Belgen mogen met rood reisadvies naar Spanje reizen maar het wordt wel afgeraden

123rf
Beeld: 123rf

Belgen mogen met rood reisadvies naar Spanje reizen maar het wordt wel afgeraden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds vrijdag 25 september is het voor de Belgen weer mogelijk om naar Spanje te reizen wanneer er een ROOD reisadvies geldt. Code ROOD staat namelijk niet langer gelijk met een reisverbod, maar wel met een reisadvies dat ten zeerste afraadt naar ROOD gekleurde zones te reizen. België heeft op 4 september heel Spanje op de provincie Tenerife na op ROOD gezet terwijl de eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma op ORANJE staan.

Op de website van Buitenlandse Zaken staat sinds vrijdag 25 september een interactieve kaart met daarop in kleuren per land aangegeven waar je als Belgische reiziger wel nog naar toe mag en waar niet. Op die kaart is heel Spanje inclusief de Balearen (eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en de Canarische Eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa ROOD gekleurd. De enige uitzondering daarop zijn de Canarische Eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma die een ORANJE kleur hebben.

Spanje heeft geen GROEN (reizen is mogelijk) gebied maar heeft wel dus de provincie Tenerife op ORANJE (reizen is mogelijk mits voorwaarden) en de rest van Spanje op ROOD (reizen ten zeerste afgeraden) staan op de interactieve kaart.

Reizen weer mogelijk

Nieuw daarbij is dus dat de kleur ROOD niet langer een verbod is om te reizen maar een reisadvies waarbij toeristische niet-noodzakelijke reizen ten zeerste worden afgeraden. Dat houdt dus in principe in dat de Belgen weer naar Spanje kunnen reizen maar dat dit als advies wordt afgeraden.

Uiteraard is dat met het oog op het overwinteraars-seizoen in Spanje goed nieuws maar mocht je naar Spanje reizen controleer dan goed wat de codes ROOD en ORANJE betekenen voor verzekeringen etc. 

Let wel op als je de informatie op deze website leest want bij code ROOD staan twee opmerkingen waarbij de volgende geen betrekking heeft op Spanje omdat de Spaanse autoriteiten GEEN  inreisverbod voor Belgen (en Nederlanders) heeft: de autoriteiten van het land verbieden niet-essentiële reizen vanuit België.

Het zijn namelijk de Belgische (en Nederlandse) autoriteiten die negatieve reisadviezen voor Spanje hebben uitgegeven terwijl de Spaanse autoriteiten Belgen en Nederlanders met open armen ontvangen en er geen inreisverboden gelden.

Terugkeer naar België

Als je vanuit een ROOD gekleurd gebied in Spanje terugkeert naar België is een COVID-test en quarantaine verplicht. Als je vanuit een ORANJE gekleurd gebied terugkeert naar België worden een COVID-test en quarantaine aangeraden.

Formulier naar belgië

Alle reizigers die vanuit Spanje (ongeacht de kleurcode) naar België terugkeren moeten verplicht het terugreisformulier (Passenger Locator Form) invullen dat HIER te vinden is.

Dit formulier moet altijd ingevuld worden als je met het vliegtuig of per boot naar België reist.

Dit formulier moet niet ingevuld worden als je met een ander transportmiddel reist (zoals auto, camper, motor, fiets) en minder dan 48 uur in België blijft of als je  met een ander transportmiddel terugkeert na een verblijf in het buitenland van minder dan 48 uur.

Formulier naar Spanje

Alle reizigers die via het vliegtuig of per boot naar Spanje reizen moeten verplicht online het SPTH invullen wat HIER kan.

Dit formulier moet niet ingevuld worden als je met een ander transportmiddel (zoals auto, camper, motor, fiets) naar Spanje reist. Wij raden echter aan om toch DIT FORMULIER van de Wereldgezondheidsorganisatie in te vullen en bij je te hebben zodat alle nuttige informatie indien daarom gevraagd wordt bij bijvoorbeeld ziekenhuisopname vermeld staat.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.