Coronavirus al in maart 2019 in rioolwater Barcelona

Coronavirus al in maart 2019 in rioolwater Barcelona
Beeld: 123rf

Coronavirus al in maart 2019 in rioolwater Barcelona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Onderzoekers van de Universidad de Barcelona zijn erachter gekomen dat het coronavirus al in maart 2019, een jaar voordat de corona-crisis in Spanje begon, aanwezig was in rioolwater in de Catalaanse hoofdstad. Uit een uitgebreid onderzoek is gebleken dat het SARS-CoV-2 gevonden werd 9 maanden voordat de eerste corona-uitbraak in Spanje ontdekt werd op de Canarische Eilanden.

Net zoals in andere landen doet Spanje onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater. Door het afvalwater te testen kunnen onderzoekers erachter komen of, wanneer en waar een toename is van het coronavirus. Deze afvalwatersurveillance vindt op dit moment in heel Spanje plaats.

Maar onderzoekers van de Universiteit van Barcelona kwamen erachter dat het coronavirus al in de derde maand van 2019 in het rioolwater aanwezig was. Net zoals elke week worden monsters van het rioolwater onderzocht maar ook ingevroren monsters uit andere maanden en jaren. En toen stuitten de onderzoekers op het virus in een ingevroren monster van maart 2019, één jaar vóórdaat de corona-crisis uitbrak in Spanje en de regering op 15 maart de noodtoestand afkondigde op het coronavirus.

Dat is dus veel eerder dan de pandemie die volgens de officiële informatie eind 2019 in China is begonnen. Maar een ding is de aanwezigheid van het coronavirus in rioolwater en een ander ding is de aanvang van besmettingen en de verspreiding tijdens een pandemie.

Waarom rioolwater

Het coronavirus kan bij een deel van de besmette mensen in ontlasting worden aangetroffen, zowel bij mensen met als bij mensen zonder COVID-19 klachten. Het virus komt zo in het rioolwater terecht. Hygiënisch omgaan met ontlasting en afvalwater is daarom belangrijk maar tegelijkertijd kunnen onderzoekers erachter komen of, wanneer en waar een toename is van het coronavirus, al voordat er klachten bij de mensen zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.