menu: rubrieken, zoeken & meer

Steeds meer inwoners van Spanje krijgen de derde corona-prik

Steeds meer inwoners van Spanje krijgen de derde corona-prik
Beeld: Derde corona-prik & griepprik / Salut Catalunya/ Twitter

Steeds meer inwoners van Spanje krijgen de derde corona-prik

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn steeds meer autonome regio’s die begonnen zijn met het geven van een derde corona-prik die in Nederland ook wel de ‘boosterprik’ genoemd. Terwijl in Nederland en België in feite nog gediscussieerd wordt over het zetten van een derde corona-prik of dat alleen gedaan wordt bij een specifieke groep patiënten met een ernstige afweerstoornis, gebeurt dit in Spanje op grotere schaal nadat het Ministerie van Volksgezondheid het zetten van een derde corona-prik heeft goedgekeurd.

De derde corona-prik geldt echter (nog) niet voor iedereen vanaf 12 jaar maar voor bepaalde groepen personen. Daarbij gaat het om de 70-plussers met de leeftijd als belangrijkste factor; bewoners van bejaardencentra; mensen met een zeer hoog risico en met een ernstige afweerstoornis en bij personen die net een transplantatie gehad hebben of kanker-, nier- en dialysepatiënten etc. en personen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin (een prik) wat ongeveer twee miljoen mensen zijn die een tweede corona-prik krijgen van Pfizer of Moderna.

In alle gevallen worden de Pfizer en Moderna vaccins gebruikt voor de derde prik en in het geval van het Janssen-vaccin de tweede prik. De aanbeveling is om de derde boosterprik te laten zetten als de zes maanden sinds de tweede corona-prik verstreken zijn. Personen die twee keer zijn gevaccineerd met AstraZeneca krijgen nu als derde corona-prik Pfizer of Moderna.

In de meeste autonome regio’s heeft men bij ouderen besloten twee prikken tegelijk te geven; de griepprik in een arm en de derde corona-prik in de andere arm. Volgens experts is dat geen enkel probleem al kunnen er enkele bijwerkingen zijn zoals pijn aan de arm of roodheid in het gebied waar de prikken gezet worden.

Op het moment van schrijven zijn er al 465.168 inwoners van Spanje die een derde corona-prik hebben ontvangen waaronder 350.030 Pfizer- en 115.138 Moderna-vaccins. Er zijn 37.199.581 personen van 12 jaar en ouder die volledig gevaccineerd zijn met twee prikken en 37.954.027 personen die gedeeltelijk gevaccineerd zijn met tenminste een prik.

In september is men als eerste in de bejaardentehuizen begonnen met het plaatsen van de derde corona-prik bij bewoners met een verzwakt immuunsysteem. De Canarische Eilanden begonnen op 4 oktober met het vaccineren met een derde corona-prik bij 70-plussers die thuis wonen terwijl dat in La Rioja op 6 oktober was en in Castilla-La Mancha op 15 oktober.

Op 18 oktober is men ook met de derde corona-prik begonnen in het Baskenland, Valencia regio, Andalusië en Extremadura. Op 25 oktober zijn daar Galicië, Asturië, Cantabrië, Navarra, Balearen, Madrid regio en Melilla bijgekomen. Op 26 oktober gebeurt dat in Castilië en León en eind oktober in Catalonië en de Murcia regio. In Aragón start men op 2 november met de derde corona-prik bij de 70-plussers.