Vanaf wanneer kun je weer vliegen en op vakantie gaan naar Spanje?

Vanaf wanneer kun je weer vliegen en op vakantie gaan naar Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Via onze WhatsApp en via ons emailadres krijgen we van lezers veel vragen of het mogelijk is naar Spanje te vliegen en zoniet vanaf wanneer dat weer mogelijk is. Op dit moment is er een noodtoestand in Spanje en wordt reizen naar Spanje ten eerste afgeraden tenzij strikt noodzakelijk en ten tweede is het alleen onder bepaalde voorwaarden mogelijk om Spanje binnen te komen.

Sinds 17 april mag er weer van Spanje naar Nederland en andersom gevlogen worden omdat de restricties op vliegverkeer uit/naar hoog-risicolanden zoals Italië en Spanje werden opgeheven. Het verbod is weliswaar opgeheven maar vliegen is op dit moment een onmogelijke zaak omdat er geen of weinig luchtvaartmaatschappijen zijn die vluchten aanbieden.

LEESTIP: Vanaf 17 april weer vliegen van Spanje naar Nederland

Mag je naar Spanje reizen?

Het is belangrijk te beseffen dat er op dit moment in zijn algemeenheid niet gereisd kan worden naar Spanje zolang de maatregelen van kracht zijn die onder de noodtoestand zijn afgeroepen (voorlopig tot 10 mei). Er is bijna geen vliegverkeer tussen beide landen operationeel en verplaatsing naar Spanje zal hoofdzakelijk via de weg moeten plaatsvinden. De Spaanse grens is onder de afgekondigde maatregelen gesloten voor inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten.

Om Spanje binnen te komen (via een vliegveld of haven of over de weg) dien je te voldoen aan enkele voorwaarden zoals dat je de Spaanse nationaliteit moet hebben of dat je een (buitenlandse) resident bent, in Spanje woonachtig bent en op weg bent naar je hoofdverblijf (dus geen vakantiewoning).

Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Met 100% zekerheid kunnen wij niet zeggen of een kopie van dit bewijs genoeg is maar waarschijnlijk zal men bij de grenscontroles de originele documenten willen zien.

Mag ik naar mijn tweede woning / vakantiewoning gaan?

Nee, dat mag niet. Reizen naar en in Spanje mag alleen als je naar je hoofdverblijf gaat en daar vallen vakantiewoningen of tweede woningen (segunda residencia) niet onder. Dit verbod geldt voor zowel de Spanjaarden als de buitenlanders die naar Spanje willen komen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

Kan ik op vakantie gaan in mei, juni of later deze zomer?

Op dit moment geldt tot 10 mei nog de noodtoestand en mag men in Spanje alleen reizen indien strikt noodzakelijk onder bepaalde voorwaarden en dus niet voor vakantiedoeleinden. Dit verbod geldt voor zowel de Spanjaarden als de buitenlanders die naar Spanje willen komen.

Het is dus voorlopig niet mogelijk om naar Spanje te reizen voor een vakantie en de vraag is natuurlijk … wanneer kan dat wel? Daar heeft de redactie geen antwoord op omdat op dit moment daar niemand een antwoord op heeft. 

Er wordt (helaas) veel gespeculeerd en en er zijn veel geruchten over het toerisme en vakanties in/naar Spanje maar zolang er officieel via de Spaanse regering geen informatie bekend wordt gemaakt is er niets bekend en kan niemand iets met zekerheid zeggen.

Wanneer wordt er weer gevlogen naar Spanje?

Dat is de vraag die wij bij de redactie veel krijgen en waar we uiteraard niet zo simpel antwoord op kunnen geven. Iedereen kan naar de websites van de luchtvaartmaatschappijen gaan om te kijken vanaf wanneer er weer gevlogen zal worden maar de data die op de websites zijn, zijn altijd onder voorbehoud en kunnen altijd gewijzigd worden.

Wij hebben enkele websites van populaire luchtvaartmaatschappijen bekeken en zijn het volgende tegengekomen:

KLM

Op de website van KLM staat dat er vanaf maandag 4 mei weer vluchten zijn van Amsterdam-Schiphol naar Barcelona-El Prat en Madrid-Barajas. BEKIJK WEBSITE

Transavia

Op de website van Transavia staat dat er vanaf donderdag 28 mei weer vluchten zijn van Amsterdam-Schiphol naar Barcelona, Alicante, Málaga, Gran Canaria, Tenerife, Ibiza, Mallorca en andere bestemmingen. Datzelfde geldt ook voor vluchten vanaf Eindhoven naar o.a. Alicante, Barcelona, Málaga, Ibiza, Mallorca, Gran Canaria (vanaf 30 mei) en Tenerife (vanaf 29 mei). Vanaf 30 mei wordt er ook gevlogen van Rotterdam naar Tenerife, vanaf 28 mei naar Alicante, Málaga en andere bestemmingen BEKIJK WEBSITE

Ryanair

Op de website van Ryanair is te lezen dat er vanaf 8 mei weer gevlogen zal worden vanaf Eindhoven naar o.a. Alicante, Gerona, Reus, Málaga, Mallorca, Sevilla en vanaf 9 mei naar o.a. Madrid en Ibiza. Vanaf vliegveld Maastricht zal ook vanaf 8 mei gevlogen worden naar Alicante en vanaf 3 juni naar Gerona. Deze vertrekdata gelden ook voor de vliegvelden Brussel-Charleroi en Brussel-Zaventem en de verbindingen met Spaanse vliegvelden. BEKIJK WEBSITE 

Ryanair heeft eind maart echter aangegeven dat ze tot 1 juni niet meer zouden vliegen. Dat is althans wat men op dat moment dacht en de vraag is dus of de eerder genoemde vluchten doorgang vinden of niet. Er zijn reeds lezers die ons gemeld hebben dat hun vluchten begin mei geannuleerd zijn.

Easyjet

Op de website van Easyjet is te zien dat er vanaf Amsterdam-Schiphol weer vluchten zijn naar Spanje vanaf 16 mei zoals naar Alicante, vanaf 18 mei naar Málaga en Mallorca en vanaf 19 mei naar Ibiza. BEKIJK WEBSITE

Brussels Airlines

Op de website van Brussels Airlines is te lezen dat deze maatschappij vanaf 15 mei zal gaan vliegen naar o.a. Alicante, Barcelona, Málaga en vanaf 16 mei naar o.a. Ibiza en Mallorca. BEKIJK WEBSITE

Vueling

Op de website van Vueling is te zien dat deze Spaanse maatschappij weer zal gaan vliegen vanaf 1 juni zoals van Amsterdam-Schiphol naar Alicante, Barcelona, Málaga, Ibiza en Mallorca. Ook vanaf Brussel-Zaventem zal vanaf 1 juni gevlogen worden naar diverse Spaanse bestemmingen zoals Alicante, Barcelona en Málaga. BEKIJK WEBSITE

LET OP: De bovenstaande luchtvaartmaatschappijen bieden weliswaar hun vluchten weer aan vanaf bepaalde data maar dat wil nog niet altijd met zekerheid zeggen dat deze vluchten ook gaan plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de noodtoestand en de restricties op het personenvervoer in Spanje. Houd dus rekening met annuleringen en/of wijzigingen. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.