skip to Main Content
Koning Juan Carlos van Spanje denkt niet na over aftreden

Koning Juan Carlos van Spanje denkt niet na over aftreden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De laatste weken, eigenlijk nadat Koningin Beatrix heeft aangekondigd dat haar zoon Willem Alexander de nieuwe Koning van Nederland zal worden en zij met pensioen gaat, is er in Spanje ook een debat gaande over het wel of niet aftreden van Koning Juan Carlos. Ook het voortijdig aftreden van Paus Benedictus XVI heeft een effect op de opinie in Spanje. Zelfs in de politiek worden er vragen gesteld en de gezondheidstoestand van de Koning helpt ook niet mee.

De 75 jarige Koning Juan Carlos moet binnenkort weer geopereerd worden, dit keer aan een terugkerende hernia. Nog niet zo lang geleden werd Juan Carlos al geopereerd aan zijn heup en nu loopt hij nog steeds met krukken. Deze gezondheidstoestand en de alsmaar groeiende problemen binnen het Spaanse Koningshuis, met zijn schoonzoon Urdangarin hoog bovenaan de lijst van schandalen, helpen het imago van Juan Carlos en zijn familie niet.

Prins Felipe

Prins Felipe is met 45 jaar net zo oud als Willem Alexander en zou een waardige opvolger zijn voor Juan Carlos. Veel Spanjaarden denken dat het wellicht ook nu gezien de moeilijke tijd waarin het land zich verkeerd, iets positiefs zou zijn als Juan Carlos zijn werk als Koning zou overdragen aan Felipe.

Geen plannen

Bronnen binnen het Spaanse Koningshuis zeggen echter dat er totaal geen sprake is van een vroegtijdig aftreden van Koning Juan Carlos. Sterker nog, de Koning heeft er geen moment over nagedacht aldus de Spaanse pers. De Koning zelf gaf in januari ook al aan dat hij geen plannen heeft om met pensioen te gaan. Hij werd toen 75 jaar oud en werd daarmee de negende oudste monarch ter wereld.

Spanjaarden

In Spanje is het niet de gewoonte als Koning om afstand te doen van de troon in het voordeel van een nieuwe monarch. Toch zouden vele Spanjaarden het als een welkome afwisseling zien, zeker omdat de meeste inwoners de kroonprins Felipe op 45 jarige leeftijd als geschikte en goed voorbereide kandidaat zien.

Ten rijde van economische en sociale malaise in Spanje zou een nieuwe Koning op zich geen slecht idee zijn en wellicht het volk een beetje oppeppen. Ondanks het feit dat het niet gewoon is in het Spaanse Koningshuis om zelf afstand te nemen van de kroon, deed de vader van Juan Carlos, Don Juan de Borbón, dat ook – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken