skip to Main Content
Google eert met een doodle de ontdekking van de Altamira grot 150 jaar geleden
Google

Google eert met een doodle de ontdekking van de Altamira grot 150 jaar geleden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Google eert met een doodle de ontdekking van de Altamira grot 150 jaar geleden

Google

SANTANDER – De zoekmachine van Google heeft op maandag een afbeelding als traditionele “doodle” geplaatst van een bizon die getekend staat alsof deze uit de beroemde Altamira grot komt. Deze grot werd in het jaar 1868 door een jager ontdekt nabij de gemeente Santillana del Mar in de deelstaat Cantabrië. De Altamira grot staat bekend om de rotstekeningen uit de laat-paleolithische tijd.

De rotstekeningen van de Altamira grot werden gedurende 13.000 jaar niet gezien totdat in het jaar 1868 een jager een ingang van de grot ontdekte en dit aan de markies Don Marcelino Sanz de Sautuola meldde die uiteindelijk samen met zijn dochter de ontdekking van de grot later bekend heeft gemaakt.

Nu in 2018 is het 150 jaar later na die belangrijke ontdekking en heeft Google in de vorm van de Doodle een afbeelding van een paleolithische bizon geplaatst op de hoofdpagina van de zoekmachine om nogmaals aan te geven dat de ontdekking van de Altamira groot zeer belangrijk was.

De ontdekking

In 1878 vond Marcelino Sanz de Sautuola, nadat hij gewaarschuwd was door een jager, in de 270 meter lange en tot wel 6 meter hoge grotten veelkleurige laat-paleolithische rotstekeningen, voorstellende dieren zoals bizons en paarden. Ook werden er handafdrukken gevonden maar waren er geen afbeeldingen van mensen te zien. De kleuren zijn zwart, oker en rood en de vroege kunstenaars maakten dankbaar gebruik van de welvingen van de rotswand om hun schilderingen een extra dimensie te geven.

Omdat de toegang tot de grot lange tijd door een rotsblok versperd was, werden de tekeningen pas in 1879 ontdekt, door de dochter van de landeigenaar, markies Don Marcelino Sanz de Sautuola. Daarna begon voor deze amateurarcheoloog een langdurige strijd om erkenning: collega-archeologen geloofden namelijk niet dat de gevonden schilderingen uit het paleolithicum stamden. Don Marcelino werd zelfs beschuldigd van vervalsing. Pas vijftien jaar na zijn dood erkenden zijn tegenstanders dat zij ongelijk hadden.

Vondsten

Zonder aanvankelijk veel acht te slaan op de rotswanden of bodem liet de eigenaar de toegang tot de grot afsluiten met een poort om verdere ongelukken te voorkomen. Elf jaar later bezocht de markies in Parijs een tentoonstelling over prehistorische wapens en werktuigen en bedacht toen dat er in zijn grot ook dergelijke dingen zouden kunnen liggen. Hij onderzocht de grot en vond grote hoeveelheden vuistbijlen, pijlpunten, stenen messen en naalden uit het solutréen en het magdalénien. Pas op dat ogenblik ontdekten zijn dochter en hij ook de met zachte kleuren aangebrachte afbeeldingen. Een zoutlaag, teken van hoge ouderdom, bedekte de schilderingen.

In eerste instantie geloofden de wetenschappers niet dat het ging om tekeningen uit de prehistorie. Het was pas nadat men ook in Zuid-Frankrijk dergelijke vondsten aantrof, dat de aanvankelijke sceptici geloof begonnen te hechten aan de verklaringen van de markies en hem in een tijdschrift officieel hun excuus hebben aangeboden maar de markies was toen al 14 jaar overleden.

Te bezoeken

In de jaren 1960 en 1970, honderdvijftig eeuwen na hun ontstaan, werd geconstateerd dat de tekeningen in de grot van Altamira hun kleur begonnen te verliezen en te verdrogen; dit was te wijten aan de verstoring van het microklimaat in de grot door de ademhaling van de bezoekers. In 1977 werd de grot op last van de regering gesloten voor het grote publiek.

In 1982 werd opnieuw publiek toegelaten maar met een zeer strikte beperking tot maximaal 8500 bezoekers per jaar, wat leidde tot wachtlijsten van meer dan drie jaar. In de nabije omgeving werd wel in 2001 een zeer realistische kopie van de grootste ruimte gemaakt, die te bezoeken is door toeristen.

In het voorjaar van 2014 werd een beperkte test gestart, waarbij gedurende een paar maanden wekelijks vijf personen met een gids de grot kunnen bezoeken. De proef werd gebruikt om de impact op de grot van de nieuwe menselijke aanwezigheid te testen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by