skip to Main Content
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) uit kritiek op Spaanse democratie
Elnacional.cat

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) uit kritiek op Spaanse democratie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) uit kritiek op Spaanse democratie

Elnacional.cat

MADRID – De Vlaamse Parlementsvoorzitter Jan Peumans van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) is niet van plan om zijn woorden over de democratie in Spanje in te trekken. Hij uitte in een brief aan de voormalige Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell, die op dit moment in voorlopige hechtenis verblijft voor haar betrokkenheid bij de poging tot afscheiding van Spanje, kritiek op de democratie in Spanje die dit jaar 40 jaar bestaat.

Uiteraard is men in Madrid niet blij met deze uitlating van de parlementsvoorzitter in België en heeft de Spaanse overheid de Belgische ambassadeur Marc Calcoen op het matje geroepen. De Belgische ambassadeur wist echter te melden dat niet Peumans maar de Belgische regering de touwtjes in handen heeft in België.

Volgens Peumans, lid van de N-VA partij die weer op goede voet staat met o.a. de voor de Spaanse justitie gevluchte en in België wonende Carles Puigdemont, is de Spaanse centrale overheid niet in staat om aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne democratische Europese Unie.

Peumans is niet onder de indruk van de druk die Spanje uitoefent en deinst niet terug voor de Belgische Buitenlandse Zaken. Hij is dan ook helemaal niet van plan om zijn woorden in te trekken of excuses aan te bieden en meent ook dat Buitenlandse Zaken niets zal doen omdat er dan een interne rel zou kunnen ontstaan.

Index

In Spanje wordt echter geroepen dat Jan Peumans eerst in eigen land moet kijken want volgens de Democracy Index 2017 staat Spanje op plaats 19 met een score van 8.08 als een “full democracy” terwijl België op plaats 32 staat met een score van 7.78 als een “flawed democracy”. Overigens staat Nederland op plaats 11 met een score van 8.89 als een “full democracy”. Zie hier voor de complete lijst van 2017.

Jonge democratie

Spanje kan gezien worden als een jonge democratie aangezien het land pas democratisch werd op 6 december 1978 (drie jaar na de dood van de dictator Franco) toen de huidige grondwet werd aangenomen. Andere lezingen situeren het later, bijvoorbeeld ten tijde van de mislukte staatsgreep in februari 1981 of het aan de macht komen van de socialistische arbeiderspartij PSOE in november 1982.

Dit jaar viert Spanje 40 jaar (1978-2018) democratie en staat het land internationaal gezien als een modern democratisch land te boek. Het laatste jaar heeft de democratie met name in de pers een deuk opgelopen na het illegale referendum in Catalonië en wellicht het harde politieoptreden  op 1 oktober 2017 maar Spanje is al 40 jaar een democratie en dat wordt over het algemeen ook internationaal erkend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. de strekking van het artikel verwondert mij niet. Het werd tenslotte geschreven door een redactie die alles behalve neutraal is en al meerdere keren duidelijk liet uitschijnen dat haar belangen bij de Spaanse staat liggen. Spanje een democratisch land noemen is uiteraard een vette leugen. Een land dat politici opsluit, dat politieke gevangene heeft, dat 800 medeburgers het ziekenhuis in slaat kan geen democratie zijn. moest iets gelijkaardigs gebeuren in Zuid Amerika, was het kot te klein.
  het artikel spoort ook aan tot begrip. Immers: ‘Spanje is een prille democratie, slechts 40 jaar jong’ is de redenering van de redactie. Welnu, Oost Duitsland, Letland, Litouwen, Estland e.a. zijn pas een democratie sdert de late jaren 80 en 90. Toch vindt men daar niet de toestanden die in Spanje heersen!

  1. Ach we hebben al zo vaak geroepen wat wij vinden dus dat doen we niet meer. Feiten zijn feiten en er zijn geen politieke gevangenen (iets wat verzonnen is door de seperatisten, het zijn politici die in voorlopige hechtenis zitten vanwege vluchtgevaar met dank aan o.a. puigdemont die niet naar rechters hebben geluisterd en de grondwet niet eren ondanks dat ze daarop gezweerd hebben) , 800 gewonden is niet bewezen en is een verzinsel maar dat hebben we al zo vaak geschreven. In elke democratie heeft men het recht om een mening te geven en dus ook in spanje maar dat begrijpen sommige mensen die vaak niet eens in Spanje wonen niet. België moet eerst naar zichzelf kijken voordat iemand die op een belangrijke functie zit zomaar iets roept of in dit geval schrijft. Dus, ja SpanjeVandaag steunt de eenheid van spanje, is voorstander van politiek overleg en niet wat de Catalaanse politiek gedaan heeft ut naam van een minderheid en is ook van mening dat de politie te hard heeft opgetreden en dat de politici niet in de cel horen.

   1. Hierbij bewijst de redactie nog maar eens dat ze de problematiek rond Catalonië zeer vooringenomen is. Jammer, maar helaas! En nu gaat de Hollandse redactie België ook nog eens de les lezen. Dat opgestoken vingertje zult u wel nooit kwijt geraken. Het is moeilijk van gedachte wisselen met mensen die het zonlicht loochenen.

   2. Spanje vandaag vergeet dan weer te vermelden dat de Europese administratie de werking van de Spaanse justitie totaal heeft afgekraakt in een rapport. Verder vergeet Spanjevandaag te vermelden dat Spanje de uitleveringsbevelen tegen de Catalanen heeft moeten intrekken omdat hun buitenlands (meerder landen) collega’s zich absoluut niet akkoord konden stellen met de aangevoerde Spaanse aanklachten. In Zwitserland heeft men dan weer onmiddellijk beslist de Catalanen het statuut van politieke vluchteling te geven. Spanjevandaag vergeet ook te melden dat de speciale mensenrecht rapporteur van de VN weldegelijk in een rapport heeft aangegeven dat er hier spraken is van zware schending van de politieke rechten en burger rechten door Spanje (vandaar politieke gevangenen). Ik hoop dat Spanjevandag ook bewust is dat Spanje (in de ondertussen ettelijke tientallen dossiers) voor het schenden van de mensenrechten en politiek en burgerrechten voor de verschillende (EU en VN) is gedaagd (een dat gezien de bewijslast het volgens een groot aantal internationale juristen dit weldegelijk een enorm probleem gaat worden voor het Spanje).

   3. beste redactie, verdiep u eens in de vraag hoe het komt dat noch België, noch Duitsland, noch Schotland, noch Zwitserland gevluchte Catalaanse politici willen uitleveren. Of is deze vraag net iets te moeilijk?

    1. Dat heeft niets maar dan ook niets met democratie te maken en dat weet je. Dat heeft te maken met de strafbare feiten die WEL gelden in Spanje en niet in die andere landen. Dat is een juridische kwestie en een fout in het hele euro aanhoudsysteem wat niet goed is. Maar ik begrijp al dat je dus niet in Catalonië woont en er alleen op vakantie gaat dus weet je niet waar het over gaat want WIJ WONEN AL MEER DAN 20 JAAR in Catalonië en het is alleen maar achteruit gegaan. Dus wij weten donders goed waar we het over hebben. Einde verhaal. Reacties niet meer mogelijk want we hebben geen zin in trollen die ons platform gebruiken om de Catalaanse gedachte te verspreiden.

  2. Waar haal jij al deze nonsens vandaan? Zeker uit een N-VA krantje waar alleen maar “journalisten” werken met een enorme duim!? Wees maar trots dat jij tenminste in een flawed democracy leeft.

   1. Toevallig niet Jan. Ik ben net terug van een drieweeks verblijf in Catalonië, waar ik met tal van mensen sprak. Mensen van allerlei overtuiging. Misschien moeten al die negationisten zich eens verdiepen in de geschiedenis van de Catalaanse natie.

 2. Zo, die zit! Spanje op 19 en België op 32. Ken uw feitjes, meneer Peumans. En dan heeft België ook nog eens een hogere staatsschuld dan Spanje. Leven op de pof, heet dat. Jaja, meneer Peumans.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by