skip to Main Content

Inflatie Spanje afgezwakt in maart

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Het leven voor de Spanjaarden is iets goedkoper geworden nadat de inflatie in maart iets is afgezwakt tot 3,3 procent, van 3,4 procent in de voorgaande maand. Vorige maand liep de inflatie op tot het hoogste niveau sinds oktober 2008, vooral door de scherp gestegen brandstofprijzen. In januari kwam de geldontwaarding nog uit op 3 procent. Premier José Luis Rodríguez Zapatero zei onlangs dat de hoge inflatie zorgwekkend is, maar dat deze de komende maanden waarschijnlijk zou afnemen. De centrale bank van Spanje voorziet dat de inflatie tegen het einde van jaar zal stabiliseren rond de 1,7 procent.

Financiële problemen

De economie van het land groeit volgens de centrale bank met 0,8 procent dit jaar en 2,5 procent in 2012, ruim minder dan de verwachting van de overheid. De regering voorspelde eerder dat de groei voor 2011 en volgend jaar op respectievelijk 1,3 en 2,5 procent zou uitkomen. Economen gingen er ook al van uit dat de groei aanzienlijk lager uitkomt door de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd.

Daarmee wil Spanje voorkomen dat de financiële problemen van het land uit de hand lopen. In combinatie met de hoge werkloosheid zet die sanering waarschijnlijk een forse rem op de bestedingen van consumenten. Vorig jaar is de Spaanse economie, de op vier na grootste in Europa, voor het tweede achtereenvolgende jaar gekrompen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend