skip to Main Content
Separatisten proberen Spaanse en buitenlandse toeristen te beïnvloeden in Salou
Diari de Tarragona

Separatisten proberen Spaanse en buitenlandse toeristen te beïnvloeden in Salou

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pro-Catalonië demonstratie in de badplaats Salou

Diari de Tarragona

TARRAGONA – Een paar honderd Catalaanse separatisten hebben tijdens een protestmars op de boulevard Jaime I van de badplaats Salou steun gezocht bij buitenlandse en Spaanse toeristen die van een rustige vakantie genieten in Salou aan de Costa Dorada. Probleemloos was deze nationalistische bijeenkomst niet vanwege de aanwezigheid van een vijftigtal personen met Spaanse vlaggen en de afwijzing van de burgemeester en ondernemers in Salou.

Met spandoeken in het Engels hebben leden van een separatistische organisatie met toestemming van de Generalitat maar afwijzing van de burgemeester van Salou geprobeerd buitenlandse en Spaanse toeristen te beïnvloeden door de “republiek” en “politieke gevangenen” te verkopen. Dat gebeurde tijdens een problematische actie die de goedkeuring van de gemeente, de toeristische organisaties, hoteliers en horeca niet had gekregen.

Het is de gemeente Salou die met alle betrokken partijen besloten hadden dat de toeristische plaats, waar veel Spanjaarden van buiten Catalonië en uiteraard veel buitenlanders op vakantie komen, niet betrokken zou raken in het debat over afscheiding etc. Dat werd zo afgesproken om de toeristen die van een vakantie komen genieten niet lastig te vallen met het politieke probleem, en terecht.

De Generalitat de Catalunya dacht daar anders over en besloot het “Plataforma x la Democracia y la Libertad de Cambrils, Salou, Vila-seca en favor de la República Catalana” toestemming te geven voor een pro-Catalonië manifestatie.

Naast honderden separatisten die gewapend met spandoeken met Catalaanse en Engelse teksten, gele linten en Catalaanse estelladas de boulevard opgingen waren er ook zo’n vijftigtal met Spaanse vlaggen en “Y viva España” en “Puigdemont a prision” schreeuwende Spanje aanhangers aanwezig op de Paseo Jaime I.

Tussen beide groeperingen was er veel spanning en uiteindelijk moest de politie erbij aan te pas komen om schreeuw- en duwpartijen niet uit te laten lopen op iets ergers. En dat alles in het bijzijn van Britse, Franse, Nederlandse, Belgische en Spaanse toeristen die niets met politiek te maken willen hebben en voor vakantie naar Salou zijn gekomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Lekker zo doorgaan in Catalunya, over een tijdje zijn er geen (buitenlandse) toeristen meer over.

 2. heel erg dom deze actie. Buitenlanders/vakantievierders zitten hier niet op te wachten en zullen volgend jaar buiten Catalunia boeken.
  Maar dat wordt door de separisten niet begrepen

 3. @Redactie.
  Als ik de tekst goed gelezen heb gaat het hier over een betoging van amper een paar honderd mensen die blijkbaar rustig verliep tot de anti’s kwamen opdagen. Dat toeristen daar een probleem van maken lijkt me ver gezocht. Integendeel, voor de meesten is dit waarschijnlijk een welgekomen gratis attractie. Zeker wanneer de tegenpartij er zich komt mee bemoeien. Het is duidelijk dat je alweer een stok hebt gevonden. A propos, is er een speciale reden waarom je verzwijgt dat de burgemeester een separatist van PDeCAT is ? Paste dat niet in het totaalplaatje ? En kom nu weer niet af met de smoes dat je alleen maar vertaalt.

  1. geen smoes van vertalen, is gewoonweg niet geschreven. Daarnaast werk ik in Salou dus vertel mij niets over wat er gebeurd is. Ik heb het zelf gezien dus was er getuige van. Je wilt dus eigenlijk zeggen dat personen die Spanje gezind zijn en net zoveel recht hebben om te manifesteren niet aanwezig mogen zijn om hun mening te geven? Je wilt dus zeggen dat een Generalitat tegenstrijdig van wat men wil in Salou toch een manifestatie doordrukt. De burgemeester van Salou is van de FUPS partij (en vroeger van de CiU) heeft dus niets met PDeCAT te maken. Hij is er wel in geslaagd om Salou lintjes vrij te houden en er zijn ook amper spandoeken. Hij en de ondernemers zijn slim. Een groot deel van de toeristen in Salou en omgeving komt uit Aragon en andere plaatsen in Spanje dus zien duidelijk in dat het separatistische denken niet thuishoort in een vakantieplaats. Was iedereen maar zo slim.

 4. Dom, dom, dom om toeristen met deze politieke kwestie lastig te vallen! Campings hebben beduidend minder bezetting, hotels hebben lege kamers, restaurants en terrasjes blijven leeg later op de avond – veel spaanse toeristen blijven weg uit Catalonië en volgend jaar zullen vele buitenlandse toeristen volgen. Die hadden vorige zomer hun hotel/camping/appartement voor deze zomer al gereserveerd en konden zonder verlies niet annuleren maar het aantal nieuwe reserveringen voor volgend jaar zal beslist achterblijven nu mensen gezien hebben dat ze in een “onrust gebied” terecht zijn gekomen.

  1. Ik denk eerder dat de touroperators zouden kunnen besluiten om Catalonië te mijden.
   Een dergelijk besluit ontdek je dan vanzelf in de reisgidsen: minder catalaanse bestemmingen, minder hotel-aanbod en meer in de rest van Spanje en in andere landen.
   Laten we hopen van niet, want dat zou nog meer economische en sociale ellende voortbrengen in Catalonië.
   En dan ben ik benieuwd wie ze de schuld durven te geven…..

 5. Uit welk rioolblad werd dit artikel vertaald? Lokale media geeft toch een vredelievendere boodschap! (incl tegenbetogers en tegenstanders!)

  1. Het wordt gewoon zoals gewoonlijk flink opgeblazen. Het is gewoon rustig in Catalonie enkel wordt elk klein dingetje gelijk groots gemaakt zodat het lijkt alsof er enorme problemen zijn. En meestal zijn het niet de separisten die de problemen veroorzaken maar holigans die iedereen dan gelijk separisten noemt. Holigans veroorzaken sinds ze bestaan al ellende en zullen dat blijven doen.

   1. Hier waren geen hooligans zoals jij dat noemt aanwezig, maar toeristen die op vakantie zijn en die niets met dat politieke gezeur te maken hebben. Het feit dat er gedemonstreerd word in het Engels terwijl de gemeente dat niet goedkeurt en goed het hele politieke debat achterwege heeft gelaten in de toeristenplaats geeft aan dat er alleen gelopen werd om te provoceren, en dat is de schuld van de separatisten beginnende bij de politieke leiders die toch echt beter zouden moeten weten.

  2. Lees het laatste deel van het Spaanse artikel in de krant Diari de Tarragona. Daar wordt gesproken over politie en woordenwisselingen. Daarnaast blijf ik erbij dat dit soort politiek gebeuren niet thuis hoort in een toeristenplaats waar mensen op vakantie zijn, waaronder heel veel uit Aragon (ik weet het, ik werk en woon er).

   1. Het zijn de Hooligans die provoceren niet de separisten, ieder die maar blijft volhouden dat de separisten continu bezig zijn leeft in een fabeltje.

    1. haha en iedereen die de separatisten blijft geloven leeft niet in een fabeltje? haha. Toevallig was de redactie (die dus in Salou werkt) er zelf bij en heb gezien dat er flink geschreeuwd werd. Maar dat zal men wel niet geloven he?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by