Wanneer gaan winkels, bars, restaurants, hotels en stranden open in Spanje?

Wanneer gaan winkels, bars, restaurants, hotels en stranden open in Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op dinsdag heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez het vier stappen of fasen plan bekend gemaakt van de zogenaamde de-escalatiefase op weg naar het ‘nieuwe normaal’. Deze bestaat uit fasen/stappen 0, 1, 2 en 3 en start op 4 mei en zal eind juni eindigen. Maar er nu nog veel onzekerheid over het Spaanse de-escalatieplan en dan met name in de horeca en toerisme sector.

Artikel aangepast op: zondag 3 mei om 13:30 uur

Er zijn vier fasen bedacht die onderdeel zijn van het de-escalatieplan in Spanje. De Spaanse premier heeft niet concreet data genoemd maar we weten nu dat dat Fase 0 op maandag 4 mei van start zal gaan; dat Fase 1 volgens berekeningen op 11 mei zal beginnen; Fase 2 van start gaat op 25 mei en Fase 3 zal beginnen op 8 juni om uiteindelijk in het ‘nieuwe normaal’ te eindigen op 22 of eind juni.

Aan de hand van de informatie uit diverse kranten bekijken wij wat er wel en wat er nog niet mag tijdens de verschillende fasen. Daarbij kijken we hoofdzakelijk naar de winkels, horeca en het toerisme.

Wanneer gaan kappers etc. open?

In fase 0 (4 mei) mogen kleine ondernemingen zoals kappers, fysiotherapeuten, tandartsen, kantoren, boekhandels, ijzerwarenwinkels en andere kleine ondernemingen tot 400 m2 mogen weer open maar alleen op afspraak en met slechts één klant per medewerker in het interieur. 

Het personeel en de klanten moeten beschermd zijn door plexiglas schermen (indien mogelijk), handschoenen, mondkapjes, desinfecterende gels etc. 65-plussers hebben voorrang tussen 10 en 12 uur en 19 en 20 uur, de tijden dat zij naar buiten mogen. Sanitaire voorzieningen mogen niet gebruikt worden en men dient de winkel of het lokaal regelmatig (minstens 2 keer per dag en 1 keer altijd bij het sluiten) te desinfecteren en schoon te maken.

Wanneer gaan de winkels open?

Winkels en kleine commerciële zaken mogen in fase 1 (vanaf 11 mei) de deuren openen maar de social distance dient gewaarborgd te worden en een 33% van de normale toegestane capaciteit. Winkelcentra mogen pas vanaf fase 2 (25 mei) de deuren openen met 40% van de normale toegestane capaciteit en een minimale social distance van 2 meter, een percentage dat in fase 3 (8 juni) vergroot wordt naar 50%. Er moeten speciale preferentie openingsuren komen voor 65-plussers.

Wanneer gaan de weekmarkten weer open?

Weekmarkten mogen in fase 1 (11 mei) weer van start gaan maar dat is altijd afhankelijk van de gemeenten. Zo mag er in fase 1 (11 mei) 25% van de normale toegestane capaciteit aan marktkramen zijn, een percentage dat in fase 2 (25 mei) verhoogd wordt naar 33% en in fase 3 (8 juni) naar 50% of zoveel marktkramen dat de social distance van 2 meter gewaarborgd kan worden. In eerste instantie mogen er alleen kraampjes zijn voor levensmiddelen terwijl in een later stadium er ook kleding etc. verkocht mogen worden.

Wanneer gaan bars en restaurants open?

In fase 0 (4 mei) mogen bars en restaurants open gaan maar alleen voor afhaalmaaltijden, er mag dus niet op een terras of binnen gezeten en genuttigd worden. In fase 1 (11 mei) mogen de terrassen open maar met 50% (voorheen 30%) van de normale toegestane capaciteit. Indien een gemeente beslist om de terrassen te vergroten mogen er ook meer tafels staan. In fase 2 (25 mei) mag men in het interieur van bars en restaurants verblijven met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en klanten mogen alleen aan tafels zitten waarbij de social distance gewaarborgd dient te worden. 

Vanaf fase 3 (8 juni) zullen er meer mensen in een bar of restaurants aanwezig mogen zijn tot 50% van de normale toegestane capaciteit. Klanten moeten aan tafels zitten en de de social distance dient gewaarborgd te worden. Klanten mogen in deze fase ook aan de bar staan of zitten maar tevens met de 1,5 meter afstand. Discotheken en danszalen mogen pas in fase 3 (8 juni) open gaan met maximaal 33% van de normale toegestane capaciteit.

Wanneer gaan de hotels open?

Hotels, campings en andere toeristische accommodaties mogen in fase 1 (11 mei) open gaan maar de openbare ruimten moeten gesloten blijven want deze mogen pas in fase 2 (25 mei) open gaan met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en in fase 3 (8 juni) met een capaciteit van 50% van de normale toegestane capaciteit. Wat betreft de bars en restaurants voor de maaltijden dient men zich te houden in elke fase aan de restricties die gelden voor de horeca (zoals hierboven omschreven).

Wanneer mag ik mij verplaatsen binnen Spanje?

Vanaf fase 1 (11 mei) is het toegestaan om binnen de eigen provincie of op het eiland te reizen. Het is niet toegestaan om buiten de provincie of tussen eilanden te reizen. Dit zal pas mogelijk zijn vanaf eind juni / begin juli wanneer het ‘nieuwe normaal’ bereikt is.

Wanneer mag ik naar het buitenland reizen of vanuit het buitenland naar Spanje?

Op dit moment is het alleen toegestaan om vanaf fase 1 (11 mei) binnen de eigen provincie of op een eiland te reizen. Verplaatsingen en reizen buiten de eigen provincies en eilanden zijn pas vanaf eind juni toegestaan. Op dit moment is er nog geen beslissing genomen over de opening van de grenzen van Spanje omdat men naar een gecoördineerde oplossing zoekt met andere landen.

Voorlopig is het dus nog niet mogelijk om vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje te reizen. Op dit moment en zoals de nieuwe maatregelen op dinsdag gepresenteerd zijn, zou dit wellicht pas mogelijk zijn vanaf eind juni (maar dit is officieel dus nog niet bevestigd). 

LEESTIP: Spaanse en grenzen binnen de EU in de toekomst gecoördineerd open

Wanneer mag ik gaan wandelen, fietsen of sporten in Spanje?

Sinds zaterdag 2 mei is het weer toegestaan om naar buiten te gaan. Dat wil zeggen, volwassenen inclusief ouderen mogen sinds 2 mei gaan wandelen, fietsen en sporten (individueel). Wandelen mag alleen met dezelfde personen met wie je in een woning woont.

Het naar buiten gaan is aan tijdvakken gebonden: Tussen 6-10 uur en 20-23 uur mogen personen tussen 14 en 70 jaar wandelen (met zijn tweeën) en sporten (individueel) en fietsen (individueel); Tussen 10-12 uur en 19-20 uur mogen 70-plussers naar buiten (onder begeleiding); Tussen 12-19 uur mogen kinderen van 14 jaar en ouder onder begeleiding van één volwassenen persoon naar buiten. In alle gevallen dient men de social distance te respecteren terwijl het dragen van mondkapjes niet verplicht is.

Wanneer mag ik in een natuurgebied of in een bos gaan wandelen?

Vanaf fase 1 (11 mei) is het toegestaan om binnen de eigen provincie of op een eiland te reizen. Vanaf deze fase is het dus ook toegestaan om in de natuur te gaan wandelen mits dit gelegen is in de eigen provincie of op het eiland.

Wanneer mag ik mijn vrienden en/of familie zien in Spanje?

In principe is het vanaf fase 1 (11 mei) toegestaan om met tot 10 vrienden en/of familieleden samen te komen in de woning of eigen tuin, op een terras of op een andere openbare plaats maar dat dient dan wel binnen de eigen provincie te gebeuren.

Wanneer gaan de stranden en zwembaden open?

Zoals het er nu naar uitziet gaan de stranden in fase 3 (8 juni) open maar het is nog onduidelijk hoe men dit gaat bewerkstelligen met de social distance etc. Er is nog niets bekend over wanneer de zwembaden weer open gaan in Spanje. Het zwemmen in zwembaden die bij wooncomplexen horen moeten gesloten blijven en er mag geen gebruik van worden gemaakt.

Wanneer mag ik met meer mensen in een auto zitten?

Vanaf fase 1 (11 mei) is het toegestaan om met meerdere personen die in dezelfde woning leven in een auto te zitten om binnen de eigen provincie of op het eiland te reizen. Vanaf dat moment is het dus ook toegestaan om naar supermarkten te rijden die verder weg liggen.

UPDATE: In het geval van voertuigen met plaats voor 9 personen (busjes) mogen alle stoelen bezet zijn mits het gaat om personen die in één woning wonen. Als dat niet het geval is mogen er maximaal 2 personen per elke rij stoelen zitten en dienen de passagiers en bestuurder verplicht mondkapjes te dragen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.