skip to Main Content

Subsidie gestopt voor 350 zonne-energiebedrijven in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Het overkoepelende Spaanse energiebedrijf, CNE heeft de subsidiekraan voor 350 zonne-energieproducenten dichtgedraaid omdat ze subsidie ontvingen, terwijl ze geen zonne-energie produceerden. Uit onderzoek van de CNE onder de in totaal 8.201 zonne-energieproducenten bleek dat 1.001 bedrijven niet aan alle eisen voldeden om in aanmerking te komen voor subsidie.

Bovendien zou één op de drie bedrijven niet met de noodzakelijke installaties om energie op te wekken staan geregistreerd. Om fraude onder zonne-energiebedrijven te voorkomen, vaardigde Spanje al in januari 2009 een decreet uit. Aanleiding hiertoe vormde de ontdekking dat enkele solarbedrijven subsidies ontvingen terwijl er helemaal geen energie werd opgewekt.

Solar-feiten

  • De Spaanse solar-industrie maakte de laatste jaren een grote groei door, dankzij een royaal subsidiesysteem. Enkele feiten op een rij:
  • Spanje kan eind 2010 tot 4.018 megawatt aan zonne-energie opwekken.
  • In de praktijk produceren alle plants samen 2% van Spanje’s gemiddelde vraag naar elektriciteit.
  • Spanje is nummer twee zonne-energieproducent, na Duitsland dat 17.300 MW levert, maar kan binnenkort worden ingehaald door Italië.
  • KPMG schat dat Spanje in 2020 tussen de 15.700 en 20.000 MW aan zonne-energiecentrales kan hebben.
  • Volgens Greenpeace kan Spanje in 2010 zijn volledige elektriciteitsbehoefte opwekken met zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend