skip to Main Content
Voormalige Franse eerste minister Manuel Valls wil burgemeester van Barcelona worden
Vozpopuli

Voormalige Franse eerste minister Manuel Valls wil burgemeester van Barcelona worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Voormalige Franse eerste minister Manuel Valls wil burgemeester van Barcelona worden

Vozpopuli

BARCELONA – Manuel Carlos Valls Galfetti is vooral bekend vanwege zijn politieke loopbaan in Frankrijk waar hij als burgemeester, minister van Binnenlandse Zaken, eerste minister van de regering en zelfs presidentskandidaat heeft gewerkt. Manuel Valls is echter van oorsprong een Catalaan en werd in 1962 in Barcelona geboren als zoon van een Spaanse schilder en een Zwitserse actrice. Nu wil Valls de nieuwe burgemeester worden van Barcelona.

Er werd in Catalonië al lange tijd gespeculeerd over de komst van de voormalige eerste minister van Frankrijk naar de Catalaanse politiek en op dinsdag 25 maart wist Manuel Valls de officiële aankondiging van zijn kandidaatschap te doen. Tijdens de hoogtijdagen van de Catalaanse afscheidingsproblematiek was Valls als spreker te horen bij de bijeenkomsten van de Catalanen die bij Spanje willen blijven horen, de niet-separatisten.

Daarom was het de politieke partij Ciudadanos die de naam van Valls als eerste noemde als een mogelijke burgemeesterskandidaat van de oranje C’s partij. Uiteindelijk heeft Valls echter gekozen om als zelfstandige kandidaat een gooi te doen naar het burgemeesterschap om de huidige burgemeester Ada Colau van Barcelona op te volgen na de gemeenteverkiezingen in 2019. Het platform waarmee hij dat wil doen heeft de naam “Barcelona, ciutat europea”.

Bij de presentatie van zijn kandidaatschap sprak Manuel Valls zijn “vadertaal” Catalaans maar met een Frans accent. Manuel Valls werd op 13 augustus 1962 in Barcelona geboren als zoon van de Spaanse/Catalaanse schilder Xavier Valls en de Zwitserse actrice Louisangela Galfetti. Pas jaren later kreeg Valls ook de Franse nationaliteit.

Carrière

Valls werd in 1980 op 17-jarige leeftijd lid van de Parti Socialiste (PS) en werd adviseur studiezaken van Michel Rocard, die een alternatieve vorm van socialisme voorstond, La Deuxième gauche genaamd. Omdat Valls destijds nog niet de Franse nationaliteit had, mocht hij tijdens de presidentsverkiezingen van 1981 niet stemmen.

Van 2001 tot 2012 was hij elf jaar lang de burgemeester van de gemeente Évry. Hij werd op 16 mei 2012 voor president Hollande minister van Binnenlandse Zaken. Op 31 maart 2014 werd hij door president Hollande benoemd tot premier van Frankrijk en opgedragen een nieuwe regering te vormen.

Hij diende op 6 december 2016 zijn ontslag in als premier, na zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2017 bekend te hebben gemaakt. In de voorverkiezingen voor het aanduiden van een linkse kandidaat, verloor hij het van Benoît Hamon. Hij liet duidelijk verstaan dat hij niet voor hem zou stemmen, maar wel voor Emmanuel Macron.

Verkiezingen 2019

Op 26 mei 2019 zullen er in Spanje gemeenteverkiezingen plaatsvinden. Dit zijn lokale verkiezingen waar ook buitenlanders die ingeschreven bij een gemeente als inwoner (empadronado) mee kunnen doen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Van socialist naar ciudadanos??? Duidelijk een plucheplakker.
  Uitgespeeld in Frankrijk.
  Dat hij ongelofelijk op zijn bek mag gaan.

  1. Precies, in Frankrijk probeerde hij ook om naar de partij die de verkiezingen won over te stappen. Gewoon de zoveelste políticus die zijn slag probeert te slaan.

   Zo is hij tegen onafhankelijkheid zolang het hem maar uitkomt, voor je het weet wordt hij een voorstander. Als zijn broekzak maar goed gespekt wordt.

 2. Ieder die tegen de rampzalige afscheidingsoplichterij is, mag van mij burgemeester van Barcelona worden. Anderzijds is Valls´ Franse politieke achtergrondgeschiedenis (eerst PS en dan Macron stemmen) nou ook weer niet zo hoopgevend. Ahbon, alles beter dan Torra en Sanchez.

  1. Gelijk heb je Fran Carlos en het kan al snel beter dan wat ze er nu hebben zitten als Burgemeester, zij die er in slaagt de goede naam van haar mooie en prachtige stad, volledig naar de kloten te helpen….iets om zeer trots op te zijn, maar dan NIET zeg maar.

   En een Burgemeester in Spanje heeft wel iets meer macht dan alleen lintjesknipper, misschien in sommige gevallen wel iets te veel macht als ze bijvoorbeeld hun eigen persoonlijke mening ventileren als zijnde de mening van de hele stad of de hele gemeenteraad, maar dat even terzijde. Dit even als reactie op Ramon.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken