skip to Main Content

Fraude ontdekt in Spaanse autorijscholen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

autoMADRID – (Diana Vilé) Terwijl de meeste Spaanse autorijscholen met moeite het hoofd kunnen bieden aan de crisis en velen failliet gaan, blijkt een klein aantal autorijscholen ruimschoots binnen te lopen door het aanbieden van extra rijvaardigheidscursussen. Woensdag moest het overheidsorgaan DGT een verklaring afleggen tegenover het Spaanse congres.

Leerlingen die na het behalen van hun rijbewijs punten verliezen door ongeoorloofd rijgedrag, kunnen via diverse rijvaardigheidscursussen opnieuw voldoende punten ontvangen om te mogen autorijden.

CNAE, het centrale overlegorgaan van alle autorijscholen, is sinds 2006 aangesteld door het DTG als verantwoordelijk orgaan voor de verspreiding van deze extra rijvaardigheidcursussen. Volgens de president van CNAE José Miguel Baèz, die in augustus 2009 herkozen werd, is het extra geld gebruikt om eerlijk te verdelen onder de autorijscholen.

Maandag bleek echter dat het CNAE jarenlang commissie opstreek en daarbij zelf bepaalde welke rijscholen in aanmerking kwamen. Het CNAE hield gemiddeld 5% tot 20% commissie in per extra rijvaardigheidscursus. Slechts 4% van alle autoscholen in Spanje verdienen zo een extra bedrag van in totaal 33 miljoen euro.

In vier jaar tijd hebben 129.000 autorijders gebruik gemaakt van extra vaardigheidscursussen. In totaal goed voor zo´n 33,8 miljoen euro, oftewel gemiddeld 158.000 euro voor de 214 uitverkorene rijscholen. De ruim 1.400 autorijscholen, die hierdoor niet in staat werden gesteld de extra cursussen te geven, hebben hun beklag gedaan bij het DGT. Ze vragen om liberalisering van de autosector en willen hiermee voorkomen dat een intermediair zoals CNAE bepaald welke autorijschool de extra rijvaardigheidscursussen mag geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend