skip to Main Content
Protesten bij Camping Illa Mateua aan de Costa Brava vanwege verblijf Guardia Civil (2017)

Protesten bij Camping Illa Mateua aan de Costa Brava vanwege verblijf Guardia Civil (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – Diverse honderden agenten van de Guardia Civil hebben nieuwe tijdelijke huisvesting gevonden op de Camping Illa Mateua in de kustplaats l’Escala. Deze camping heeft toestemming gegeven aan de Guardia Civil om gebruik te maken van de bungalows waar de agenten die gedurende het Catalonië conflict in de regio verblijven overnachten en hun basis hebben. De inwoners van l’Escala die tegen deze politie invasie zijn hebben behoorlijk geprotesteerd bij de ingang van de camping en hebben gedurende uren op potten en pannen geslagen om de agenten geen nachtrust te gunnen.

Op dinsdag rond 18 uur kwamen er tientallen Guardia Civil auto’s aan bij de Camping Illa Mateua waarbij agenten in hun uniformen naar hun nieuwe huisvesting gingen, de bungalows die op de camping buiten het zomerseizoen leeg staan. Het is niet helemaal bekend hoeveel agenten op de camping verblijven maar wel dat deze kwamen van de militaire basis Sant Climent Sescebes.

De directie van de camping heeft de reservering van de agenten geaccepteerd terwijl men weet dat veel Catalanen het niet eens zullen zijn met die beslissing. Gelukkig leeft iedereen in Spanje in een democratie waarbij iedereen dus mag denken en doen zoals ze willen en business is business natuurlijk. Helaas heeft de beslissing van de camping er wel voor gezorgd dat de eigenaar van de camping Martí Guillem ontslag heeft genomen als gemeenteraadslid voor de PDeCAT partij, die van Puigdemont.

De inwoners die voor afscheiding van Catalonië zijn in l’Escala en in de omgeving van die kustplaats werden echter via groepen op WhatsApp opgeroepen om te gaan protesteren bij de ingang van de camping omdat zij geen agenten van de Guardia Civil in hun woonplaats willen hebben. Tientallen inwoners gingen naar de camping om hun ongenoegen over de slaapplaats van de Guardia Civil te uiten en om door op potten en pannen te slaan veel herrie te maken om zo de nachtrust van de agenten te verstoren. Deze actie duurde enkele uren waarna de protestanten zelf naar bed gingen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Mijn Engelse buurman, wij wonen in de “ Comunidad Valenciana “ sprak de volgende wijze woorden: “ You can’t always get what you want, but If you try, sometimes you get what you need “ Daar sluit ik me bij aan!

 2. Zielige vertoning. Maar ja, die agenten hebben waarschijnlijk allang voor een paar euro goede oordopjes in. Dus wie komen er nu slaap tekort? Schijnt ook slecht voor je hersens te zijn, te weinig slapen. Vandaar misschien dit kinderachtig gedrag..

 3. Wij toeren 3 keer per jaar, voor een periode minimaal 6 weken door Spanje, deze camping bezoeken wij zeker niet meer.

 4. Klopt inderdaad niet wat de bevolking doet maar soms moet je dingen ook eens van en andere kant kunnen of willen bekijken.
  1) De bevolking is nos steeds erg pissig nav van de politie acties op 1 okt. Logisch lijkt me, Ok manipulatie etc etc maar bepaalde feiten liggen er gewoon hoewel de centrale overheid dat gewoon nog glashard durft te ontkennen.
  2)De mensen hebben niet de mogelijkheid om bij de PP op de stoep te gaan protesteren dus wat doen ze. Hup naar de camping. Ze hebben niemand aangevallen lijkt me.
  3)De tot dusverre altijd vreemdzame protesten hoeven toch niet beantwoord te worden met duizenden agenten uit geheel Spanje in Catalonie. Als de regering op de avond van 1 okt gewoon had gezegd “het telt niet” was het klaar geweest. Deze groep GC kwam van een verlaten kazerne waar ze omkwamen van de ratten en zonder bedden en hebben ze nu gestald op een camping. In de havens van Barcelona en Tarragona zitten duizenden agenten op schepen zonder minimale voorzieningen. Hoe slecht georganiseerd ben je in vredesnaam spaanse regering?
  4) Er schijnt al een akkefietje geweest te zijn op deze camping de afgelopen zomer met een na het schijnt onnodige oefening van de GC op het strand en een feest na afloop. De details ken ik niet maar de lokale bevolking is het in ieder geval niet vergeten. Als je weet hoe de stemverhoudingen liggen in deze regio van Catalonie is het niet verbazingwekkend.

  Nogmaals dit soort acties zijn niet goed te praten en eigenlijk ook onnodig maar even alles op een rijtje zetten is niet altijd verkeerd.

  1. Ok Hans, ff je rijtje doorspitten:
   1). Dat zogenaamde hardhandige optreden van de nationale politie en guardia valt wel mee. Het is enorm opgeblazen. Bij de eerste beste flinke voetbal rel of anti globalisten demonstratie vallen meer gewonden tot aan doden aan toe. De Spaanse politie heeft zich uiterst terughoudend opgehouden in een situatie die in menig ander land tot zware onlusten met vele doden en gewonden had uitgemond. Dit mag ook wel eens gezegd worden. Daarnaast worden die agenten, ook maar mensen die gestuurd worden, continue dwars gezeten en getreiterd terwijl zij notabene aan de kant van de wet staat. Nee hoor, heel flauw en zwak om nu deze agenten zo te bejegenen.
   2). Dus als je de baas niet kan pakken pak je zijn personeel maar? En dat vindt jij goed? Nou, dat is toch niet erg netjes op zijn minst gezegd. Zo dadelijk geeft jou baas je een hoop shit en ga jij dan bij zijn secretaresse in de tuin schijten? Wat een gelul zeg. Maar ja, als politie zijnde zouden ze nu gewoon een paar nachtjes met gillende sirenes door de straten moeten rijden. Kijken wie er dan nog lacht. Maar ja, gelukkig hebben de agenten en hun commandanten meer verstand.
   3). Als er massale voetbal rellen dreigen gaan we toch ook niet de politie maar thuis laten. Hier ging het om een bewust van te voren aangekondigd illegaal gebeuren dat regelrecht tegen de staat in gaat. Als je dan de politie thuis laat is de dag erna het hek van de dam en kan iedereen doen waar ie zin in heeft. Wat illegaal is moet tegen gegaan worden en als mensen dan ook nog eens illegale zaken voor stopzetting willen behoeden door de politie zijn werk te beletten, tja dan wordt je ook in Nederland gewoon opgepakt en mag je ff mee in ‘de bus’ naar het bureau. En ja, als je dan als oude dame je ook tegen de politie verzet, of als vader je kleuter in de lucht boven het hoofd van de oproerpolitie houdt terwijl die worden tegengewerkt kan je je niet echt verschuilen achter het ‘exorbitante geweld’ van de politie.
   En wat die huisvesting aangaat. Dat schudt je uit je mouw. Die kazerne zal echt niet zo slecht zijn geweest en die schepen, tja normaal betalen levensgenieters behoorlijke sommen geld voor om daar op te verblijven. Ok, het eten zal wat minder luxe zijn geweest maar de accommodation is waarschijnlijk beter dan wat de meesten thuis hebben…
   4). “Er schijnt..” Ja, zo kan ik nog wel meer verhalen bedenken. “Er schijnt…” Dat zijn op zijn best oude koeien die of ze nu bestaan of niet weinig met dit gebeuren te maken hebben. Je begint nu een beetje door te draaien hoor…..

 5. Klopt democratie. Maar het geeft ook maar weer eens aan wat de (a)sociale media aanrichten tegenwoordig. En inderdaad , wat een triest volk daar voor de slagboom.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken