skip to Main Content
Levenslange celstraf heringevoerd in Spanje

Levenslange celstraf heringevoerd in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

levenslang1MADRID – Het parlement in Madrid heeft donderdag een hervorming van het strafwetboek aangenomen, die onder andere de invoering van “lange en nog herzienbare gevangenisstraffen” voor seriemoordenaars en andere zware misdadigers voorziet. Zware misdadigers kunnen voortaan tot het einde van hun leven achter de Spaanse tralies blijven.

De hervorming werd alleen met stemmen van de conservatieve PP (meerderheid in de kamer) van president Mariano Rajoy goedgekeurd. De nieuwe wet voorziet dat na uitboeting van 20 of 25 jaar gevangenisstraf onderzocht wordt of een dader mogelijk langer in de cel moet blijven.

Bij de stemmingen in het Lagerhuis en het Hogerhuis stemde de oppositie steeds in blok tegen de hervorming. 26 maart is “een zwarte dag voor de samenleving en de democratie” in Spanje, klaagt de PSOE. Een PSOE-woordvoerster zei dat de invoering van de levenslange gevangenisstraf in strijd is met het principe van de resocialisatie, de terugkeer van de veroordeelde in de maatschappij.

Tot nu toe moesten daders in Spanje maximaal 30 jaar gevangenisstraf uitzitten. Bij terroristische misdaden is er een bovengrens van 40 jaar. Van de meer dan 2.000 anderhalf jaar geleden voorgestelde amendementen werden er uiteindelijk 400 in de hervorming van de strafwet opgenomen, die op 1 juli in zal treden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken