op zaterdag verdeeld worden. In Guadalajara zal in een bejaardentehuis de eerste corona-vaccinatie van Spanje gerealiseerd worden. Guadalajara zal ook het distributiepunt worden voor de verdeling van alle corona-vaccins gedurende 3 maanden.

Elke week zal er een lading van 350.000 vaccins verdeeld worden onder de autonome regio’s en dat 12 keer dus 3 maanden/12 weken lang tot maart 2021. Het aantal vaccins dat elke regio zal ontvangen is reeds bekend gemaakt aan de regionale overheden en is op basis van het aantal inwoners van de eerste groep die gevaccineerd zal worden.

Wat deze aantallen precies zijn is (voorlopig) nog niet openbaar gemaakt maar in de Madrid regio heeft men al gesproken over 1.200 vaccins op zaterdag en daarna elke maandag 50.000 corona-vaccins.

Bevolkingsgroepen

Zoals we eerder schreven heeft Spanje al een nationaal Covid-vaccinatieplan klaar en is de bevolking in 15 groepen verdeeld. Vanaf het moment dat de eerste vaccins in Spanje arriveren en de maanden daarna heeft Spanje de beschikking over circa 140 miljoen covid-vaccins van verschillende fabrikanten waaronder Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/University of Oxford, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen/Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, MSD/Thermis en MSD/IAVI.

 1. Bewoners van zorgcentra
 2. Gezondheidspersoneel van zorgcentra
 3. Personeel van centra voor afhankelijke personen
 4. De rest van het gezondheidspersoneel
 5. Afhankelijke personen die niet in zorgcentra wonen
 6. Personen van 64 jaar en ouder
 7. Personen met een hoog, medium of laag risico
 8. Personen die in gesloten gemeenschappen/omgevingen wonen of werken
 9. Kwetsbare personen door hun sociaaleconomische situatie
 10. Personen met essentiële banen
 11. Onderwijzende personen (leerkrachten)
 12. Kinderen, adolescenten en jongeren
 13. Personen die in gebieden wonen met grote of veel voorkomende corona-uitbraken
 14. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 15. Personen die al immuun zijn door een eerdere besmetting

Niet verplicht

Het vaccineren wordt niet verplicht in Spanje en het toedienen daarvan gebeurt dus op vrijwillige basis. Daarnaast werd al bekend dat het vaccineren gratis is en zal gebeuren via de 13.000 medische centra verspreid door het land. Weliswaar is het vaccineren niet verplicht maar er wordt wel een register bijgehouden van de gevaccineerde personen waardoor de autoriteiten automatisch weten welke personen niet gevaccineerd zijn.