skip to Main Content
Hoe moet je in groepsverband fietsen in Spanje
Pixabay

Hoe moet je in groepsverband fietsen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft in een korte video uitgelegd hoe men in groepsverband moet fietsen op de openbare weg. Daarbij wordt aangegeven dat het naast elkaar fietsen van twee personen is toegestaan. Ook al lijkt het erop dat dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken, het vergroot ook het zicht op de fietsers waardoor automobilisten die fietsers beter zien, aldus de Dirección General de Tráfico.

De Spaanse verkeerswet geeft aan dat als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt je dat in parallel vorm dient te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.

Het is dus toegestaan om op de openbare weg twee aan twee te rijden als men in groepsverband rijdt. Houdt dus wel rekening met eventueel veel verkeer waardoor het gevaarlijk kan zijn en op die plaatsen waar het zicht belemmerd is, zoals in bochtige wegen.

De automobilist dient volgens de wet altijd 1,5 meter afstand te houden van de fietsers, iets wat moeilijker is wanneer fietsers naast elkaar fietsen (maximaal 2 personen). Dit zorgt ervoor dat automobilisten soms veel geduld moeten hebben als het druk is met fietsers en tegenliggend verkeer. Dat kan wel eens gevaarlijke situaties opleveren waarbij het soms verstandiger is om in groepsverband achter elkaar en dus niet 2 aan 2 naast elkaar te fietsen.

En fietsers opgepast, buiten de bebouwde kom als men op de openbare weg rijdt moet men altijd een fietshelm dragen en goede verlichting hebben. Daarnaast is reflecterende kleding ook geen overbodige luxe. Binnen de bebouwde kom is een fietshelm voor volwassenen niet verplicht, wel voor fietsers jonger dan 16 jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Je moet ook weten waar je fietst, niet alle fietsers zijn wielrenners, wij maken fietstochten en ja dan kom je wel eens op de openbare weg uit, opletten en rekening houden dat de automobilisten niet echt gewend zijn aan fietsers, dan gaat het prima!

 2. Ik dacht altijd dat wegen gemaakt waren om van A naar B te gaan . ?
  .
  Tegenwoordig hoor je veel dat fietsen een SPORT is , niet meer om van A naar B te gaan, maar om lekker veel kilometers op je Strava en Facebook pagina te kunnen laten zien.
  Als het hier om een Sport zou gaan , dan moet je die niet op een openbare weg willen beoefenen , maar op een afgesloten sportterrein , wielerbaan o.i.d.
  Alle andere sporten zijn terecht verplaatst naar Stadions, Voetbalvelden, Gymzalen enz. enz. en worden daar beoefend zonder het verkeer en/of iemand anders te hinderen.
  Wanneer gaat dat met SPORTFIETSERS gebeuren ?
  Wanneer grijpen we in . ?
  Al die agressieve Sportfietsers, met levens gevaarlijk vast geklikte schoenen, op de weg , ik vindt het een drama GT.

 3. Allemaal zinloze kommentaren, het helpt helemaal niks, je bent alsnfietaet een no-go in het Spaanse verkeer.
  Heus, ga toch niet fietsen, je speelt met je leven.

 4. Die stomme belachelijke DGT wetgeving dit is om meer boetes te schrijven de wet zegt als als als dit of dat en bewijs het maar eens slecht zicht enz kunnen ze niet gewoon zwart of wit zeggen nee dat is te gemakkelijk

 5. “… twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen…”
  Tja, wanneer is er ‘veel verkeer’ en wanneer is ‘het zicht belemmerd’ ? Voor fietsers nooit, stel ik vast !
  Zou het de bedoeling kunnen zijn dat een inhaalmanoeuvre ook in dergelijke omstandigheden mogelijk blijft, maar dan zonder dat men van rijvak moet wisselen ? Zou dat dan ook niet van toepassing moeten zijn overal waar slechts twee door een doorlopende witte lijn gescheiden rijvakken zijn ? Mij lijkt van wel, maar ik vrees dat vele wielerterroristen het daarmee niet eens zijn.

 6. Dan moeten de wielrenners zich wel schamen. Fietsen vaak met 4 man naast elkander en denken heel vaak, dat de hele weg van hun is. ???

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken