menu: rubrieken, zoeken & meer

Alle coronaregels per autonome regio in Spanje op rij

Alle coronaregels per Spaanse regio op een rij
Beeld: 123rf

Alle coronaregels per autonome regio in Spanje op rij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn weer heel veel wijzigingen in de corona-maatregelen die de regionale overheden van de autonome regio’s in Spanje genomen hebben. Er is één centrale regering in Spanje maar er zijn daarnaast 19 regionale overheden per autonome regio’s (17) en autonome steden (2). Op zondag 25 oktober 2020 werd de noodtoestand afgekondigd die verlengd is tot 9 mei 2021. Sindsdien nemen de regionale overheden zelf beslissingen over de te nemen corona-maatregelen die dus niet overal gelijk zijn.

Laatste aanpassing: Maandag 25 januari 2021 om 16.00 uur 

Dankzij de noodtoestand die landelijk gezien tot 9 mei zal duren hebben de centrale regering en de regionale overheden een juridische paraplu om speciale corona-maatregelen te nemen die per regio anders zijn en afhankelijk zijn van de epidemiologische situatie. 

Hieronder een nieuw overzicht van de regionale corona-maatregelen in Spanje. Deze worden regelmatig aangepast als er wijzigingen zijn gemeld via onze UPDATES.

Andalusië

In heel Andalusië geldt een regionale lockdown wat betekent dat niemand de regio in of uit mag reizen (op uitzonderingen na). Verder hebben de provincies sinds 17 januari ook te maken met provinciale lockdowns en dus mag niemand e eigen provincie in of uit reizen.

Daaranast zijn er lokale lockdowns in honderden gemeenten die elke woensdag en maandag kunnen veranderen afhankelijk van hoe de corona-situatie is. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 400 gemeenten met een lokale lockdown en zijn er ook tientallen gemeenten waar ook de horeca en niet-essentiële winkels gesloten zijn.

De avondklok geldt tussen 22.00 en 6.00 uur terwijl de horeca en niet-essentiële winkels om 18 uur moeten sluiten. Take away en delivery mag nog tot 23.30 uur. Groepsgrootte is 4 personen. Er geldt geen thuisblijfplicht maar inwoners wordt wel gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

Aragón

Er geldt een regionale lockdown en een provinciale lockdown van de drie provincies Zaragoza, Huesca en teruel tot 31 januari. Verder geldt dat de drie grootste steden Zaragoza, Teruel en Huesca sinds 16 januari ook een lokale lockdown hebben. Datzelfde geldt voor voor zes andere gemeenten met meer dan 10.000 inwoners, te weten Alcañiz, Calatayud, Cuarte de Huerva, Ejea de los Caballeros, Tarazona en Utebo.

De avondklok is tussen 22.00 en 6.00 uur. Alle niet-essentiële winkels moeten voor 18 uur dicht op vrijdag, zaterdag en zondag. Horeca is geopend tot 20 uur. Groepsgrootte is vastgesteld op 4 personen.

Asturië

Er geldt een regionale lockdown en diverse gemeenten en steden zoals Noreña, Avilés, Corvera, Castrillón, Oviedo, Llanes, Gijón, Cangas de Narcea en Mieres hebben te maken met lokale lockdowns tot verschillende data.
De avondklok geldt tussen 22.00 en 6.00 uur. Groepsgrootte is 6 personen behalve in de horeca waar dat 4 personen is terwijl ook het roken op terrassen verboden is. Alle horeca en winkels (inclusief winkelcentra) moeten om 20 uur dicht.

Balearen

Er geldt geen regionale lockdown voor de Balearen eilanden maar de eilanden Ibiza en Formentera hebben wel te maken met een eiland-lockdown waarbij dus niemand de eilanden mag verlaten of binnenkomen. Alle eilanden hebben te maken met andere maatregelen die je HIER kunt vinden.

Mallorca / Avondklok 22-6 uur, horeca gesloten, alleen samenwonenden mogen samenkomen, winkels om 20 uur dicht, winkelcentra gesloten.

Menorca / Avondklok 22-6 uur, horeca interieur gesloten buiten open met 75%, horeca dicht om 22 uur behalve op vrijdag en zaterdag om 18 uur, groepsgrootte 6 personen (max 2 groepen samenwonenden), winkels en winkelcentra open tot 22 uur.

Ibiza / Eiland-lockdown, avondklok 22-6 uur, horeca gesloten, alleen samenwonenden mogen samenkomen, winkels om 20 uur dicht, winkelcentra gesloten. 

Formentera / Eiland-lockdown, avondklok 22-6 uur, horeca interieur gesloten buiten open met 75%, horeca dicht om 22 uur behalve op vrijdag en zaterdag om 18 uur, groepsgrootte 6 personen (max 2 groepen samenwonenden), winkels en winkelcentra open tot 22 uur.

Canarische Eilanden

Er geldt geen regionale lockdown maar wel eiland-lockdowns bij verschillende eilanden afhankelijk van het regionale corona-stoplicht. Tenerife, Fuerteventura en El Hierro hebben een geel stoplicht, La Palma en La Gomera een groen, Gran Canaria een rood en Lanzarote een bruin stoplicht. KLIK HIER voor een grafisch overzicht.

Lanzarote en La Graciosa (bruin niveau 4) / Eiland-lockdowns, avondklok 22-6 uur, horeca interieur gesloten buiten open met 50% en maximaal 4 personen aan tafels, winkels open met 50% capaciteit, horeca en niet-essentiële winkels moeten om 18 uur dicht, groepsgrootte max 2 personen behalve samenwonenden.

Gran Canaria (rood niveau 3) / Eiland-lockdown, avondklok 22-6 uur, horeca interieur gesloten buiten open met 50% en maximaal 4 personen aan tafels en sluiting om 22 uur, winkels open, groepsgrootte max 4 personen behalve samenwonenden.

Tenerife, Fuerteventura, El Hierro (geel niveau 2) / Avondklok 23-6 uur, horeca interieur met 50% en buiten met 75% open max. 6 personen aan tafel en open tot 23 uur, winkels open, groepsgrootte 6 personen behalve samenwonenden.

la Palma en La Gomera (groen niveau 1) / Geen avondklok, horeca open interieur 7% buiten 100% en max. 10 personen aan tafels met sluiting om 1 uur ‘s nachts, winkels open, groepsgrootte 10 personen behalve samenwonenden.

Cantabrië

Regionale lockdown voor de hele autonome regio Cantabrië en een avondklok tussen 22.00 en 6 uur. Groepsgrootte is maximaal 6 personen. Horeca interieur gesloten en winkels groter dan 400 m2 mogen in de weekenden niet meer open terwijl winkels kleiner dan 400 m2 een max. capaciteit hebben van 33%.

Castilla-La Mancha

Regionale lockdown voor de hele regio en lokale lockdowns voor alle gemeenten. Avondklok tussen 22.00 en 7.00 uur. Groepsgrootte max. 6 personen. Alle horeca en niet-essentiële winkels gesloten.

Castilië en León

Regionale lockdown en provinciale-lockdowns in alle provincies in Castilië en León. Avondklok tussen 20.00 en 6.00 uur en een groepsgrootte van 4 personen. Horeca en winkels open maar met beperkingen.

Catalonië

Regionale lockdown en lokale lockdowns tot tenminste 8 februari. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. 

Horeca mag alleen open mogen zijn tussen 7.30 en 9.30 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 15.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch). Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away of delivery aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Er geldt een groepsgrootte van 6 personen. Winkels kleiner dan 400 m2 mogen open op doordeweekse dagen maar moeten op zaterdag en zondag gesloten zijn wanneer alleen essentiële winkels (zoals supermarkten) open mogen zijn. Winkels moeten om 21 uur dicht zijn en hebben een maximale capaciteit van 30%.

Comunidad Valenciana (Valencia regio)

Regionale lockdown voor de autonome regio Valencia en lokale lockdowns van vrijdag 15 uur tot maandag 6 uur in die gemeenten met meer dan 50.000 inwoners, dat zijn in de provincie Valencia: Valencia, Torrent, Gandia, Paterna en Sagunt; provincie Alicante: Alicante, Elche, Torrevieja, Orihuela, Benidorm, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig, Elda-Petrer en Alicante; provincie Castellón: Castellón en Vila-real. 

Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Sinds 25 januari mogen alleen nog samenwonenden bijeenkomen en is het samenkomen van niet-samenwonenden verboden. Sinds 21 januari geldt dat alle horeca is gesloten. Bars en restaurants mogen alleen openen voor take away en delivery. Winkels moeten sluiten om 18 uur behalve supermarkten en winkels voor levensmiddelen, apotheken en essentiële winkels.

Extremadura

Geen regionale lockdown maar er gelden wel lokale lockdowns in alle gemeenten. Alle horeca en niet-essentiële winkels zijn gesloten in gemeenten met meer dan 3.000 inwoners. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur en groepsgrootte van 6 personen.

Galicië

Regionale lockdown tot tenminste 31 januari. Daarnaast lokale lockdowns in alle gemeenten. Er geldt geen thuisblijfplicht in Galicië maar de inwoners wordt wel gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur (al wil men deze graag vervroegen naar 20 uur). Horeca en niet-essentiële winkels gesloten. Groepsgrootte alleen samenwonenden.

Madrid regio

Geen regionale lockdown maar wel lokale lockdowns in 25 gemeenten in de regio en in 56 zogenaamde gezondheidsregio’s in de stad Madrid. Met name deze lokale lockdowns feranbderen regelmatig. 

Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Alle horeca en niet-essentiële winkels moeten om 21 uur dicht. Binnenshuis mogen alleen nog samenwonenden bijeen komen en daarbuiten is de groepsgrootte 4 personen.

Murcia

Regionale lockdowns en lokale lockdowns in alle gemeneten behalve de dorpen Aledo en Librilla. In Murcia moet overal een mondkapje gedragen worden en sociaal contact tussen niet samenwonenden, zowel thuis als op straat en in openbare ruimtes (behalve tijdens werk), is in principe verboden. 

Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Horeca gesloten en alleen take away en delivery is toegestaan (behalve in Aledo en Librilla). Winkels open maar met capaciteit van 50%. In 8 gemeenten (Yecla, Moratalla, Albudeite, Mula, Fortuna, Caravaca de la Cruz, Ricote en Jumilla) moeten alle niet-essentiële winkels om 18 uur sluiten.

Navarra

Regionale lockdown. Avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur en alle horeca en winkels moeten om 21 uur dicht. Alleen samenwonenden mogen nog samenkomen binnenshuis terwijl de groepsgrootte op straat en openbare plaatsen 6 personen is.

La Rioja

Regionale lockdown tot tenminste 23 februari. Alle gemeenten hebben daarnaast ook een lokale lockdown. Samenkomen is alleen toegestaan voor samenwonenden. Alle horeca en niet-essentiële winkels zijn gesloten. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur.

País Vasco (Baskenland)

Regionale lockdown. Daarnaast geldt een lokale lockdown voor alle gemeenten. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Horeca moet om 20 uur en winkels moeten om 21 uur dicht. Samenkomen met max. 6 personen.