skip to Main Content

“Stabiele woningproductie Spanje terug in 2015”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De president van de Vereniging van Ontwikkelaars en Bouwbedrijven (APCE) schat dat de sector in 2015 op een stabiele en duurzame manier ongeveer 300.000 nieuwe woningen per jaar kan bouwen mits deze deels wordt gefinancierd door de overheid.

José Manuel Galinda legde aan de Commissie van Woningen in het Congres van Afgevaardigden uit dat in 2010 een minimale productie van woningen is bereikt en dat de huidige situatie ‘kritiek’ is vanwege de ‘toegenomen woningenvoorraad die op dit moment 675.000 is. Het uitblijven van nieuwe kredieten om woningen te kopen noemde Galinda ‘zeer gevaarlijk’.

In 2011 voorzien de ontwikkelaars dat er wordt begonnen aan de bouw van 100.000 woningen en dat er 90.000 nieuwe woningen zullen worden afgeleverd. Er worden 175.000 woningen verkocht en de ‘voorraad’ woningen zal met 85.000 eenheden afnemen.

Deze cijfers zullen tot 2015 sstijgen tot er jaarlijks met de bouw van 300.000 woningen wordt begonnen en er 148.000 zullen worden afgeleverd. De verkopen zullen dan liggen op zo’n 250.000 woningen en het overschot zal dan verminderd zijn van de huidige 675.000 tot 130.000 eenheden.

Naar schatting van de APCE heeft de sector een financiering nodig van in totaal 23.5 miljard euro om bovenstaande te kunnen bereiken. Daarnaast moet de sector grondig worden geherstructureerd om een duurzaam werkniveau te kunnen bereiken.

De huidige vicueuze cirkel moet volgens Galinda doorbroken worden door de financiering zodat er weer kredieten worden verstrekt om de verkoop van huizen te stimuleren.

Duurzaam

‘We willen een professioneel werkende sector die zowel in economisch als sociaal opzicht duurzaam is, zonder excessen’, zo benadrukte de president directeur van de Spaanse projectontwikkelaars.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend