Ook Spanje staat stil bij 25-N of de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Ook Spanje staat stil bij 25-N of de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen
Beeld: Freepìk

Ook Spanje staat stil bij 25-N of de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Verenigde Naties (VN) heeft 25 november uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’. Dat deed de VN ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960. Maar deze dag is eigenlijk om alle vrouwen die onder andere door huiselijk geweld, partnergeweld of gendergeweld om het leven zijn gebracht te herdenken.

In het Spaans heeft deze dag de naam ‘Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra la Mujer’ gekregen en ook in Spanje staat men stil bij het geweld tegen vrouwen, alleen maar omdat het vrouwen zijn.

Tot nu toe zijn dit jaar alweer 37 vrouwen door een partner of ex partner om het leven gebracht in Spanje. 2020 werd afgesloten met 46 vermoorde vrouwen wat er minder waren dan de 55 gedode vrouwen in 2019. Sinds 2003 zijn in Spanje 1.118 vrouwen in het leven gebracht.

Er wordt door de politiek veel gedaan om het zinloze geweld tegen vrouwen in Spanje tegen te gaan en te bestrijden maar toch slaagt men daar niet of slechts gedeeltelijk in. Het aantal om het leven gebrachte vrouwen is jaar na jaar wel steeds lager maar elke vermoorde vrouw is er een teveel.

Daarom staat men in Spanje elk jaar op 25 november ook stil op de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen in de hoop dat het zinloze geweld eens stopt. Op veel plaatsen in Spanje wordt door gemeenten, verenigingen en organisaties van alles georganiseerd om op deze dag alle gedode vrouwen te herdenken en aandacht te geven aan dit grote maatschappelijk probleem.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.