menu: rubrieken, zoeken & meer

Verzorgers en bewoners bejaardentehuis in Sevilla vieren feest tijdens noodtoestand (2020)

Verzorgers en bewoners bejaardenhuis in Sevilla vieren feest tijdens noodtoestand
Beeld: Europa Press

Verzorgers en bewoners bejaardentehuis in Sevilla vieren feest tijdens noodtoestand (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Terwijl er in heel Spanje en met name in de Madrid regio en in Catalonië honderden bewoners van bejaarden- en verzorgingstehuizen aan het coronavirus overlijden, is het in verzorgingstehuis Vitalia in Sevilla feest. De tientallen bejaarde bewoners beleven de corona-crisis samen met hun verzorgers want die hebben zich vrijwillig opgesloten in het tehuis om besmettingen van buitenaf te voorkomen. Tot nu toe is nog niemand besmet.

Omdat de verzorgers absoluut niet willen dat de tientallen hoogbejaarde bewoners van het verzorgingstehuis Vitalia in Sevilla besmet raken met het coronavirus en eventueel daaraan zouden kunnen overlijden, hebben de verzorgers zich vrijwillig opgesloten in het tehuis. 

Dat wil zeggen, ook zij leven, werken en slapen in het verzorgingstehuis en hebben gekozen voor een verblijf bij hun dierbare bewoners in plaats van een thuisisolement bij hun familie. En dat ook nog eens zonder betaling van de extra gewerkte uren.

LEESTIP: 1.000 inwoners bejaardenhuizen Madrid overleden aan Coronavirus

En deze manier van werken heeft gewerkt want tot nu toe is nog geen bewoner en geen enkele verzorger besmet met het coronavirus. En om dat te vieren houdt men elke dag om 12 uur en om 20 uur een feestje met zingen, gitaarmuziek en de polonaise (conga in het Spaans). En het lied dat door iedereen uit volle borst gezongen wordt is natuurlijk het volkslied ten tijde van de corona-crisis en noodtoestand in Spanje: ‘Resistiré’.

LEESTIP: Het Spaanse volkslied ten tijde van de noodtoestand: Resistiré

Ondanks dat men feestjes viert om de animo hoog te houden en applaudisseert voor iedereen buiten het verzorgingstehuis (en anderen vanaf balkons ook applaudisseren voor de bewoners en verzorgers van het bejaardentehuis), missen de bewoners en verzorgers wel het contact met de buitenwereld, met name met de familie. Maar … we zullen doorgaan en volhouden, dat is het motto van Vitalia in Sevilla.