menu: rubrieken, zoeken & meer

De Madrid regio en Spaanse hoofdstad krijgen nu ook een mondkapjesplicht

De Madrid regio en Spaanse hoofdstad krijgen nu ook een mondkapjesplicht
Beeld: Freepik

De Madrid regio en Spaanse hoofdstad krijgen nu ook een mondkapjesplicht

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van de 17 autonome regio’s waren er tot deze dinsdag 15 die een mondkapjesplicht hadden ingevoerd en waren alleen de Madrid regio en de Canarische Eilanden vrij van de verplichting om altijd een mondkapje te dragen. Maar vanaf donderdag 30 juli krijgt de hele autonome regio Madrid inclusief de Spaanse hoofdstad ook een mondkapjesplicht.

Toen op 9 juli de autonome regio Catalonië een mondkapjesplicht aankondigde ontstond er een sneeuwbaleffect en niet veel later volgden andere autonome regio’s met de verplichting voor de inwoners en bezoekers/toeristen om altijd, ook als de 1,5 meter afstand gehandhaafd kan worden, een mondkapje te dragen. 

Op de Madrid regio en de Canarische Eilanden na hadden de regio’s Catalonië, Extremadura, Balearen, Murcia, Asturië, Aragón, La Rioja, Andalusië, Baskenland, Cantabrië, Navarra, Castilië en Leòn, Castilla-La Mancha, Valencia regio, Galicië en de autonome steden Ceuta en Melilla een mondkapjesplicht ingevoerd.

Maar op dinsdag 28 juli werd door de regionale premier van Madrid Isabel Díaz Ayuso aangekondigd dat er vanaf donderdag 30 juli in de Madrid regio ook een mondkapjesplicht zal gelden. Het dragen van een mondkapje ook als de anderhalve meter afstand gegarandeerd kan worden zal vanaf die datum altijd verplicht zijn in Madrid.

Verder heeft de regiopremier aangekondigd dat vanaf september de inwoners van de Madrid regio een zogenaamde ‘Cartilla Covid’ zullen krijgen ofwel een bewijs dat aangeeft hoe de gezondheidssituatie is van de drager daarvan. In dat zogenaamde document moet komen te staan of iemand een PCR-test heeft gehad en of die persoon al het coronavirus heeft gehad of niet.

De enige autonome regio waar op dit moment nog geen mondkapjesplicht geldt zijn de Canarische Eilanden.