skip to Main Content
Het is zover: de Caminito del Rey is open! (2015)

Het is zover: de Caminito del Rey is open! (2015)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

caminito-0

ÁLORA – Eindelijk is het dan zover, de Caminito del Rey zal deze 28 maart 2015 geopend worden en de eerste bezoekers zullen vanaf 10.00 uur hun eerste voorzichtige passen zetten op het nieuwe wandelpad. Vanwege het Germanwings vliegongeval is de officiële opening, gepland voor 26 maart, uitgesteld maar wel konden 400 inwoners van Álora en Ardales afgelopen week alvast kennis maken met het vernieuwde Koningspad. Mede vanwege het feit dat de opening van het wandelpad samenvalt met de Paasweek verwacht men dat er niet alleen veel wandelaars maar ook veel nieuwschierigen de kant van El Chorro of Ardales opkomen om de nieuwe route te bekijken van afstand. 

Omdat er dus vanaf nu gewandeld kan worden over de Caminito del Rey willen wij van SpanjeVandaag nogmaals enkele wetenswaardigheden en regels behandelen die wel makkelijk zijn om te weten. Op deze manier kan iedereen zich goed voorbereiden op de toch best wel stevige wandeling. Als nieuwigheid kunnen we melden dat, ondanks de eerste berichten, er wel een busverbinding zal zijn tussen de twee ingangen/uitgangen in El Chorro en Ardales.

NIEUW: Net voordat de Caminito del Rey voor het publiek opent werd bekend dat de busmaatschappij Rivero S.L. de twee begin- en eindpunten van de route in El Chorro en Ardales met elkaar zal verbinden. Zo zijn er twee routes, van noord naar zuid (van Ardales naar El Chorro) en van zuid naar noord (van El Chorro naar Ardales). Om helemaal precies te zijn loopt de zuid-noord route tussen de ingang/parkeerplaats in El Chorro naar de bus stop nabij restaurant El Kiosco en dichtbij de Sillón del Rey. De tijden en routes zijn te vinden op deze PDF (in het Spaans) en meer informatie is tevens te vinden in het Engels op de website van Autocares Rivero S.L. Een enkele reis met de bus kost €1,55 (met de speciale Consorico de Transporte pas slechts €0,94).

caminito-6

Op SpanjeVandaag hebben we al veel geschreven over de Caminito del Rey en ook veel andere media schrijven over de nieuwe toeristische attractie van de Costa del Sol en provincie Málaga. Het wandelen over dit pad is echter geen kleine bezigheid en eigenlijk alleen geschikt voor die personen die fit genoeg zijn, het blijft immers een behoorlijke wandeling van meer dan 3 uur over een houten, aan de bergwand vastgemaakte pad wat soms meer dan 100 meter boven het water hangt en over normale natuurpaden. Daarom bij deze enkele regels en wetenswaardigheden zodat diegene die naar de Caminito del Rey gaan goed voorbereid zijn.

Wetenswaardigheden

De hele Caminito del Rey is 7,7 kilometer lang waarvan 4,8 kilometer normale wandelpaden en 2,9 kilometer houten wandelpaden die of aan de bergwand of over openingen zijn gemaakt. De zogenaamde “pasarelas” zijn de bekendste bij de meeste mensen en dan met name die van het gehucht El Chorro langs de wand naar de brug tussen de twee rotsen, de Desfiladero de los Gaitanes.

Er zijn twee begin/eindpunten, te weten in El Chorro en in Ardales. Van deze beginpunten is het 2,7 kilometer in El Chorro en 2,1 kilometer in Ardales naar het punt waar de echte wandeling begint. Het is mogelijk om met de trein in El Chorro te komen en ongetwijfeld zullen er meer treinverbindingen gaan komen naarmate de zomer nadert. Daarnaast is het mogelijk over een lange, bochtige maar mooie weg naar El Chorro of Ardales te rijden met de eigen auto of met een bus. El Chorro zal ongetwijfeld de belangrijkste en drukste beginplaats worden, vanwege het feit dat hier een treinstation is en er enkele bars, restaurants, camping en hotels zijn.

caminito-4

Regels

1. Bezoek aan de Caminito del Rey is voorlopig, en zeker gedurende de eerste zes maanden, gratis maar alleen mogelijk door middel van een reservering maximaal twee maanden vooraf de datum dat je wilt gaan via de speciale website.

2. Vergeet niet je uitgeprinte entreebewijs mee te nemen. Hierop staat de naam van de persoon en het paspoort of NIE nummer of iets soortgelijks. De paspoorten of identiteitskaarten dient men mee te nemen en de reserveringsbewijzen kunnen niet overgedragen worden aan andere personen. Als het om minderjarigen gaat dient men de gegevens van de verantwoordelijke persoon te overhandigen. Kinderen jonger dan 8 jaar mogen niet mee wandelen.

3. Alle bezoekers van de Caminito del Rey zijn via de aanschaf van de entreebewijzen verzekerd voor ongevallen. Mocht er echter een ongeval plaatsvinden doordat iemand zich niet aan de regels heeft gehouden of onverantwoordelijk heeft gehandeld, dan geldt deze verzekering niet meer.

4. Men dient op tijd te zijn, iets wat voor ons Nederlanders en Belgen niet zo’n probleem zal zijn wellicht maar misschien wel voor de Spanjaarden. Men dient minstens 30 minuten voor tijdstip van de reservering aanwezig te zijn om er zeker van te zijn dat je de wandeling mag maken. Kom je te laat dan vervalt het entreebewijs en zal je terug moeten komen op een ander tijdstip en datum.

5. De richting van de wandeling is net zoals het verkeer, aan de rechterkant, dus opgepast met de Britten die dit wellicht verkeerd doen. Het goed circuleren op het smalle houten wandelpad is van essentieel belang voor de veiligheid van de wandelaars. Het wandelpad is tweerichtingsverkeer dus er zijn wandelaars die links zullen moeten lopen, zeker op de aan de wand hangende houten wandelpaden iets wat niet alle wandelaars leuk zullen vinden. Niets, maar dan ook niets tijdens de wandeling mag andere wandelaars in gevaar brengen.

6. Men dient voorbereid aan de wandeling te beginnen. Het is en blijft een behoorlijke klim die weliswaar op veel plaatsen horizontaal is maar het feit dat er voorzichtiger dan normaal wordt gelopen maakt de wandeling erg inspannend. Het is zeker GEEN zondagswandelingetje. Goede wandelschoenen en kleding zijn dan ook erg belangrijk. Men dient er rekening mee te houden dat het hele traject 7,7 kilometer lang is en dat dit minstens 3 uur in beslag zal nemen. Daarbij moet men rekening houden dat men of terug moet lopen naar het beginpunt of gebruik moet maken van een of andere vorm van transport om terug te komen van het eindpunt naar het beginpunt. Er zijn geen bus services beschikbaar (maar zeker weten dat er slimmeriken zijn die een service zullen gaan aanbieden). Loop je dus terug naar het beginpunt dan kan de wandeling al snel 6 uur in beslag nemen, foto-stops meegerekend. Aan het begin van dit artikel vind je informatie over de NIEUWE busverbindingen.

7. Bereidt je goed voor in verband met water, energiedrankjes, hapjes, fruit, noten en alles wat je normaal gesproken nuttigt tijdens een intensieve wandeling. Van beginpunt tot eindpunt zijn er geen plaatsen waar wat gegeten of gedronken kan worden dus eenieder zal zijn/haar eigen spullen mee moeten nemen. De reden hiervoor is het feit dat men wil voorkomen dat er teveel mensen samen komen op een bepaalde plaats zoals een bar of cafetaria.

8. Het is tijdens de wandeling niet mogelijk om naar het toilet te gaan aangezien er geen toiletten staan langs het wandelpad. Dat betekent dus dat men of bij beginpunt of eindpunt naar de toiletten dient te gaan. Het is daarnaast niet toegestaan om voor de mannen te urineren tegen de bergwand of vanaf grote hoogte naar beneden of voor de vrouwen om achter de schaarse planten te gaan zitten. Het is en blijft een wandeling in de natuur en het zou vervelend zijn als je in een vreemde maar natuurlijke positie gefotografeerd wordt.

caminito-3

9. Aangezien de wandeling grotendeels langs bergwanden gaat kan het voorkomen dat er stenen naar beneden komen. Mede vanwege deze reden krijgen wandelaars een helm die men MOET dragen, ook als het 40 graden of meer is in de zomer. Het is voor de eigen veiligheid en dus erg belangrijk.

10. Het is niet toegestaan om tijdens de wandeling iemand in de armen te nemen, hetzij kinderen of volwassenen, of iemand op de schouders te dragen. Het maken van foto’s in deze houdingen is dus absoluut niet toegestaan.

11. Paraplu’s mogen niet worden meegenomen tijdens regenachtige dagen. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel, ze zijn gewoonweg te groot voor het smalle wandelpad. Paraplu’s mogen dus niet mee worden genomen vanwege de veiligheid en men raadt aan om regenjassen of iets dergelijks mee te nemen. Daarnaast dient men goede schoenen te dragen zodat men niet kan uitglijden.

12. Er mag tijdens de wandeling absoluut niet gerookt worden en elke vorm van vuur is verboden. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel, bosbranden. De wandelpaden zijn grotendeels van hout en ook al is dat bewerkt om brand te voorkomen, vuur is ten strengste verboden en is altijd gevaarlijk in de natuur. Daarnaast hebben de meeste rokers (niet allemaal) nog steeds de gewoonte om de peuken op de grond, in dit geval op het wandelpad of nog erger in de natuur, te gooien.

13. Afval mag nergens worden achtergelaten en dient door de wandelaars, net zoals bij een normale natuurwandeling, mee te worden genomen om bij het begin- of eindpunt in de containers te gooien. Houdt de natuur schoon en netjes voor iedereen, iets wat in Spanje niet altijd even makkelijk is helaas.

14. Honden zijn niet toegestaan. Uiteraard is dat een normale regel want een rennende hond kan gevaarlijk zijn voor andere wandelaars. Ook zullen er wandelaars zijn die voor honden bang zijn en op een smal pad kan dat voor gevaar zorgen.

15. Het is niet toegestaan om herrie te maken of hard te schreeuwen. Mede vanwege de echo kan dat voor gevaar zorgen en daarnaast zullen de dieren die in de natuur leven het niet op prijs stellen als er teveel herrie is. Ook zullen veel andere wandelaars het niet prettig vinden als er tijdens deze mooie natuurwandeling te veel herrie zal zijn.

16. Misschien niet voor iedereen van toepassing maar het is absoluut verboden om de gecremeerde resten van je dierbaren vanaf het wandelpad te verspreiden. Een regel die wellicht vreemd klinkt en ook niet alle dagen van toepassing zal zijn maar voorkomen is altijd beter zal men gedacht hebben.

17. Het gebruiken van tripods (driepoten) om de mooiste foto’s te maken is niet toegestaan. Deze zouden de paden kunnen blokkeren en de poten van de tripod zouden eventueel gevaarlijk kunnen zijn voor diegene die ze niet zien. Ook het gebruik van drones om beelden vanuit de lucht te maken is niet toegestaan. Voorlopig is nog niets geschreven over de zogenaamde selfie-stokken en dus zouden deze wel gebruikt mogen worden. Let echter op dat je hier niemand mee lastig valt – (Remco Stoffer)

Geniet van je wandeling en laat ons weten hoe het was

Onderstaande video is afkomstig van de website/blog van Vakantiehuizenspanje.nl.
Lees het artikel hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken