skip to Main Content
Costa del Sol klaar voor de eerste Día del Chiringuito
Wikimedia

Costa del Sol klaar voor de eerste Día del Chiringuito

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Día del Chiringuito aan de Costa del Sol

Wikimedia

MÁLAGA – Voor de lezers die het niet weten, een chiringuito is de populaire naam voor een strandbar en/of strandrestaurant waar men heerlijk kan vertoeven op het strand. In sommige kustplaatsen zijn alleen chiringuitos te vinden gedurende de zomermaanden maar op andere plaatsen zoals in Andalusië vaak het hele jaar door. De overkoepelende organisatie van chiringuitos in zuid Spanje viert vanaf deze woensdag 27 juni elk jaar de “Día del chiringuito” ofwel de dag van het strandpaviljoen.

Deze woensdag 27 juni wordt de I Día del chiringuito georganiseerd aan de Costa del Sol waarbij chiringuitos in o.a. Fuengirola, Mijas, Benalmádena, Málaga en Marbella mee zullen doen aan deze speciale dag. Onder het thema “Somos de nuestros chiringuitos” wordt er aandacht besteed aan de strandpaviljoens en de klanten die elk jaar weer kunnen genieten van de drankjes, hapjes en gezelligheid van de chiringuitos.

De voorzitter van de Asociación de Empresarios de Playas wilde geen details vrijgeven over wat men allemaal gaat organiseren op de speciale chiringuitos dag aangezien het doel is om de klanten te verrassen.

Wat is een chiringuito

Een chiringuito is een naam die men heeft gegeven aan de bars en restaurants die op de Spaanse stranden te vinden zijn, vergelijkbaar met strandpaviljoens of strandbars maar dan meestal kleiner in opzet.

Bij sommige chiringuitos is het alleen mogelijk om drinken, snacks en ijs te kopen terwijl andere chiringuitos naast het eerdergenoemde ook complete maaltijden serveren. In principe hebben alle chiringuitos een bar met overdekt terras waar de strandganger terecht kan om in de schaduw te genieten van een koel drankje, koud ijsje of warme maaltijd.

Eerste in Sitges

Over het algemeen wordt aangenomen dat de allereerste chiringuito in het jaar 1913 in de kustplaats Sitges, net onder Barcelona, werd geopend. Deze staat er nog steeds en men beweerd dat de naam “chiringuito” afgeleid is van de wijze waarop cubanen een koffie bestelden door te zeggen “chiringo” of zelfs “chiringuito”.

De eigenaar van die strandbar, el capitán Calafell, noemde zijn lokaal uiteindelijk chiringuito vanwege zijn band met de indianos (Spaanse emigranten van de zuid Amerikaanse landen die rijk terugkeerden naar Spanje).

De chiringuitos zijn op de meeste plaatsen in Spanje tijdelijk van aard en worden alleen gedurende de warme zomermaanden geopend. Op veel plaatsen worden de chiringuitos afgebroken na de zomer om ze wanneer de zomer weer begint weer op te bouwen. Op andere locaties, waaronder veel in Andalusië, blijven chiringuitos het hele jaar open.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Ik dacht in het begin ook dat mijn berichten werden verwijderd maar dat is niet zo op een of andere manier ververst de website niet goed waardoor je eerst op F5 moet drukken voor je nieuwe nieuwsberichten ziet of berichten van anderen of je eigen bericht. Het is dus een fout van de website.

 1. Chiringuito’s of strandbars zijn gezellig maar ze zouden toch veel milieuvriendelijker hun sardienen en andere vis moeten haren. Want de houtverbranding veroorzaakt een toenemende luchtvervuiling. het irriteert de ogen en neus en het jaagt de veel mensen weg van het strand en de wandelpromenade ! De lucht langs vele kuststroken wordt verpest met fijnstof door het verbranden van hout van olijfbomen. Slechts enkelen gebruiken een gasbrander wat veel beter is. De lucht langs de mooie kust van ‘Torre Del Mar’ wordt zo verpest door de talrijke Chiringuito’s met houtverbranding dat vele toeristen met astma of andere luchtaandoeningen terug moeten vertrekken !!! Hopelijk zal de overheid de nodige maatregelen nemen om de uitbaters te verplichten om met gasbranders te werken!
  vele toeristen kiezen om aan te kust te vertoeven in Spanje voor de gezonde lucht. maar vragen geen bezoedelde lucht van vuile rook beladen met massa’s fijn stof !

 2. Wij zijn net terug van twee weken Benalmadena. Heerlijk genoten ook zonder chiringuito. We waren nog net voor het drukke vakantieseizoen … 😀

 3. De chiringuitos, hier aan de Costa Blanca zijn dit jaar om één of andere onduidelijke reden de nek omgedraaid. Heel fijn dit beleid. De toeristen en bewoners zullen erg blij zijn!
  Wie weet hier meer van?

  1. Heeft in het nieuws gestaan, ze veilen de plaatsen en daar was fraude geconstateerd en toen zijn alle vergunningen ingetrokken, het kan dus even duren voor er weer vergunningen worden uitgegeven. Dit kan later deze zomer zijn maar ook misschien pas volgend jaar.

   1. Bedankt voor deze toelichting, ik heb het gemist. Vind het evenwel totaal niet in het belang van de toerist of consument. Achterlijk, die lege stranden hier.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken