skip to Main Content
Rajoy blijft corruptie binnen de Partido Popular als “enkele gevallen” zien maar is dat zo?
El Confidencial

Rajoy blijft corruptie binnen de Partido Popular als “enkele gevallen” zien maar is dat zo?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Rajoy blijft corruptie binnen de PP ontkennen

El Confidencial

MADRID – Deze week werd opnieuw een voormalig kopstuk van de Partido Popular gearresteerd voor geld witwassen en corruptie en nog vele andere zaken. Binnen de PP-partij was men verbaasd maar dat zouden de politici van de conservatieve politieke partij niet meer hoeven te zijn want Zaplana is niet de enigste en waarschijnlijk ook niet de laatste PP-politicus die verdacht wordt van corruptie en fraude.

Volgens minister-president Mariano Rajoy gaat het om 10 tot 15 “losstaande gevallen” en is de Partido Popular veel meer dan enkele schandalen waar leden van de PP bij betrokken zijn of waren. Rajoy hanteert de struisvogel politiek door zijn hoofd in het zand te steken en niet stil te staan bij de corruptie en fraude binnen zijn partij.

Gürtel

Op donderdag 24 mei werd bekend wat de uitspraak is en wat de straffen zijn voor de betrokken personen binnen de Gürtel fraudezaak, een van Spanje’s grootste fraudezaken waarbij de PP betrokken is. De rechtbank acht het bewezen dat de PP een tweede illegale boekhouding had en dat diverse politici zelf rijker daarvan zijn geworden.

Meer dan zat

De inwoners van Spanje zijn het echter steeds meer zat, niet alleen de fraude en corruptie binnen de PP maar over het algemeen, of dat nu binnen andere politieke partijen is waarbij het niet uitmaakt waar in Spanje. Bij het meest recente sociologische onderzoek in Spanje van het CIS is gebleken dat de Spanjaarden zich het meeste zorgen maken over de corruptie en fraude binnen de Spaanse politiek.

Enkele gevallen

Ondanks alles blijft minister-president Mariano Rajoy volhouden dat het om “enkele gevallen” gaat waarbij in de meeste van deze gevallen de van fraude en corruptie verdachte politici inmiddels voormalige politici zijn en niet meer actief deelnemen binnen de Partido Popular.

Hij doet de meeste corruptieschandalen af als “voor zijn tijd” en “lang geleden” maar feit blijft dat deze corruptie en fraude schandalen al plaatsvonden toen Rajoy actief was binnen de Partido Popular.

Op donderdag 24 mei heeft de rechter zijn oordeel geven over een van Spanje’s grootste corruptieschandalen, Gürtel. Maar er zijn er meer zoals Púnica, Lezo, de gevallen in de Comunidad de Madrid zoals die van de inmiddels voormalige regiopremier Cristina Cifuentes en het meest recente schandaal van deze week, Eduardo Zaplana, ex-burgemeester (Benidorm), ex-regiopremier (Valencia) en ex-minister (werkgelegenheid en sociale zaken).

Balans corruptieschandalen PP

Rajoy mag dan wel zeggen dat de corruptie en fraude wel meevalt binnen zijn partij, feit is dat de laatste jaren er maar liefst 8 regio-premiers van autonome deelstaten moesten opstappen en er 6 voormalige ministers of veroordeeld zijn, onderzocht worden of in de gevangenis zitten.

Zaplana is het laatste geval maar daarvoor waren er ook nog Cifuentes, Gallardón, González, Pedro Antonio Sánchez, Rodrigo Rato, Ana Mato en Ángel Acebes. En dat is volgens velen nog maar het tipje van de ijsberg want er zijn er nog veel zoals Barcenas, Camps, Costa etc. die op dit moment nog verwikkeld zijn in rechtszaken.

Acht PP regio-premiers

Er zijn de laatste jaren 8 “presidentes autonómicos” moeten opstappen vanwege een of meerdere fraude- en corruptieschandalen of worden in verband gebracht met diverse schandalen.

Eduardo Zaplana is op 22 mei 2018 aangehouden en wordt verdacht van malversatie en het aannemen en uitgeven van steekpenningen. Zaplana was burgemeester van Benidorm, regioptemier van de Comunidad Valenciana en minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

Cristina Cifuentes is in mei 2018 moeten opstappen als regiopremier van de Comunidad de Madrid vanwege haar betrokkenheid bij een fraudezaak rondom haar Master van de universiteit. Op 11 mei 2018 werd ze beschuldigd van vermeende misdaden van vervalsing van een openbaar document en omkoping.

Alberto Ruiz-Gallardón wordt op dit moment door de Spaanse justitie onderzocht vanwege zijn betrokkenheid in de zaak-Lezo en de frauduleuze aankoop in 2001 van het Colombiaanse bedrijf Inassa door het Canal Isabel II waterbedrijf. Ruiz-Gallardón is burgemeester van Madrid geweest, de regiopremier van de Comunidad de Madrid en minister van Justitie.

Ignacio Gonzalez werd op 19 april 2017 gearresteerd vanwege onregelmatigheden bij het Canal Isabel II waterbedrijf in Madrid waar hij tussen 2003 en 2012 president was. Gonzalez was de rechterhand van Esperanza Aguirre en volgde haar als regiopremier van de Comunidad de Madrid op om regioprmier van Madrid te worden tussen 2012 en 2015.

José Luis Olivas werd op 13 januari 2017 veroordeeld voor fiscale fraude, valsheid in geschrifte en andere juridische feiten. Olivas volgde de deze week aangehouden Zaplana op als regiopremier van de Comunidad Valenciana toen deze opstapte in 2002 en voordat Francisco Camps het in 2003 overnam van Olivas.

Francisco Camps is al jaren verwikkeld in diverse processen gerelateerd met fraude en corruptie waaronder ook de zaak-Gürtel en Noos. Camps was tussen 2003 en 2011 de regiopremier van de Comunidad Valenciana en werd beschuldigd maar ook weer vrijgesproken. Hij is echter nog steeds verwikkeld in diverse juridische processen.

Jaume Matas is op 17 februari 2017 veroordeeld omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en fraude toen hij tussen 1996 en 2007 de regiopremier was van de Balearen eilanden. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 3 jaar en 8 maanden celstraf wegens schending van vertrouwen, valsheid in geschrifte en verduistering.

Pedro Antonio Sánchez was de regiopremier van Murcia totdat hij in verband werd gebracht met o.a. de zaak-Punica. Hij moest verplicht opstappen als regiopremier waardoor er een “oorlog” binnen de Partido Popular uitbrak. Sánchez moet zich nog verantwoorden voor de rechter.

Zes PP ministers

Er zijn in de loop der jaren zes ministers van corruptiezaken beschuldigd, twee ministers ten tijde van de regering-Aznar en vier ministers ten tijde van de regering-Rajoy.

In de lijst van beschuldigde ministers en voormalige ministers komen enkele namen terug van beschuldigde voormalige regiopremiers. Hieronder Ruiz-Gallardón, Zaplana en Matas wiens zaken we hierboven al hebben omschreven.

Rodrigo Rato was echter een van de meest roemruchte corruptieschandalen omdat het hier niet alleen gaat om een minister ten tijde van de regering-Aznar maar ook om de voormalige directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarbij hij deze functie tussen 7 juni 2004 en 1 november 2007 uitvoerde. Rato is de minister van Economische Zaken geweest in Spanje maar werd voor de “tarjetas-black” zaak op 23 februari 2017 tot 4 jaar celstraf veroordeeld. Rato is ook nog even de topman geweest van de Bankia bank.

Angel Acebes is de voormalige minister van Openbaar Bestuur tussen 1999 en 2000, minister van Justitie tussen 2000 en 2002 en minister van Binnenlandse Zaken tussen 2002 en 2004. Sinds 2012 wordt Acebes beschuldigd van corruptie en fraude.

Ana Mato werd na de verkiezingen van 2011 die door de PP werden gewonnen benoemd tot minister van Gezondheidszorg, Sociale Diensten en Gelijkheid. In 2013 komt Ana Mato in opspraak omdat ze bij verschillende gelegenheden geld geaccepteerd zou hebben uit corrupte bronnen die verband houden met de zaak-Gürtel. Ana Mato is op 24 mei 2018 veroordeeld als een lucratieve deelneemster waarbij ze profiteerde van het Gürtel complot door middel van dure reizen, geschenken en familiefeesten die gefinancierd werden door de voormalige burgemeester van Pozuelo, Jesús Sepúlveda, haar voormalige echtgenoot.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Interessant is hoe de reacties in het parlement zijn. Hoeveel druk oefenen de politici van andere partijen uit op de PP en in het bijzonder op Rajoy.

 2. Even als terzijde: de toch wel verbazingwekkend hoge straffen, die geveld worden in vonnissen “zonder aanziens des persoons”, doen het vertrouwen in de Spaanse rechtsstaat toenemen. Rajoy beroept zich in al zijn handelen tegenover de criminele separatistische putschisten in Catalonië volkomen op de grondwet en de rechterlijke macht. Dus in dat opzicht valt hem inderdaad niets te verwijten. In dat opzicht dus. Verder zijn er geen feiten bekend. Nog niet.

  1. Kan Fran Carlos ook concreet maken waarvoor hij ‘crimineel’ vindt aan een volk dat onafhankelijkheid nastreeft?
   Indien Fran gelijk heeft, zouden zowel België, Duitsland, Schotland en Zwitserland, deze mensen al overgeleverd hebben aan de opperfranquist Rajoy!

   1. Deze vraag stellen is hem beantwoorden. Separatisme heeft in Catalonië niets met de bevrijding van een volk te maken, maar alles met de overheersing door een klasse die nauwelijks de helft van de inwoners daar vertegenwoordigt en volkomen corrupt en crimineel bezig is (zie de gerechtelijke processen). Volksverlakkerij is een beter woord. Maar deze discussie is hier al maanden geleden gevoerd.

 3. De redenering van Rajoy over “losstaande incidentele gevallen” doet bijzonder sterk denken aan de redenering van de politiek correcte zelfbedriegers onder ons in het Westen: aanvallen op onschuldige burgers met messen of auto’s zijn “incidenten”, gepleegd door “verwarde mannen”. Die gebeurtenissen hebben niets met de islam te maken. En zo heeft corruptie niets met politieke partijen of politici of macht te maken. Zo is het toch? Ahum. LOL.

 4. Ik mag hopen dat de redactie ook nu in deze frauduleuze dagen Rajoy – Franco volmondig blijft steunen, zoals ze dat deed en doet in de Catalaanse kwestie.

 5. Vergeet de huidige nummer twee van Minister Montoro niet! Hij is afgelopen donderdag aangeklaagd voor corruptie, vervalsing etc.
  Alleen om te benadrukken: de huidige nummer twee!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken