skip to Main Content
Aandeel van personenwagens die op diesel rijden opnieuw gedaald in Spanje
Freepik

Aandeel van personenwagens die op diesel rijden opnieuw gedaald in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Aandeel auto's die op diesel rijden gedaald in Spanje

Freepik

MADRID – Het aandeel van personenwagens die op diesel rijden is in Spanje flink gedaald. De afgelopen twee jaar heeft de diesel-motor een derde van het marktaandeel verloren. In 2016 was dat nog 60,9% maar dat daalde in 2017 naar 53,2% en op dit moment is dat in Spanje 43,3%. Voor het eerst sinds tientallen jaren zijn benzinemodellen populairder in Spanje.

Tussen de jaren 2008 en 2014 was een personenwagen die op diesel reed heel normaal in Spanje. De belangrijkste reden daarvoor was en is nu nog steeds dat diesel als brandstof goedkoper is dan benzine. Het verschil tussen beide is steeds kleiner geworden en dankzij de discussie over of een dieselmotor wel zo goed is voor het milieu zijn de verkopen van dieselvoertuigen steeds verder gedaald.

Marktaandeel

In 2011 bereikte het marktaandeel diesel personenwagens het hoogtepunt aangezien toen 70,3% van alle voertuigen bestond uit dieselauto’s. Sindsdien is dat aandeel begonnen te dalen, eerst rustig tot 69,6% in 2013, 68,7% in 2014 en 65,6% in 2015. Vanaf 2016 is het marktaandeel van de dieselauto’s sterk gedaald naar 60,9% in 2016 naar 53,2% in 2017 en tot nu toe in 2018 naar een marktaandeel van 43,3%.

Verkopen

Tussen begin januari en eind juni werden er in Spanje toch nog 312.000 dieselauto’s verkocht in Spanje. Gedurende heel 2017 waren dat er nog 677.000 dus het gemiddelde is vrij normaal te noemen maar vele malen minder dan de 712.000 dieselauto’s in 2016 of 676.000 in 2015. Een groot aandeel in deze verkochte dieselmodellen zijn de zogenaamde “todocaminos” ofwel de SUV (Sports utility vehicle) modellen die meestal op diesel rijden.

Redenen

Er zijn simpelweg drie redenen te noemen dat de verkopen van dieselauto’s minder worden. Ten eerste is dat het prijsverschil tussen diesel en benzine wat nog maar een paar eurocent is terwijl dat enkele jaren geleden wel anders was. Ook lijkt het erop dat de accijnzen voor de diesel verhoogd gaan worden waardoor de diesel dus ook duurder gaat worden.

Ten tweede spelen de milieuvervuiling en het “dieselgate” schandaal ook rollen waardoor de mensen anders zijn gaan denken of in ieder geval zo beïnvloed worden, zoals velen zeggen.

Ten derde is daar het verbod in veel Europese en ook Spaanse steden om met dieselmotoren steden binnen te mogen rijden op dagen als er sprake is van milieuverontreiniging. Recent besloot de regioregering op de Balearen eilanden dat er vanaf 2025 geen nieuwe dieselvoertuigen bij mogen komen en dat vanaf 2035 alle dieselmotoren niet meer toegestaan zijn op de Balearen. Ook Madrid en Barcelona hebben beperkingen.

Bedrijven

In Spanje is een van de grootste boosdoeners de bedrijvensector die steeds minder dieselmodellen wil hebben om te kopen of om te huren. Het wagenpark bij de verhuur, lease en renting bedrijven bestaat ook uit steeds minder dieselmodellen. Daarnaast worden autoverkopers aangemoedigd om schonere auto’s te verkopen door betere premies te geven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Afgezien van het feit dat een diesel tov een benzine motor veel minder CO2 uitstoot, veel zuiniger is en veel meer kracht levert bij lagere toerentallen, is hij ook veel betrouwbaarder.
    OK, hij geeft “fijnstof”, maar daar wordt door de fabrikanten hard aan gewerkt om die nog lager te krijgen. Feit is, dat het fijnstof, veroorzaakt door de remmen (en elke auto heeft die), veel meer is dan de door diesels geproduceerde fijnstof.

  2. In Europa heeft er iemand het warm water uitgevonden (denkt hij of zij) en diesel is slecht benzine is super slecht ? ik blijf bij mijn diesel

  3. Bovendien is een diesel veel zuiniger en is de wegenbelasting extreem laag t.o.v. andere landen. Ik blijf ook gewoon dieselen.

  4. Ik bemerk er niets van de gehele buurt rijd Diesel en de meesten willen niets af weten van een Bezine motor. Ik zelf rijd ook Diesel en blijf dat gewoon doen gewoon omdat een Diesel moter wel 4x zo lang mee kan gaan als een Bezine motor.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken