menu: rubrieken, zoeken & meer

Dit worden de nieuwe regels rondom het Europees digitaal coronacertificaat vanaf 1 februari (NL/ES)

Dit worden de nieuwe regels rondom het Europees digitaal coronacertificaat vanaf 1 februari
Beeld: 123rf

Dit worden de nieuwe regels rondom het Europees digitaal coronacertificaat vanaf 1 februari (NL/ES)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals al eerder gemeld komen er vanaf 1 februari veranderingen wat betreft het Europees digitale coronacertificaat en het reizen binnen de Europese Unie. Vanaf 1 februari 2022 geldt dat het vaccinatiebewijs nog maar 270 dagen of negen maanden geldig zal zijn na de tweede coronaprik terwijl dit voor een herstelbewijs 180 dagen gaat worden. Wanneer iemand een boosterprik laat zetten is het Europees digitaal coronacertificaat weer onbeperkt geldig. Tot nu toe was de ‘houdbaarheid’ 12 maanden en dat wordt dus 9 maanden voor gevaccineerden en 6 maanden voor herstelde mensen.

Wil je dit artikel in het Spaans lezen of doorsturen naar iemand die het Nederlands niet begrijpt, KLIK DAN HIER  om naar de website HolandaNoticias.com  te gaan voor een Spaanse versie van dit artikel, ook leuk voor de lezers die Spaans willen leren.

Wie negen maanden (270 dagen) na de laatste vaccinatie nog geen derde prik (of voor mensen die het Janssen-vaccin kregen geen tweede prik) ofwel een herhalingsvaccin of boosterprik heeft gekregen, krijgt geen Europese QR-code meer op basis van vaccinatie. Heb je na 270 dagen nog geen boosterprik gehad dan moet je een negatieve coronatest uitslag laten zien om binnen de EU te kunnen reizen zonder extra verplichtingen. Volgens de Europese Commissie gaat het echter om aanbevelingen en landen kunnen afwijken van deze nieuwe regels.

Het gaat om een Europese aanpassing die dinsdag overeen werd gekomen tussen de 27 lidstaten. Daarbij werd ook beslist dat voor reizigers en EU-inwoners met een Europees digitaal coronacertificaat op orde, dus inclusief de boosterprik, er geen extra inreisvoorwaarden meer gelden zoals aanvullende test- of quarantaine verplichtingen. Op dit moment gelden voor diverse landen zoals Portugal en Italië ook voor gevaccineerden extra inreisvoorwaarden. Het ligt aan die landen zelf of dat na 1 februari ook nog zo zal zijn. Voor Spanje gelden geen extra inreisvoorwaarden behalve het invullen van het gezondheidsformulier SpTH wat HIER te vinden is.

Vanaf 1 februari gaat dus het volgende gelden:

Voor gevaccineerde personen geldt dat het Europees digitaal coronacertificaat nog 270 dagen (9 maanden) geldig blijft na de tweede coronaprik. Deze geldigheid wordt voorlopig onbeperkt verlengd na het ontvangen van een boosterprik.

Voor personen die hersteld zijn van een coronavirus besmetting geldt dat het Europees digitaal coronacertificaat nog 180 dagen (6 maanden) geldig zal blijven.

Voor personen die willen reizen met een negatieve coronatest uitslag geldt dat om het Europees digitaal coronacertificaat te kunnen krijgen je een een negatieve PCR-test uitslag moet hebben van maximaal 72 uur oud bij aankomst, of een antigeentest van maximaal 24 uur (dat was 48 uur) oud bij aankomst (wat geen zelftest mag zijn).

Let bij het Europees digitaal coronacertificaat ook op de codering op het bewijs want dat is met de komst van de boosterprik ook aangepast en wordt vanaf nu als volgt aangegeven:

  • 3/3 voor een boosterprik na een primaire vaccinatie-reeks van 2 doses.
  • 2/1 voor een boosterprik na een vaccin met 1 dosis (zoals Janssen) of na 1 dosis van een vaccin met 2 doses voor iemand die hersteld is van COVID-19.

Voor Nederland belangrijk: papieren bewijzen

Op Nu.nl is te lezen dat Nederlanders die een papieren bewijs hebben rekening moeten houden dat deze per 1 april niet meer geldig zullen zijn. Na 1 april hebben deze papieren bewijzen een geldigheid van maximaal 90 dagen. Volgens de website zijn er circa 1,2 miljoen papieren bewijzen uitgegeven in Nederland, bv. als iemand de vaccinatiegegevens niet wil delen met het RIVM.