skip to Main Content
Podemos dient een motie van wantrouwen in vanwege de corruptie binnen Rajoy’s politieke partij PP

Podemos dient een motie van wantrouwen in vanwege de corruptie binnen Rajoy’s politieke partij PP

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De laatste maanden en jaren wordt de Partido Popular keer op keer geteisterd door politieke schandalen van hooggeplaatste politici binnen de partij die betrokken zijn bij grote fraude en corruptiezaken. Weliswaar maken de Spanjaarden zich steeds meer zorgen om de corruptie in Spanje maar men heeft vooralsnog het vertrouwen getoond in de PP door deze partij als grootste te kiezen.

De tweede grote partij Podemos zegt nu echter dat de maat vol is en heeft een motie van wantrouwen aangekondigd tegen de premier van Spanje Mariano Rajoy en zijn corrupte PP partij. De partij van Pablo Iglesias kan dat echter niet alleen en heeft daarbij de hulp nodig van andere partijen zoals de socialistische PSOE en Ciudadanos maar ook kleinere partijen zoals Baskische en Catalaanse formaties.

Het probleem is echter dat het erop lijkt dat geen enkele andere partij met Podemos mee wil gaan in een motie van wantrouwen wat eventueel weer kan leiden tot nieuwe verkiezingen, iets wat de meeste politieke partijen willen voorkomen. Podemos heeft de steun van de PSOE nodig en nog eens 20 parlementariërs alvorens over te kunnen gaan tot een motie van wantrouwen. De PSOE wil hier echter niets van weten en noemt de Podemos actie onverantwoord terwijl ook Ciudadanos niets te maken wil hebben met het “circus” wat Podemos opvoert.

Volgens Podemos echter is er reden genoeg voor een motie van wantrouwen tegen Mariano Rajoy en de zijnen vanwege het feit dat de premier van Spanje als getuige moet optreden in het Gürtel proces voor een vermeende illegale financiering van partijcongressen die Rajoy nota bene organiseerde in die jaren. Daarnaast wordt de PP geplaagd door vele corruptieschandalen zoals Gürtel, Taula, Púnica en Lezo om er maar een paar te noemen. Daarbij gaat het volgens Podemos niet om Rajoy uit de politiek te verwijderen, al moet de leider van Spanje’s corruptste partij wel zijn verantwoordelijkheid nemen, maar meer om de hele corrupte Partido Popular opzij te zetten.

Of er dus daadwerkelijk een motie van wantrouwen met voldoende steun zal gaan komen wordt betwijfeld maar het geeft wel het politieke klimaat aan in Spanje. Dat is op dit moment dus net zo koud als de gevoelstemperatuur op veel plaatsen in het land.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. tsja, heel Spanje is corrupt, ze moeten bij de scholen via opleiding er mee beginnen dit uit te roeien en dan zal het hopelijk na meerdere generaties uitgeroeid zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken