skip to Main Content

Canarische Regering wil belastingen ontvangen welke men op Canarias int

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) De Spaanse deelstaten Canarias en Catalonië willen een financieringssysteem wat afwijkt van het gemeenschappelijke financieringssysteem van de Autonome Regio’s, dat in het geval van de Archipel over zou moeten gaan in een model, waarbij de Regionale Regering alle belasting die men op de Eilanden betaald, ook werkelijk ontvangt.” Dit heeft de Canarische president, Paulino Rivero, gezegd op vrijdag 25 februari 2011, na de ontmoeting van bijna 3 uur welke hij in Barcelona heeft gehad met Catalaanse president, Artur Mas.

Rivero en Mas hebben voldoende punten van overeenkomst, waaronder: de eis tot het volledige beheer over de luchthavens, herstel van verzelfstandiging van de havens, een specifiek financieringssysteem, of, de noodzaak het einde van de regering Zapatero af te wachten en het in gang zetten van de goedgekeurde hervormingen.

Dit was de eerste ontmoeting tussen Rivero en Mas. “twee presidenten”, zo zei de regionale regeringschef, “ die niets van doen hebben met de PSOE, noch met de PP en van wie de politieke partijen (CC en CiU) al lang een goede verstandhouding hebben met de Centrale Regering, zowel wanneer de PP aan de macht was, evenals met de PSOE. Historisch hebben we bijgedragen aan de stabiliteit van de Staatsinstellingen in de lijn van een coherent beleid.”

Zodoende zijn beide regeringschefs het eens, het de Regering Zapatero mogelijk te maken, het mandaat te voltooien, om de goedgekeurde hervormingen in gang te zetten (pensioenen, arbeidsmarkt, financiële markt), bijna altijd et de steun van de Canarische nationalisten (CC- Coalición Canaria) en in mindere mate met die van CiU (Cataluña izquierda Unida) (Verenigd Links Catalonië).

Riverro herinnerde er op vrijdag 25 februari 2011 aan, “dat er momenteel geen alternatief bestaat: Zapatero (PSOE) wil niet voortijdig opstappen en Rajoy (PP) wil geen motie van wantrouwen indienen, omdat hij geen alternatief project heeft; hij is slechts in afwachting van de vruchten die het groeiproces gaat opleveren.”

Maar meer nog, dan over de politieke situatie in Spanje, zijn Rivero en Mas het samen eens, over het opeisen van het volledige beheer over de luchthavens, hoewel de Canarische president toegeeft. “via een overgangsperiode van gezamenlijk beheer.” Eveneens klagen beide bestuurders, dat de havens hun zelfstandigheid hebben verloren door diverse eerdere regels van de Regering, “die allemaal centralisering zoeken en die een einde maken aan de autonomie van de havenbesturen.”

Maar er zijn nog andere punten van overeenkomst, zoals het vaststellen van een model voor financiering van dienstverleningen zoals Gezondheid, “die momenteel niet duurzaam is,” of het Catalaanse belang, dat de luchthaven van El Prat een toegangspoort zal zijn naar het Europese Continent voor de Canario’s, een zaak die Rivero met goedkeuring beziet, “want dit zorgt voor minder drukte op Madrid-Barajas.”

Wat betreft het eilandgedeelte, wil de Regionale regeringschef meer commerciële invloed van de Canarische plátano (banaan) in Catalonië; een markt, waar de Zuid-Amerikaanse banaan sterk vertegenwoordigd is.

En wat betreft het systeem van autonome financiering, leek Rivero op vrijdag 25 februari 2011 te wijzen op een verdelingssysteem, wat vergelijkbaar is met het Baskische, hoewel hij deze terminologie niet bezigde. De Canarische president maakt zich sterk voor een systeem, “in de marge van de Lofca” (Ley Orgánica de Financiación de las Comunidades Autónomas) (Organieke Wet voor Financiering van de Autonome Deelstaten) en van: “café para todos” (“koffie voor iedereen,” ofwel: Ieder voor zich en God – in dit geval, de Spaanse Staat – voor ons allen).

Het basisprincipe voor dit specifieke model is, “dat de Canarische Regering alle belastingen int welke men op de Archipel afdraagt (naast de belastingen van het REF (Fiscale Regime) die men nu al ontvangt). Dit model en, de verklaring, zijn vergelijkbaar met het Baskische quotum wat de Spaanse Staat overmaakt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend