skip to Main Content
Vissers uit Calpe vangen een 4 ton wegende reuzenhaai van acht meter lang

Vissers uit Calpe vangen een 4 ton wegende reuzenhaai van acht meter lang

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De vissers aan boord van de vissersboot Espercal hebben waarschijnlijk de vangst van hun leven gedaan door een haai van acht meter lang en een gewicht van 4.000 kilo uit de zee te halen. Het gaat in dit geval ook niet om een normale haai maar om een exemplaar van de reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino, de op twee na grootste haaiensoort ter wereld.

De vissersboot ving zo’n 16 zeemijl voor de kust van Calpe de reuzenhaai in haar netten. De vissers hadden het zeer zwaar om de 4 ton wegende haai naar de haven te slepen en daarna ook nog eens aan wal te takelen. Het is natuurlijk ook niet een alledaagse vangst. Het is bijzonder dat een reuzenhaai aangetroffen wordt in de middellandse zee maar het komt wel eens voor dat de haaien dood op stranden worden gevonden.

Op dit moment ligt de haai nog in de haven van Calpe in afwachting van experts van de Oceanografic de Valencia om het dier te onderzoeken en te kijken waaraan de reuzenhaai is overleden.

De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai. Deze haai behoort tot de familie van de Cetorhinidae, die maar uit één geslacht Cetorhinus en één soort Cetorhinus maximus bestaat. De familie behoort tot de orde van de makreelhaaien (Lamniformes). De reuzenhaai is een planktoneter en doorgaans ongevaarlijk voor mensen. Een klap met een staart is een potentieel gevaar en de huid is ruw genoeg om schaafwonden te kunnen veroorzaken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Op woensdag bij een bezoek aan de visafslag van Calpe (onderdeel van een excursie) naar de achterkant van het hoofdgebouw gestuurd. Daar lag de reuzenhaai. Een indrukwekkend dier. De haai was wel wat toegetakeld aan de kop, vooral aan de neus en onderkaak, waarschijnlijk bij pogingen om het beest uit de netten te halen. Pogingen om de haai weg te slepen mislukten jammerlijk. Leuk om zo iets zeldzaams te mogen meemaken. Ik ben te zien op het filmpje. Ook heb ik zelf nog foto- en filmmateriaal van de haai.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken