Mondkapjes vanaf nu altijd verplicht, ook op het strand en in de natuur in Spanje (UPDATE)

Mondkapjes vanaf nu altijd verplicht op het strand en in de natuur in Spanje
Beeld: 123rf

Mondkapjes vanaf nu altijd verplicht, ook op het strand en in de natuur in Spanje (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag 30 maart is er een nieuwe publicatie geplaatst in de officiële staatscourant BOE waarin aanpassingen staan wat betreft de corona-crisis en de daarbij horende landelijke regels. Een daarvan is het verplicht gebruik van de mondkapjes ofwel het ‘uso obligatorio de mascarillas’ op de openbare weg, in de buitenlucht en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik.

UPDATE: Het Ministerie van Volksgezondheid en de vertegenwoordiging van de regionale overheden hebben tijdens de wekelijkse bijeenkomst op woensdag 31 maart (de dag na de publicatie) afgesproken dat ze de nieuwe coronaregel wat betreft het mondkapje gaan analyseren en wellicht aanpassen. De reden daarvoor is dat er veel over geklaagd wordt door instanties en regionale overheden. Op woensdag 7 april is er een volgende bijeenkomst en zal er meer bekend zijn. LEES VERDER

In de BOE-A-2021-4908 staat bij ‘Capítulo II’ bij ‘Artículo 6’ het verplichte gebruik van mondkapjes vermeld en omschreven. In punt 1 staat dat het gebruik van mondkapjes voor personen van 6 jaar en ouder verplicht is in de volgende gevallen:

a) Op de openbare weg, in open lucht ruimten (buitenlucht) en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek.

b) Bij lucht-, zee-, bus- of trein-vervoer, aanvullend openbaar en privé-vervoer van passagiers in voertuigen met maximaal negen zitplaatsen (inclusief bestuurder) indien de inzittenden van de personenwagen niet samenwonen of tot dezelfde familie behoren. In het geval van passagiers op schepen en boten is het niet nodig om mondkapjes te dragen wanneer ze in hun hut zijn.

2. Personen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen verdragen hoeven deze niet te dragen (maar moeten wel altijd rekening houden met de 1,5 of 2 meter afstand). Personen die ademnood hebben of last hebben van astma, allergieën, angst, autisme of dementie hoeven dus niet verplicht een mondkapje te dragen.

Het is ook niet verplicht om een mondkapje te dragen wanneer er individueel (dus niet in groepsverband) in de buitenlucht gesport wordt. 

In noodsituaties of als er sprake is van overmacht is het dragen van mondkapjes ook niet verplicht. Het is ook niet verplicht een mondkapje te dragen bij die activiteiten waarbij vanwege hun aard het gebruik daarvan onverenigbaar is.

Strand en natuur?

Weliswaar staat er niet letterlijk in de staatscourant BOE vermeld dat het dragen van mondkapjes verplicht is op het strand en in de natuur, het feit dat er staat dat het dragen van mondkapjes op de openbare weg en in open ruimtes waaronder de stranden en natuur verplicht is, geeft aan dat het zonnen en wandelen alleen nog mag met een mondkapje, ongeacht of er sprake is van anderhalve meter afstand.

Wet van 21 mei 2020

In de wet van 21 mei 2020, toen het dragen van mondkapjes in Spanje verplicht werd, stond nog als uitzondering de 2 meter afstand regel. Dat hield toen in dat het dragen van een mondkapje niet nodig was als de social distance gewaarborgd kon worden. Maar die anderhalve of twee meter afstand (dat werd ook regelmatig aangepast) geldt dus niet meer als excuus of uitzondering en een mondkapje moet altijd gedragen worden.

Landelijk

Daarnaast is het zo dat met deze nieuwe staatscourant publicatie het altijd dragen van mondkapjes nu landelijk geregeld is, zonder uitzonderingen. Deze regel geldt dus voor alle autonome regio’s en de regionale overheden in deze regio’s moeten zich daar aan houden.

Voorheen was het zo dat elke regionale overheid in Spanje de landelijke wet kon aanpassen, iets wat men veelvuldig deed waardoor het altijd dragen, ongeacht de anderhalve of twee meter afstand, al sinds voor de zomer van 2020 verplicht werd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.