Contactless betalen in Spanje verhoogd van 20 naar 50 euro (2020)

Contactless betalen in Spanje verhoogd van 20 naar 50 euro
Beeld: Freepik

Contactless betalen in Spanje verhoogd van 20 naar 50 euro (2020)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Alle banken in Spanje hebben met elkaar afgesproken het voorbeeld van Mastercard te volgen en gehoor te geven aan de Europese oproep om het afrekenlimiet voor contactless betalen te verhogen van 20 naar 50 euro. Normaal gesproken kan men in Spanje tot 20 euro zonder de pincode in te toetsen met de bankpas betalen bij de kassa maar dat is nu verhoogd naar 50 euro om zoveel mogelijk contact met de betaalautomaten te vermijden. Mastercard kondigde eerder deze week al aan het afrekenlimiet te verhogen.

Ondanks de verhoging van 20 naar 50 euro gelden nog steeds veiligheidsmaatregelen om misbruik van bankkaarten te voorkomen. Als je tijdens een totaal van 5 betaalde handelingen een totaalbedrag hebt van 150 euro dan dien je alsnog een pinpas in te voeren. De verhoging van 20 naar 50 euro gaat vanaf 30 maart in.

In Nederland heeft men recent het afrekenlimiet verhoogd van 25 naar 50 euro met een maximum van 100 euro per dag en ook in Spanje is men dus nu begonnen met het verhogen van dit limiet om te betalen zonder de pincode in te toetsen en dus zonder de betaalautomaat aan te hoeven raken.

Verwacht wordt dat vanwege deze verhoging er nu meer betaalhandelingen zullen plaatsvinden in Spanje. Meer dan 90% van de bankkaarten in Spanje heeft de mogelijkheid om contactless te betalen maar niet iedereen maakt daar gebruik van.

Pinnen zonder commissie

Diverse grote banken in Spanje hebben onderling afgesproken geen commissies af te rekenen wanneer een klant bij een andere pinautomaat geld pint. In Spanje mogen banken commissies vragen maar de banken CaixaBank, Bankia, Kutxabank, Abanca, Unicaja Banco, Ibercaja Banco, Liberbank, Caixa Ontinyent en Caixa Pollença hebben afgesproken dit gedurende de noodtoestand niet te doen.

Op deze manier hoeven mensen die de straat op gaan om geld te pinnen niet op zoek te gaan naar een commissie-loze pinautomaat.

Contant geld

In de supermarkten, apotheken en tankstations verzoekt men om niet met contant geld te betalen want het coronavirus kan op de biljetten en muntstukken zitten. Men heeft liever, en in sommige gevallen is dat alleen mogelijk, dat men betaald met betaalkaarten en de pin of contactless.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.