Ook in Spanje maakt men zich zorgen om de corona Delta-variant

Ook in Spanje maakt men zich druk om de corona Delta-variant
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Net zoals in Nederland, België, de Europese Unie en andere landen maakt men zich in Spanje ook zorgen over de ontwikkelingen rondom de zeer besmettelijke Delta en Delta-plus corona-varianten. Deze variant, die ook bekend staat als de India-variant terwijl de Britse-variant weer de naam Alfa-variant heeft gekregen, zal in augustus goed zijn voor 90% van alle besmettingen in de Europese Unie, aldus het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Naast het ECDC heeft ook de Wereldgezondheidsorganisatie (Organización Mundial de la Salud) al eerder gewaarschuwd voor de India (Delta)-variant die in oktober 2020 werd ontdekt in India. Sindsdien is de Delta-variant al in meer dan 85 landen aanwezig en rukt deze zeer besmettelijke variant snel op. 

Er zijn landen zoals Brazilië, Rusland en het Verenigd Koninkrijk waar het aantal besmettingen weer toeneemt. In de VK is de Delta-variant inmiddels goed voor 99% van alle nieuwe besmettingen waarvan er in 24 uur tijd al 15.000 geregistreerd worden terwijl dat nog niet zo lang geleden 3.000 was.

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid maakt zich net zoals het WHO met name zorgen over de besmettingskans in de groep die (nog) niet gevaccineerd is. De Delta-variant (India) blijkt 64% meer besmettelijker te zijn dan de Alfa-variant (Britse). Toch heeft het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid de Delta-variant nog niet als ‘variante préoccupante’ bestempeld maar volgt men wel de ontwikkelingen op de voet.

In Spanje heeft nog geen 1% van de bekende corona-besmettingen te maken met de Delta-variant maar omdat de zomer eraan komt en er meer bewegingsvrijheden zijn is de kans toch groot dat de Delta-variant snel om zich heen grijpt en deze zoekt naar de niet-gevaccineerden, wat vaak jongeren zijn die op vakantie zijn. 

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid zijn er in Spanje slechts 62 besmettingsgevallen bekend met de Delta-variant, verdeeld over drie brandhaarden. Maar de regionale overheden hebben andere cijfers gemeld zoals Galicië waar men het heeft over 25 besmettingsgevallen, in Castilië en León wordt gesproken over 83 mogelijke Delta-variant gevallen terwijl Madrid en Catalonië verder gaan en zeggen dat 2,5% tot 3% van de gevallen de Delta-variant heeft en inmiddels overheersend is bij de besmettingsgevallen.

De corona-vaccins zullen de meeste mensen beschermen tegen de oprukkende Delta en Delta-plus varianten maar in sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk heeft men er tijdens de strategie voor gekozen om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen een eerste injectie te geven en langer te wachten met een tweede injectie. In Spanje volgt men een ander plan en wil men zo snel mogelijk twee injecties geven waardoor meer mensen beter beschermd zijn.

Lees alles over de Delta-variant in het Nederlands op de website van het RIVM.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.