menu: rubrieken, zoeken & meer

Studenten en onderwijzers staken bij start onzekere schooljaar Spanje

Studenten en onderwijzers staken bij start onzekere schooljaar Spanje
Beeld: Freepik

Studenten en onderwijzers staken bij start onzekere schooljaar Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Omdat er geen duidelijke regels en corona-maatregelen zijn op dit moment voor wat betreft een veilige start van het nieuwe schooljaar 2020/2021, hebben diverse organisaties van studenten en onderwijzers aangegeven dat ze willen gaan staken. Over de start van het nieuwe schooljaar en de genomen maatregelen om dit zo veilig mogelijk te laten gebeuren is niets duidelijk omdat volgens de studenten en onderwijzers een landelijke coördinatie ontbreekt en alle autonome regio’s hun eigen regels en maatregelen hebben genomen.

Het ‘Sindicato de Estudiantes’ heeft aangekondigd op 16, 17 en 18 september te gaan staken. Dat heeft alles te maken met de onzekere situatie die er nu is vanwege het nieuwe schooljaar en de genomen corona-maatregelen. Volgens de studenten is er niets duidelijk en zijn de genomen maatregelen niet genoeg om de veiligheid te garanderen van de studenten.

De onderwijzers hebben ook al aangegeven te gaan staken maar hebben geen data genoemd, al wordt er in de Madrid regio gesproken over 22 en 23 september . Er zullen stakingen plaatsvinden bij de onderwijzers maar niet overal in het hele land, dat is afhankelijk van de autonome regio. Op de Canarische Eilanden wil men niet staken maar in Galicië sluit men dit niet uit.

De ‘profesores’ hebben woensdag 230.000 handtekeningen uit heel Spanje aan het Ministerie van Onderwijs in Madrid afgegeven uit protest tegen de onzekerheden wat betreft het schooljaar 2020/2021.

LEESTIP: Hoe gaat de heropening van de scholen er uit zien in Spanje

Over twee weken gaan de scholen weer open in Spanje, althans dat is als het aan de autoriteiten ligt de bedoeling. Er is echter veel onzekerheid bij zowel de ouders, de studenten als de onderwijzers omdat eigenlijk niemand goed weet over hoe de heropening van de scholen er na de zomermaanden en de daarvoor geldende noodtoestand uit gaat zien. 

Een bijkomend probleem in Spanje is de decentralisatie van de politiek waardoor elke autonome regio in Spanje vaak eigen en in sommige gevallen andere regels en maatregelen neemt. Een ding is men met elkaar eens en dat is dat de leerlingen aanwezig moeten zijn in de klassen en dat online lessen zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

De klacht op dit moment is echter dat ouders niet weten wat de bedoeling is en wat de genomen maatregelen zijn om ervoor te zorgen dat de kinderen veilig naar school kunnen. Daarnaast klagen de leerkrachten en onderwijzeres omdat ook zij niet weten waar ze aan toe zijn.

Het schooljaar 2020/2021 en de ‘vuelta al cole’ begint normaal gesproken tussen 9 en 18 september, afhankelijk van de autonome regio. In een normale situatie hebben schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio). Uiteraard was dit vanwege de huidige corona-crisis dit jaar geheel anders en zullen de kinderen pas na ongeveer 6 maanden weer naar school gaan.