skip to Main Content
Vier meter hoog beeld van Spaanse koning moet verbrand worden
Ninot

Vier meter hoog beeld van Spaanse koning moet verbrand worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De kunstenaars Santiago Sierra en Eugenio Merino hebben een vier meter hoog beeld gemaakt van Koning Felipe VI en dat tentoongesteld tijdens de woensdag geopende ARCO expositie. Dit beeld van Felipe VI staat te koop voor 200.000 euro maar de koper heeft de verplichting om het beeld 12 maanden later te verbranden.

Kunstenaar Santiago Sierra wist tijdens de ARCO expositie in februari 2018 voor problemen te zorgen met zijn kunstwerk ‘Presos Políticos en la España Contemporánea’ met wazig gemaakte foto’s van diverse Catalaanse in voorarrest zittende politici zoals Oriol Junqueras, Jordi Sànchez en Jordi Cuixart. Dat kunstwerk moest verwijderd worden maar werd later verkocht voor 80.000 euro.

Maar kunst zou geen kunst zijn als de kunstenaar opnieuw wil shockeren en dit keer doet hij dat meteen door de Koning van Spanje te kijk te zetten. Daarvoor ging kunstenaar Santiago Sierra een samenwerking aan met Eugenio Merino om een vier meter hoog beeld genaamd ‘ninot’ van Felipe VI te maken. Het beeld zelf is realistisch en perfect in elk detail en ruikt naar Dark Blue parfum van Hugo Boss.

De ‘ninot’ staat te koop voor 200.000 euro en de nieuwe eigenaar ontvangt een contract waarin staat dat het beeld binnen 12 maanden tijd verbrand moet worden. Daarmee doet kunstenaar Sierra een beetje de wereldbekende kunstenaar Bansky na door een verkocht kunstwerk voor veel geld te verkopen en daarna te vernietigen. Banksy deed dat met een schilderij dat nadat er 1 miljoen euro voor werd betaald gedeeltelijk automatisch werd vernietigd.

Het Spaanse koningspaar bezoekt elk jaar bij de opening van ARCO de expositieruimtes maar een foto van de echte Koning met zijn vier meter hoge tweelingbroer werd vermeden.

Naast de problematische Koning van vier meter die verbrand moet worden en het kunstwerk met de ‘politieke gevangenen’ heeft kunstenaar Sierra in 2012 ook voor ophef gezorgd met zijn kunstwerk ‘always Franco’ waarin een levensecht beeld van de Spaanse voormalige dictator Francisco Franco in een koelkast tentoon werd gesteld. Hiervoor werd de kunstenaar door de Stichting Francisco Franco aangeklaagd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Poppen,ninots die figuren voorstellen, bij de Las Fallas in Valencia en die later verbrand worden. Een van de ninots wordt gespaard, de winnaar, en gaat naar een museum.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken