skip to Main Content
Catalaanse debat in het parlement gaat voorlopig niet door

Catalaanse debat in het parlement gaat voorlopig niet door

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De voorzitter van het Catalaanse Parlement Roger Torrent heeft uren voordat het debat om 15.00 uur deze dinsdag 30 januari 2018 van start zou moeten gaan in het regioparlement, de zitting opgeschort om een effectief debat te garanderen. Een van de redenen om het debat over de nieuwe regiopremier niet door te laten gaan is dat het Spaanse Constitutionele Hof afgelopen weekend heeft besloten dat Puigdemont in persoon aanwezig moet zijn en niet via skype of een dergelijk middel of via het geven van zijn stem aan iemand anders gekozen kan worden.

Volgens de regionale parlementsvoorzitter Torrent is het debat over de beëdiging van de nieuwe regiopremier niet afgeblazen maar tijdelijk opgeschort om op duidelijke en legitieme wijze de kandidaat van Junts per Catalunya aanwezig te laten zijn. Zolang JxCat geen andere kandidaat naar voren schuift is voor Torrent Carles Puigdemont de enige kandidaat voor het regiopremierschap. Torrent wil echter niet tegen de uitspraak van het Constitutioneel Hof ingaan omdat dit gevolgen zou kunnen hebben voor het Catalaanse Parlement en hijzelf in principe strafbaar zou zijn.

Volgens Torrent heeft Puigdemont al het recht om nieuwe regiopremier te worden mits men daarvoor stemt in het Catalaanse Parlement. Om daar zeker van te zijn hebben de drie separatistische partijen JxCat, ERC en CUP reeds afgesproken als één blok voor Puigdemont te stemmen. Samen hebben deze partijen 68 zetels, precies wat nodig is voor een parlementaire meerderheid. In principe hebben ze 70 zetels maar de in België verblijvende Carles Puigdemont en Toni Comín hebben hun zetel niet opgegeven en mogen niet vanuit België stemmen of hun zetel afstaan aan iemand anders.

Arrestatie

Zoals inmiddels wel bekend zal Puigdemont als hij voet op Spaanse bodem zet meteen gearresteerd worden door de Spaanse politie omdat tegen hem een Spaanse arrestatiebevel is uitgegeven. Eind oktober vluchtte de afgezette regioleider naar Brussel om zo aan de Spaanse justitie te ontkomen, iets wat anderen zoals Junqueras, Sanchez en Forn niet deden en sindsdien in de gevangenis zitten in voorlopige hechtenis. Om de komst van Puigdemont naar het Catalaanse Parlementsgebouw te voorkomen is de politie grenscontroles aan het uitvoeren en is men in grote getalen aanwezig in en rond het autonome parlementsgebouw.

Immuniteit

Ondertussen heeft Carles Puigdemont via zijn advocaten geklaagd bij het Constitutionele Hof in Madrid en houdt de afgezette en gevluchte regioleider vol dat hij “parlementaire immuniteit” geniet en dus geen toestemming nodig heeft van een rechter om naar Spanje te komen om aanwezig te zijn in het parlement om zijn democratisch gekozen recht uit te voeren. Het Openbaar Ministerie heeft Puigdemont al eens uitgelegd dat een parlementaire onschendbaarheid (inmunidad parlamentaria) niet hetzelfde is als straffeloosheid (impunidad).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Ronduit onverantwoord gedrag van de partijen die er op blijven staan dat Puigdemont hun enige kandidaat is en daar maar aan vast blijven houden. Ze willen dus een nieuwe premier die niet lijfelijk aanwezig kan zijn en, als hij zich eens een keertje aan een wet houdt, zelfs geen Spaans maar Belgisch ingezetene is!? In Nederland zouden ze allang geroepen hebben: “Doe ff normaal joh!”

 2. absoluut Cooper ! …. en een separatiest is per definitie een dictateur op zich , daar hij geen andere bestuursvorm duldt …en dan zo komisch om te zien hoe ze op narcistische perverte manier de spaanse president uitmaken voor dictator ! leiderschap noemen, wij democraten ,dit ,autoriteit en consequent gedachtengoed …..alsof separatiesten eens aan de macht , plots democratie zouden uitroepen ! zelfs een kind begrijpt dit !

 3. De mening van het ( catalaanse ) volk negeren zoals in Spanje is gebeurd, vind ook elders plaats ( bij raadpleging verdrag Lissabon, Oekraine enz. ).
  Stemmers arresteren gebeurde tot vroeger alleen in oostblok landen, maar is inmiddels ook in Catalonie gebeurd.
  Kiezers monddood maken is ook in Nederland aanstaande, referenda worden eerst genegeerd, daarna verboden, en daarna als terroristisch beschouwd.
  Mijn tijd duurt het nog wel, kinderen heb ik gelukkig niet zodat hun dit bespaard blijft.

  1. Welke stemmers in Catalonië zijn gearresteerd???
   Het enige wat Catalonië en het Oostblok gemeen hebben is dat Puigedemont hetzelfde type leider is als die nationalistische leiders die een einde willen maken aan de scheiding der machten en de bestaande systemen van rechten en vrijheden willen schrappen.

  2. Cooper, maak je niet druk vriend.
   De taal en stijl van deze ¨Arno¨ kennen we al van anderen.
   Er zijn gewoon een paar mensen die meerdere aliassen hebben en kennelijk via meerdere accounts hier wat komen zeggen.
   Beetje jammer, maar het zij zo.
   Dit is gewoon weer een ander Vlaams Belang en Wilders adept.
   Die allemaal nog altijd denken dat de Catalanen het voorbeeld gaan worden voor hun eigen agenda.
   De NVA staat gelijk met deze 2 andere partijen maar dat mogen we niet hard op zeggen heh. Extreem rechts heeft nog altijd een bepaalde lading. Maar ze hebben echt alle kenmerken, dus mogen we dat best vaststellen.

   Hoe dan ook. Volgens mij gaat het Arno of wie het ook is, niet om het artikel, maar vooral om een ander punt te maken. Dat Torrent eindelijk ff niet meegaat in de waan van de dag en niet meegaat met P…is goed!

  3. arno,wat kun jij een onzin schrijvenzeg,
   We praten over Spanje en de Spanjaarden en niet over
   Een clubje gefrustreerde Catalanen, sinds wanneer zijn
   Dat geen spaanjaarden meer,gewoon loyaal zijn aan de Spaanse wetten, en niet zelf maar door blijven drukken, ben benieuwd
   Wat er nu weer uit de hoge hoed komt, en daar laat ik het bij.

 4. Minder dan 2 miljoen Catalaanse gehersenspoelde dwazen (op een bevolking van ruim 40 miljoen Spanjaarden) lopen nog steeds achter de oplichter-schertsfiguur Poezemond aan? Die harlekino hoort wegens poging tot staatsgreep en economische verwoesting van Catalonië toch al sedert maanden achter de tralies!

 5. Nieuwe verkiezingen en hopen op een minderheid van de Puigedemont clang! wat een vervelende clown is het ook!

 6. Hij denkt dat hij diplomatieke onschendbaarheid heeft??
  Ah dus daarom denkt hij dat hij en hij alleen anderen de wet voor kan schrijven, want zelf hoeft hij zich er niet aan te houden. Tja, das ook een manier om jezelf voor de gek te houden heh. Dat hij daarbij ook nog eens een pak anderen voor de gek houdt, is een beetje (heel erg) jammer.
  Torrent is gelukkig iets slimmer dan zijn voorganger(ster) en laat zich niet door Puigdemont gebruiken c.q. misbruiken.

  Laten we nu echt hopen dat men een andere kandidaat naar voren gaat schuiven, de ex-president en zijn mensen zijn teveel beschadigd en hebben anderen teveel beschadigd om nog mee te mogen doen. Nieuwe mensen, nieuwe kansen en dan kansen voor iedereen en niet voor een minderheid!

  1. Artikel van Juan 74 is uitstekend onderbouwd, en wat Arno betreft, die leeft kennelijk niet in de werkelijkheid

 7. Precies zoals de ex-rechter tot vervelend aan toe aan die clowns van het TV3 showtje poogde te uit te leggen. Die (pseudo) onschendbaarheid geldt alleen binnen het parlementsgebouw.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken