skip to Main Content
Balearen eilanden krijgen wellicht een statiegeldsysteem op glazen en plastic flessen zoals in Duitsland
ultimahora.es

Balearen eilanden krijgen wellicht een statiegeldsysteem op glazen en plastic flessen zoals in Duitsland

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ultimahora.es

PALMA – Als het aan de regionale overheid ligt van de Balearen eilanden dan krijgen de eilanden over niet al te lange tijd een statiegeldsysteem zoals het Pfandpflicht systeem in Duitsland. De bedoeling is dat de inwoners van de eilanden plastic en glazen flessen en blikjes achter kunnen laten in speciale machines en dan een bon krijgen met daarop een bedrag welke ingeleverd kan worden in supermarkten.

De autonome regering van de Balearen is druk bezig met het bedenken van systemen om het gebruik van o.a. plastic te reduceren. Zo zal het over enkele jaren verboden zijn om plastic bestek, borden en bekers of glazen te gebruiken en wil men nu ook een soort van statiegeldsysteem invoeren op de eilanden. Dat moet dan gaan gebeuren met het Pfandpflicht systeem in Duitsland als voorbeeld.

De meeste kleine supermarkten op de eilanden zijn voorstanders van het “sistema de depósito, devolución y retorno (SDDR)” systeem maar de grote supermarkten zien het nog niet zo zitten. Er moeten speciale machines komen waar men glazen en plastic flessen en blikje in stopt en dan een bon krijgt met daarop een bedrag. De bedragen zijn nog niet bekend maar liggen tussen de 5 en 10 cent per fles/blikje.

Het systeem is in Duitsland een succes gebleken aangezien daar 98% van alle plastic flessen en blikjes wordt gerecycled en ingeleverd terwijl dat op dit moment slechts 17% is op de Balearen eilanden en alleen in het geval van plastic en glazen flessen. Over twee jaar moet dat echter 50% zijn volgens de EU voorwaarden.

Het toekomstige statiegeldsysteem op de Balearen zal echter ook inhouden dat er recyclebedrijven bij moeten komen omdat er grote aantallen glas en plastic opgehaald gaan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Sommigen geven er echt niets om om geld terug te krijgen voor een flesje en dumpen het toch gewoon overal neer, ik zelf moet toegeven als ik een blikje moet terug brengen voor paar centen of gewoon kan weg gooien het laatste mijn eerste plan is. Alleen al de gedachte dat je al die blikjes eerst op moet gaan slaan terwijl blikjes al niet hergebruikt worden, container dus jammer van die paar centen. In Spanje sta je soms al langer te wachten bij de kassa dan het duurt om 2 karren vol te gooien, zal maar even zo zijn dat je die zelfde tijd moet gaan staan wachten om je flessen in te mogen leveren, container dus kost je geen tijd jammer van die paar centen statiegeld. Tijd is meer waard. Als alles gewoon zo gaat dat het je niets te veel aan extra tijd kost fijn maar zolang dit andersom is dondert iedereen alles overal neer. In Spanje gaat alles in slowmotion en dat past niet meer bij de huidige tijd.

  2. Goed idee om dat in Nederland ook eens te doen. Hebben we niet zoveel blikjes en flesjes meer in de berm liggen.

    1. Geen idee hoe lang je al weg bent uit Nederland, maar daar worden al lang plastic flessen en glas op deze wijze gerecycled. Alleen was het systeem nog niet geschikt voor kleine flesjes en/of blik. Dat weerhield velen er echter toch niet van om het gewoon in de natuur te dumpen, vooral tijdens een dagje uit. Kwestie van mentaliteit.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken