skip to Main Content
Taxichauffeurs Madrid staken ook om solidair te zijn met collega’s Barcelona
La Vanguardia

Taxichauffeurs Madrid staken ook om solidair te zijn met collega’s Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Taxichauffeurs Madrid staken ook om solidair te zijn met collega’s Barcelona

La Vanguardia

MADRID – De taxichauffeurs in de hoofdstad van Spanje Madrid zijn als steun aan de acties van de collega’s in Barcelona ook begonnen met een staking zonder einddatum. Het is dus nu in Madrid ook bijna onmogelijk om een taxi te nemen. Net zoals in Barcelona klaagt men in Madrid al jaren over de licenties voor de zogenaamde VTC, autoverhuur met chauffeur, diensten die veel gebruikt worden door bedrijven als Uber en Cabify.

Volgens de Federación Profesional del Taxi de Madrid hebben de taxichauffeurs in de hoofdstad van Spanje spontaan, zonder enige planning van tevoren, besloten ook het werk neer te gaan leggen. Door deze staking zijn er geen taxi’s te vinden bij het vliegveld Barajas en bij het treinstation Atocha. De taxichauffeurs hebben wel onderling afgesproken dat ouderen en personen met een handicap gratis gebruik kunnen blijven maken van taxi’s.

Op straat in Madrid zijn geen taxi’s te vinden, net zoals in Barcelona waar de Catalaanse taxichauffeurs ook al steun kregen van collega’s uit andere steden zoals Zaragoza en Valencia.

Wat is VTC

Maar wat is nou eigenlijk een VTC-licentie en waarom doen taxichauffeurs daar zo moeilijk over? Een VTC-licentie is een vergunning die iemand krijgt om een auto te verhuren maar dan met chauffeur. Deze vergunningen werden enkele jaren geleden door hoofdzakelijke privéchauffeurs en limousine chauffeurs gebruikt. VTC is de afkorting voor “alquiler de vehículos con conductor”.

Met de komst van smartphone apps en platforms zoals Uber en Cabify werden chauffeurs die willen gaan rijden voor deze diensten verplicht tot het hebben van een VTC-licentie. Volgens een bericht van eind 2017 zijn er in Spanje 67.089 taxivergunningen en 5.890 VTC-vergunningen. Er zou dus 1 VTC-chauffeur zijn per 11 taxichauffeurs zijn. Dat aantal kan nu inmiddels iets veranderd zijn.

Volgens de regels moet de verhouding echter anders zijn zoals 1 VTC-chauffeur per 30 taxichauffeurs, iets waar met name in grote steden niet aan voldaan wordt. Ongeveer de helft van de VTC-licenties zijn te vinden in Madrid gevolgd door Barcelona.

Daarnaast is het zo dat het merendeel van deze VTC-licenties geen eigendom zijn van personen maar van coöperaties, arbeidsbedrijven en naamloze vennootschappen ofwel professionals die meerdere VTC-licenties hebben en zo een alternatief taxibedrijf opzetten en voor Uber en Cabify gaan rijden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. élke redactie heeft een politiek gekleurd tintje en Dhr Stoffer heeft (m.i.) ook recht op een persoonlijke mening.
  Sommige viseren dan uiteindelijk de redactie, vooral als ze hun “groot gelijk” niet kunnen bekomen van andere reacties.
  Men kan m.i. dan beter naar een andere site uitwijken die beter bij je politieke kleur aanleunt

 2. Juan74, je verbaast me. Blijkbaar zie je toch in dat niet alles wat in Barcelona of Catalonië misloopt het gevolg is van het separatisme. Als Stoffer dat nu ook eens zou willen begrijpen. Zijn vorig artikel heeft alweer een aantal mensen op het verkeerde spoor gezet.

  1. Welk artikel meneer Miel? Over het Catalaans leren op de Balearen? Helaas een idee van de steeds radicaler wordende regioreging op de Balearen en niet van mij. Hotelsector is daar ook helemaal niet blij mee en terecht, toeristen moet je zeker niet lastig vallen met dit soort onzin … als je dat artikel bedoelde. Maar goed, voor u maakt het niet uit wat wij schrijven want het is toch altijd negatief etc. Waarom leest u ons nog vragen wij ons af?

 3. Dit toont eens te meer aan dat de hele staking niets met de hele Catalaanse zaak, lees, onafhankelijkheid beweging, te maken heeft. Wat sommigen eerder hier beweerden.
  Het gaat puur om een zakelijk geschil.
  Of deze taxi chauffeurs het nu zo handig aanpakken is maar de vraag.
  Maar er wordt met 2 maten gemeten inderdaad. De lokale chauffeurs moeten aan veel meer regels en verplichtingen voldoen dan bijvoorbeeld Uber en moeten ook nog eens dure licenties kopen en verlengen en dat is ten opzichte van de andere bedrijven inderdaad een vorm van oneerlijke concurrentie. En er zijn er veel te veel, wat ook oneerlijk is. (te veel Ubers etc. bedoel ik)
  In sommige steden is Uber verboden, of dat kan en mag, is ook maar de vraag, maar het lijkt mij dat een gemeente alle bedrijven en zelfstandigen gelijk moet behandelen en niet de ene meer regels geven dan de andere.
  Dus op zich begrip voor de stakers, maar doe het wel zo dat je geen mensen lastig valt, niet je eigen lokale economie naar de knoppen helpt en zeker agressie en vernielingen achterwege laten!

  1. Juan74, je verbaast me. Blijkbaar zie je toch in dat niet alles wat in Barcelona of Catalonië misloopt het gevolg is van het separatisme. Als Stoffer dat nu ook eens zou willen begrijpen. Zijn vorig artikel heeft alweer een aantal mensen op het verkeerde spoor gezet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken