skip to Main Content
Spaanse minister-president ontbindt Catalaanse regering, parlement en kondigt verkiezingen aan (2017)

Spaanse minister-president ontbindt Catalaanse regering, parlement en kondigt verkiezingen aan (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Slechts uren nadat de Spaanse Senaat het artikel 155 heeft goedgekeurd is de Spaanse regering meteen tot actie overgegaan. Om 20.30 uur kondigde Rajoy de eerste acties aan zoals het ontbinden van de Spaanse regiopremier Puigdemont en vicepremier Junqueras en de hele regioregering. Ook het Catalaanse parlement wordt ontbonden en de baas van de Catalaanse politie wordt vervangen. Catalaanse ambassades in het buitenland worden gesloten, net zoals de kantoren van Puigdemont en vicepremier. Rajoy geeft hiermee op een democratische wijze antwoord op de rebellie van de Catalaanse separatisten.

Minister-president Mariano Rajoy heeft er geen gras over laten groeien en is meteen tot actie overgegaan. Terwijl het Catalaanse parlement op vrijdagmiddag de afscheiding van Spanje aankondigde keurde de Senaat in Madrid het artikel 155 goed. Rajoy maakte er meteen gebruik van en ging over tot actie om, zoals hij zelf zegt, Catalonië zo snel mogelijk weer op het rechte en legale pad te krijgen.

De eerste maatregelen die voortvloeien uit artikel 155 van de Spaanse grondwet zijn bekend:

  • Ontbinding van regiopremier Carles Puigdemont
  • Ontbinding van vicepremier Oriol Junqueras
  • Ontbinding van de hele Catalaanse regering
  • Ontbinding van het Catalaanse parlement
  • Benoeming van administratieve instanties die tijdelijk verantwoordelijk zullen zijn voor Catalonië
  • Opzeggen van kantoren van de Catalaanse regiopremier en vicepremier
  • Opzeggen van Catalaanse ambassades in het buitenland, behalve in Brussel
  • Beëindiging van de afgevaardigden van de Generalitat in Madrid en Brussel
  • Vervanging van directeur-generaal van de Catalaanse politie
  • Aankondiging van regionale verkiezingen in Catalonië op donderdag 21 december

Volgens Mariano Rajoy heeft de Catalaanse regiopremier Puigdemont op donderdag nog de kans gehad om zelf vervroegde verkiezingen aan te kondigen maar koos de regiopremier liever voor de moeilijke en illegale weg. Dat heeft volgens Rajoy consequenties en dat wordt beslist door artikel 155 waarmee de Spaanse regering zo snel mogelijk de legaliteit terug wil krijgen in de autonome deelstaat Catalonië.

Meer nieuws volgt…

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken