menu: rubrieken, zoeken & meer

15-daagse lockdown in Catalonië en weekend-lockdowns in steden en dorpen

15-daagse lockdown in Catalonië en weekend-lockdowns in steden en dorpen
Beeld: 123rf

15-daagse lockdown in Catalonië en weekend-lockdowns in steden en dorpen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op de Valencia regio, Balearen, Extremadura, Galicië en de Canarische Eilanden na hebben alle regionale overheden in Spanje een hele of gedeeltelijke lockdown ingesteld voor hun autonome regio. De laatste die zich in het rijtje voegt is de autonome regio Catalonië waar vanaf vrijdag middernacht een 15-daagse lockdown in gaat voor het hele autonome gebied. Daarnaast vindt er een weekend-lockdown plaats waarbij er voor de inwoners in de weekenden een in- en uitreis verbod geldt voor hun gemeente, dorp of stad.

De interim-regiopremier van Catalonië Pere Aragonés heeft donderdagmiddag de nieuwe corona-maatregelen bekend gemaakt waaronder de regionale lockdown voor de hele autonome regio Catalonië. Vanaf vrijdag 30 oktober middernacht geldt een in- en uitreisverbod voor de autonome regio met een duur van 15 dagen (in principe dus tot 14 november).

Maar in Catalonië gaat men nog een stapje verder door ook een zogenaamde weekend-lockdown in te voeren waarbij er een in- en uitreisverbod geldt in de gemeenten, dorpen en steden in Catalonië gedurende het weekend. Dit geldt dan van vrijdagmorgen 6 uur tot maandagmorgen 6 uur.

Ondertussen blijft de horeca nog steeds gedurende 15 dagen gesloten en moeten winkelcentra en grote winkels sluiten want alleen winkels met een oppervlakte van 800 m2 of minder mogen open blijven. 

Ook bioscopen, theaters, niet professionele sportactiviteiten en buitenschoolse activiteiten zijn niet meer toegestaan. Scholen blijven echter wel open en werknemers wordt aangeraden om thuis te werken.

LEESTIP: Overzicht van lockdowns in Spanje