menu: rubrieken, zoeken & meer

Vier passagiers zonder negatieve PCR-test vliegveld Alicante krijgen 3.000 euro boete

Vier passagiers zonder negatieve PCR-test vliegveld Alicante krijgen 3.000 euro boete
Beeld: Europa Press

Vier passagiers zonder negatieve PCR-test vliegveld Alicante krijgen 3.000 euro boete

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De vliegvelden in Spanje zijn geopend en buitenlanders kunnen naar o.a. het vliegveld Alicante-Elche viegen mits ze voldoen aan de eisen. Sinds 23 november 2020 moeten alle reizigers die via een vliegveld of haven aankomen in Spanje beschikken over een negatieve PCR-testuitslag en een ingevuld SpTH-formulier met QR-code die gescand moet worden.  

Maar er zijn altijd reizigers die geen rekening houden met de regels die gelden in Spanje en als blijkt dat iemand naar Spanje is gereisd en geen negatieve PCR-testuitslag kan laten zien bij de steekproef die Sanidad Exterior doet op de Spaanse vliegvelden, kan deze beboet worden.

In de meeste gevallen is het zo dat bij zo iemand een antigeensneltest wordt gedaan maar als dan blijkt dat de geteste persoon positief wordt getest, wordt deze meteen naar een ziekenhuis gebracht voor verdere tests en dient die persoon een boete van minimaal 3.000 en maximaal 600.000 euro te betalen.

In het geval van het vliegveld Alicante-Elche zijn er sinds 23 november vorig jaar 854 antigeensneltests door Sanidad Exterior uitgevoerd omdat de passagiers geen negatieve PCR-testuitslag konden laten zien. 

Bij vier van deze 854 personen werd een positief testresultaat waargenomen en zij werden meteen naar ziekenhuizen afgevoerd voor verder onderzoek via PCR-tests. Maar deze personen hebben ook meteen een boete ontvangen van 3.000 euro omdat ze de in Spanje geldende regels niet gerespecteerd hebben.

In alle vier de gevallen ging het om passagiers van vliegtuigen afkomstig van het Verenigd Koninkrijk. Bij 55 Britse passagiers werd de toegang tot Spanje geweigerd omdat ze geen resident waren van de provincie Alicante en er een reisverbod gold voor Britten naar Spanje, behalve als iemand resident is in Spanje of de Spaanse nationaliteit heeft. Nu geldt deze regel niet meer in Spanje maar Britten mogen niet zomaar naar het buitenland reizen en kunnen bijna 6.000 euro boete krijgen als ze dat toch doen.

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er bij het vliegveld Alicante-Elche 114.793 passagiers aangekomen waarvan 75% met de Spaanse nationaliteit. Verder kwamen er 3.000 Franse en 2.200 Britse passagiers aan bij Alicante-Elche. Er arriveerden echter ook 3.341 Nederlanders, 2.873 Belgen, 2.631 Russen, 1.800 Zweden en 771 Ieren bij het vliegveld van de Costa Blanca.