skip to Main Content

Ondernemers vluchten uit centrum Palma de Mallorca vanwege hoge huurpijzen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MALLORCA – (Else Beekman) Enkele meters verhuizen kan voor winkeleigenaren in het centrum van Palma de Mallorca een huurbesparing opleveren van maar liefst 80 procent. Als gevolg van dalende inkomsten en stijgende huren zijn veel kleine winkeliers genoodzaakt het centrum van de stad te verlaten, op zoek naar goedkopere winkelruimte.

Volgens Bartomeu Servera, president van brancheorganisatie Afedeco, kunnen ‘niet meer dezelfde huren worden gevraagd als vijf jaar geleden’. Het lukt volgens hem een aantal winkeliers via onderhandelingen nog wel de huren lager te houden dan de marktwaarde. ‘Degenen die het niet lukt, verdwijnen zonder twijfel’.

Volgens Servera vormt leegstand een ‘groot probleem’ voor het centrum dat wel aantrekkelijk moet blijven voor toeristen. Er zijn panden die al jaren te huur staan en er komen er steeds meer bij. Een bijna onvermijdelijk gevolg is dat het centrum verpauperd als er van overheidswege niet snel iets aan wordt gedaan.

Er zijn winkelruimten in Sant Miquel bijvoorbeeld waar meer dan 12.000 euro per maand voor moet worden betaald. Alleen grote ketens als Zare, Bershka en Desigual kunnen zich dat nog permitteren.

Intelligente houding

Volgens Servera moeten de eigenaren van winkelpanden zich beseffen dat leegstand vaak duurder is op langere termijn dan huurverlaging. ‘De meest intelligente houding is zich aan te passen aan de economie van de markt’, zo voegt hij toe.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend