skip to Main Content
Spanje krijgt uiteindelijk geen EU geldstraffen ondanks begrotingstekort

Spanje krijgt uiteindelijk geen EU geldstraffen ondanks begrotingstekort

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

europa spanjeMADRID – De Europese Commissie heeft deze woensdag bekend gemaakt dat Spanje en buurland Portugal geen boetes zullen krijgen voor het overtreden van de Europese begrotingsregels en torenhoge begrotingstekorten. Vanwege de moeilijke economische omstandigheden heeft de Commissie besloten Spanje opnieuw uitstel te verlenen om zo aan de begrotingseisen van Europa te voldoen.

Terwijl Portugal nog dit jaar aan de Europese begrotingseisen moet voldoen heeft Spanje tot 2018 uitstel gekregen van de Europese Commissie. Spanje zal echter wel te maken krijgen met opschorting van subsidies en moet hard gaan werken om voor 2018 het begrotingstekort terug te dringen tot het toegestane maximum van 3% van het bruto binnenlands product (bbp).

Spanje had eind 2015 een tekort van maar liefst 5,1% terwijl het land had beloofd dit terug te dringen naar 4,2%. Portugal had een tekort van 4,4% terwijl het buurland van Spanje had beloofd rond de 2,7% te gaan zitten. Beide landen zijn daar dus niet in geslaagd maar zullen ondanks de dreigende woorden van de laatste maanden, geen sancties worden opgelegd. Eind juni zei men in de EU nog dat er straffen zouden volgen waarbij de boetes voor Spanje hadden kunnen oplopen naar 2 miljard euro maximaal en voor Portugal maximaal 346 miljoen euro.

Een van de redenen waarom de Europese Commissie nu toch Spanje weer meer tijd heeft gegeven is het feit dat het gezien de economische en politieke situatie van het land niet het moment zou zijn geweest voor sancties, aldus Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. In Spanje is er nog steeds geen nieuwe regering en is er een grote politieke onzekerheid voor de toekomst waardoor er geen duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken