skip to Main Content
Het ‘lege Spanje´gaat zondag in Madrid demonstreren
Soria Ya / Teruel Existe

Het ‘lege Spanje´gaat zondag in Madrid demonstreren

MADRID – Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. Zondag zullen diverse platforms samenkomen in Madrid om te demonstreren tegen deze alarmerende situatie op het Spaanse platteland.

Komende zondag 31 maart zullen de straten van Madrid gevuld worden met meer dan 100.000 demonstranten die samen hun ongenoegen willen uiten over de situatie op het Spaanse platteland, de leegloop en toekomstige verdwijning van dorpen.

Onder de noemer ‘España vaciada’ zal men om 12 uur bijeenkomen op de Plaza de Colón om daarna over de Paseo de la Castellana richting het Plaza Neptuno te lopen waar vandaan men het Spaanse congresgebouw kan zien. Twee van de grootste platformen van regio’s die het meest te maken hebben met de leegloop, ‘Teruel Exitse’ en ‘Soria Ya’ zullen ook van de partij zijn.

Overheid

De federatie van Spaanse dorpen en provincies (FEMP) meent dat de overheid serieus moet gaan kijken naar dit probleem om te voorkomen dat veel gebieden in Spanje demografische woestijnen worden in de toekomst. Op dit moment zijn er zo’n 4.000 dorpen die op de kaart staan met het risico om te verdwijnen omdat de oudere inwoners overlijden, de jeugd weg is en er geen nieuwe inwoners bijkomen.

Na het bestuderen van de onderzoeken kan men zeggen dat de bevolking van de helft van de gemeenten in Spanje praktisch in een halve stad als Madrid past. Het demografisch uitbloeden is niet een probleem van de laatste jaren, al is het wel erger geworden tijdens de crisisjaren, maar is een fenomeen dat al veel langer heerst. Het gebeurt veel in provincies als Soria, Cuenca en Teruel maar ook in de autonome regio’s Castilla y León, Castilla-La Mancha en Aragón waar steeds meer dorpen leger en leger worden.

Actie

Er zijn echter ook regio’s van Spanje waar ze hun best doet om ervoor te zorgen dat dorpen niet leegbloeden en er weer inwoners naar het platteland trekken zoals in Castilla y León, Galicië, Asturië en Aragón waar ze plannen hebben opgezet die blijken te werken waardoor sommige dorpen weer nieuwe inwoners hebben. Volgens het FEMP moet dat echter meer centraal geregeld worden vanuit Madrid en de overheid.

Leger

Deze vrijdag heeft de Spaanse regering een plan goedgekeurd waarmee men op diverse plaatsen in het land een nieuw leven wil inblazen in de militaire installaties die overal verspreid liggen en waar op veel plaatsen niets mee gedaan wordt. Volgens voorzichtige schattingen van Defensie kunnen er 200 verplaatsingen plaatsvinden waarmee 50 rurale gebieden nieuw leven ingeblazen zouden worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Jeetje wat een grote woorden worden hier toch gebruikt. De frustratie en het gebrek aan enige nuance druipt er vanaf. Wat betreft zwart/wit denken heeft u zich al goed aangepast snik pffff…

 2. Het is niet meer of minder als een natuurlijk proces. Urbanisatie ga je niet stoppen jongeren willen in de grote steden wonen. Meer kansen meer vertier en bovenal meer toekomst kansen!! Dus dat kleine gemeenten leeg lopen en blijven leeglopen is puur demografie. De jeugd heeft ook onze toekomst en die zal zich niet in de dorpen bevinden!!
  Al zal het dorpse een prachtige stek blijven voor de Vincent van Gogh’s onder ons!! Daar is elke kwast op zijn plaats!!

 3. Snap dat de mensen die het betreft niet blij zijn dat hun dorpje verdwijnt, maar erg is het natuurlijk niet. Meer lege ruimte kan geen kwaad.
  Trouwens de echte ellende moet nog komen, door de lage geboortecijfers en vergrijzing zullen er in 2050 ongeveer 5 miljoen minder Spanjaarden zijn. Dan zal er pas echt leegstand komen. Wel goedkopere huizen trouwens, mits er niet op grote schaal immigranten worden gehaald.

  1. Wel eens afgevraagd waarom er minder geboortes zijn? Als jonge ouders geen werk kunnen vinden of enkel 1 maar daar kun je geen huur van betalen. Als je zo al moet beginnen en je hebt een beetje hersens neem je helemaal geen kind want die kun je geen toekomst bieden tenzij je een egoist bent en graag een kind wilt omdat je het zo graag wilt.

   De wereld is verrot enkel willen een aantal mensen dit nog niet inzien of zijn daar 100% te dom voor.

   Ik heb bewust geen kinderen want zoals het nu gaat en eigenlijk al jaren is er weinig toekomst voor een gelukkig leven, steeds meer mensen moeten overleven en dat in de EU inplaats van een 3e wereld land. De voedsel baken in Spanje houden het al tijden niet meer bij door de alsmaar toenemende armoede in het land. Dus aan iedereen die heerlijk geniet van zijn tonnen op de bank wees er maar trots op 🙁

   1. Ja, daar is Fred weer. Een lekker ouderwets azijnplasje, iedereen die door hard werken wat geld heeft op de bank even wegzetten. En natuurlijk lekker SP stemmen, hè Fred? Mag ik vragen waar u wel gelukkig van wordt, behalve geld wegroven bij welgestelden?

    1. Als ik het zo lees Rob, is het maar goed ook dat Fred geen kinderen heeft.
     Hij zou die kinderen daar ook zeker geen plezier mee hebben gedaan, met zo´n negatieve vader die ze op de wereld zet.
     Aan de andere kant, dan had die wel iets te doen met zijn tijd in plaats van de hele dag zwartkijken en klagen.
     De problemen die hij aanhaalt zijn er in heel Europa, maar dat heeft hij nog niet helemaal door.
     Alleen in India en andere derde wereld landen worden er enorm veel kinderen geboren, wil hij beweren dat daar wel toekomst voor kinderen is?
     Nee, daar heeft men nog nooit van geboortebeperking gehoord.
     En de Islam gemeenschap onder ons, trekt zich ook niets aan van Fred zijn motivaties om vooral geen kinderen te nemen, misschien moet hij hen eens vragen waarom ze zo gek zijn (zijn woorden heh, niet de mijne) om toch kinderen op de wereld te zetten.

 4. Dit zijn onomkeerbare demografische processen . Hiertegen protesteren is waanzin. En als je het al wilt doen, ga dan spandoeken zetten in je eigen dorp en roep de plaatselijke bevolking op om te blijven. Maar verder een kansloze exercitie, dit.

  1. Volledig mee akkoord met de reactie vab Fred…
   Geen werk is automatisch een vlucht uit het dorp en dan gaan de jonge mensen liever in een ghetto wonen dan ze elke dag een grote afstand moeten afleggen naar hun werk.
   Hertzelfde verschijnsel zal zich binnenlort overal voordoen, net zogoed in België, Nederland en alle andere landen die hun werkgevers willen centraliseren in industriezones…

   1. Er wordt hier utopie verkondigd: “meer banen creeeren”…..
    Dat wordt um niet, helaas.
    Welke ondernemer investeert er in “the middle of nowhere” ?
    Landbouw lijkt ook niet rendabel, omdat de boeren zich slecht hebben georganiseerd, er is geen gecontroleerde oogst, elke boer brengt zijn fruit of groente maar naar de cooperatie, teveel aanbod op hetzelfde moment en dus een slechte opbrengst.
    En met een socialistische regering zullen ondernemers op het platteland in Spanje het wel helemaal uit hun hoofd laten om daar te investeren.
    Het is geen nieuw fenomeen, al sinds vele decennia trekken de mensen in Spanje naar de steden waar de industrie zit en dat zal voorlopig zo blijven, lijkt mij.

    1. Dus met een hele rits aan belasting verhogingen van de PP zal alles wel beter worden? Daar gaat de sociale economie helemaal van naar de knoppen en wordt het gat arm rijk nog veel groter. Er zal ingeleverd moeten worden door de rijken samen zullen we alles delen anders komt het helemaal niet goed meer en dan is uiteindelijk het laatste antwoord geweld wat dan nog over blijft. Je kunt niet zomaar altijd van de zelfde groep blijven stelen je kunt ze niet stelselmatig hun leven afnemen waar rechts een flink voorstander van is. En geloof me maar als een kat in het nauw zit kom je daar niet zonder zomaar zonder kleerscheuren vanaf. Ik heb echt wel bemerkt dat een aantal schrijvers hier ondernemer zijn en dus eigenlijk over lijken willen gaan om hun geld veilig te stellen. Een economie kan enkel goed draaien als iedereen daarbij gebaat is en niet enkel een select groepje en dat is ook de reden waarom we nog altijd niet uit de crisis zijn.

     1. Wie steelt van wie, volgens uw logica? En roept u hier nu impliciet op tot geweld?

     2. Nou Fred, bedankt! Als ondernemer probeer ik te overleven en mijn Spaanse werknemers in dienst te houden. Ik betaal een vermogen aan sociale lasten, niet alleen voor mijn werknemers maar ook voor mezelf. Dat is geen klacht maar een feit. Mijn nómina is lager dan die van werknemers maar ik maak 2 x zoveel uren. Geen klacht, maar een feit. Anders kan ik mijn werknemers niet betalen. Ik hou van mijn werk en geniet elke dag. Mar maak mij, ondernemer niet uit voor geldwolf. Dat is echt ongehoord.

     3. Weer dat extreem linkse geneuzel zeg van Fred.
      Alles eerlijker delen, misschien moet je gewoon zelf eens wat harder werken! Jij denkt echt dat alles maar op te lossen is door meer geld uit te geven dat er niet is. Typisch socialistisch geleuter en als ik je goed lees, verlang je terug naar de tijden dat er nog enorm veel communisme was in grote delen van de oude Sovjet Unie, daar gebeurde wat jij wilde.
      Ga daar eens de mensen vragen hoe gelukkig ze waren.
      Vraag dat even na in Venezuela, daar waar de onder dezelfde noemer een in beginsel welvarend land, volledig naar de kloten is geholpen.
      Prima dat je je eigen mening wilt hebben, maar ga ff niet net doen of de rijken het probleem zijn, of de ondernemers.
      Die hele PSOE kliek heeft de korte periode dat ze aan de macht zijn, gelijk voor veel ondernemers het einde betekent.
      Net als anoniem hier beneden, zorg ook ik als ondernemer goed voor mijn mensen, hebben ze een goed loon, goede omstandigheden en als ze in de problemen komen, dan helpen we ze daar waar mogelijk is.
      In samenwerking met lokale overheden hebben we projecten lopen die minder bedeelden helpen en zorgen we voor voedselhulp, niet door het domweg te geven, maar door mensen te laten komen meehelpen in drukke periodes in ruil voor tijdelijk loon en de rest van het jaar eten!
      Dus schop lekker tegen ondernemers aan, zonder middenstand en zonder ondernemers is er helemaal geen economie.
      Jij wil staats boerderijen etc. kennelijk, als je echt denkt dat dit zal helpen, ga lekker terug naar NL en hou daar je handje op.
      Net of daar geen voedselbanken en armoe is overigens!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken