menu: rubrieken, zoeken & meer

Grenscontroles Spanje en Portugal vanaf 1 mei na drie maanden voorbij

Grenscontroles Spanje en Portugal vanaf 1 mei na drie maanden voorbij
Beeld: Europa Press

Grenscontroles Spanje en Portugal vanaf 1 mei na drie maanden voorbij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op donderdagavond heeft de premier van Portugal António Costa versoepelingen van de corona-maatregelen in Portugal aangekondigd. Daaronder bevindt zich ook de beëindiging vanaf zaterdag 1 mei van de grenscontroles tussen Spanje en Portugal.

Eind januari werden door Portugal en Spanje vanwege de corona-crisis weer grenscontroles ingevoerd. Dat zou in principe voor 14 dagen gelden maar zoals zo vaak met dit soort corona-maatregelen was er een kans op verlenging en dat gebeurde eind februari, half maart, begin april en half april voor een vijfde keer.

Maar nu is de sluiting van de landsgrenzen na drie maanden voorbij en mag iedereen weer vanaf 1 mei over land van Spanje naar Portugal reizen en vanuit Portugal naar Spanje. Dat was altijd deels al mogelijk maar alleen voor essentiële reizen en uitzonderingen voor o.a. werk, goederentransport of het bezoeken van naaste familie en partners of voor onderwijs.

Gedurende drie maanden waren er slechts enkele grensovergangen 24 uur geopend terwijl andere grensovergangen tussen Spanje en Portugal slechts enkele uren of dagen open waren. Maar daar komt vanaf zaterdag 1 mei een einde aan.

Portugal heeft een 1.292 kilometer lange grens met Spanje, dit is de langste grens van het land. Deze grens gaat door Galicië (provincies Pontevedra en Orense), Castilië en León (provincies Zamora en Salamanca), Extremadura (provincies Cáceres en Badajoz) en Andalusië (provincia Huelva).

Naast het einde van de grenscontroles bij de landsgrenzen zijn er meer versoepelingen voor Portugal aangekondigd. Zo mogen bars en restaurants open tot 22.30 uur met max. 6 personen aan tafels, mogen theaters en bioscopen etc. open tot 22.30 uur en mogen alle winkels en winkelcentra op doordeweekse dagen open tot 21 uur en in de weekenden tot 19 uur.

KLIK HIER  voor de officiële mededeling op de website van het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken (in afwachting van publicatie)