skip to Main Content

Regering verlaagt maximum snelheid op autowegen naar 110 km om te besparen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Vanaf 7 maart aanstaande zal de Spaanse regering de snelheid op de autowegen van 120 naar 110 km per uur verlagen om op deze manier op de steeds duurder wordende benzine en diesel te besparen, zo meldde de vice premier Alfredo Pérez Rubalcaba vrijdag. De snelheidsverlaging geldt voorlopig alleen op autowegen en niet op de snelwegen en tolwegen in Spanje. Ook worden de treinkaartjes voor treinen verlaagd zodat de mensen wellicht sneller de trein zullen nemen en hun auto’s laten staan. Ondanks het feit dat het om tijdelijke veranderingen gaat is niet aangegeven tot wanneer de nieuwe snelheden op de autowegen en prijsverlagingen voor treinjaartjes gelden.

Deze maatregelen vormen onderdeel van een plan om op brandstoffen te bezuinigen vanwege de steeds duurder wordende prijzen en de crisis in de brandstofsector. Daarnaast zorgen de problemen in de noord Afrikaanse landen, waar veel olie vandaan komt, voor dure prijzen en schaarste in brandstof. Met het verlagen van de maximum snelheid op de autowegen van 120 naar 110 km per uur wil de Spaanse regering 15% op benzine en 11% op diesel besparen. Om deze maatregel effectief te laten zijn en het energieverbruik tussen de 5% en 10% te laten dalen, zullen onder andere de bewegwijzeringen veranderd moeten worden en het systeem van bekeuringen aangepast dienen te worden.

Daarnaast moet het aanbod van biodiesel in de tankstations van de huidige 5% naar 7% verhoogd worden zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de schonere brandstof. Diesel is de meest verkochte brandstof in Spanje en een van de brandstoffen waarvan de prijs de afgelopen maanden het meest gestegen is en bijna op gelijke hoogte staat als de prijs voor benzine. De huidige prijs voor een liter benzine (95) is 1,30 euro terwijl de prijs voor een liter diesel op 1,27 euro staat.

Volgens Rubalcaba is elke prijsverhoging van 10 euro per vat olie een toename van 6 miljard euro voor de Spanjaarden. Sinds de crisis in het noorden van Afrika is de olieprijs met 30 euro gestegen, een toename in de kosten voor de Spanjaarden van 9,5 miljard euro op jaarbasis, dit werd overigens berekend nog voor de problemen in Libië waardoor de olieprijzen alleen nog maar meer zijn gestegen. In Spanje wordt 80% van alle benodigde energie geïmporteerd waarbij 43% brandstof en 60% gas uit het noorden van Afrika en het Oosten komt en dus de problemen in deze landen direct gevolg hebben op de brandstof- en gasprijzen. Spanje heeft nu nog voor tenminste 90 dagen brandstof in opslag. Libië is het land waar 13% van de brandstof in Spanje vandaan kwam en kwam daarmee op de tweede plaats te staan net achter Iran waar 14% van de in Spanje benodigde brandstof vandaan komt.

Treinkaartjes

Een van de andere maatregelen die de regering wil treffen is de verlaging van de prijzen voor treinkaartjes met zo’n 5% op de cercania (regionale) en media distancia (middellange afstand) treinen, een prijsverlaging die niet zal gelden voor de lange afstand en AVE treinen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend