menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf zaterdag mag je weer roken op straat op de Balearen eilanden

Vanaf zaterdag mag je weer roken op straat op de Balearen eilanden
Beeld: Europa Press

Vanaf zaterdag mag je weer roken op straat op de Balearen eilanden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Sinds 28 augustus is het op de Balearen eilanden verboden te roken op openbare plaatsen, ongeacht of de 2 meter afstand gewaarborgd kan worden. Dat is dus anders en extremer dan de op veel plaatsen geldende corona-maatregel dat er niet gerookt mocht worden als de 2 meter afstand niet gewaarborgd kon worden. Maar vanaf zaterdag 28 november, precies vier maanden na de invoering van het rookverbod, komt die regel in ieder geval deels te vervallen.

Rokers op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera kunnen en mogen weer op de openbare plaatsen hun sigaret aansteken mits de afstand van 2 meter gewaarborgd kan worden. Is dat niet het geval dan mag men niet roken, die regel blijft bestaan en is in lijn met die corona-maatregelen die de meeste autonome regio’s handhaven.

Het is ook niet toegestaan om te roken tijdens het lopen op straat omdat op dat moment het verplichte mondkapje af moet en de 2 meter afstand ook niet gegarandeerd kan blijven. 

Het roken op terrassen is en blijft ten allen tijde verboden, ook als de 2 meter afstand gehandhaafd kan worden. Wordt je door de politie al rokend aangehouden terwijl dat volgens de nieuwe regels niet mag, dan krijg je een boete van 100 euro.